Politie: instructie noodbevel goed, uitvoering fout

LUTTELGEEST
De politieagent die in Luttelgeest journalisten heeft tegenhouden op basis van een noodbevel, was goed geïnstrueerd, maar heeft de informatie verkeerd begrepen. Dat zegt een woordvoerder van de politie over het handelen van de agent.

Burgemeester Aucke van der Werff verklaarde maandagavond in een verantwoordingsdebat dat het noodbevel een middel was dat hij achter de hand wilde houden 'voor het geval dat'. Toen duidelijk werd dat de agent tegen verslaggevers van Omroep Flevoland had gezegd dat er een noodbevel van kracht was, is op het gemeentehuis besloten om het dan toch maar in werking te laten treden.

Volgens de politie zijn de agenten die bij de informatieavond over een vluchtelingenopvang betrokken waren, goed en duidelijk gebriefd over het noodbevel. Bij de agent zou sprake zijn geweest van een misinterpretatie. Het korps beschouwt het als een incident en voor de politieagent heeft het verder geen consequenties.

reacties (33)

 • .\/\/.

   

  Omroep Flevoland, svp doorbijten en niet loslaten.

  reageer
 • Barbara

   

  Op deze gezellige ontmoetingsplek, hier op dit forum, komt een burgemeester er nog eens achter wat voor agressieve bevolking er in zijn omgeving rondloopt. Of je het nu eens of oneens bent met de manier waarop dingen zijn gegaan, je hoeft daarvoor niet je eigen onbestuurbare shit hier te poneren.Kom liever met een oplossing voor vluchtelingen vraagstuk. Fantastisch dat het eventuele gedonder zoals elders wel aan de orde was hier in Luttelgeest niet is gebeurd. Het heeft dus gewerkt, hoe dan ook!

  reageer
 • Dick

   

  Hoezo agressief? Mensen vinden dat Aucke vd Werff op moet stappen. Er worden geen verwensingen of dreigementen geuit. Beetje raar beeld heb jij Barbara. Het gedrag van deze man is verachtelijk en hoort consequenties te hebben. En jij weet helemaal niet of er ellende uit was gebroken als vd Werff dit niet uitgevaardigde "noodbevel" niet of was het nou wel was uitgesproken. Oplossing voor het vluchtelingenprobleem? Dat lossen we in Europa niet op, dat moet in de landen van herkomst opgelost worden. Als je de bron van de ellende niet wegneemt, kun je ook niks oplossen

 • Frenky

   

  Doofpotcultuur

  reageer
 • syrier

   

  wat moet je nog meer doen voordat iemand actie onderneemt om deze liegende persoon ontslag te geven als burgemeester? gemeenteraad waar is uw controlerende functie?weiger NOOIT de pers, want dit keert zich altijd tegen je gevraagd:nieuwe eerlijke burgemeester voor deze gemeente! dingen verzwijgen of onjuiste informatie geven is in de politiek een doodzonde

  reageer
 • Bo

   

  Ik ben erg nieuwsgierig naar het verhaal van de agent. Ik denk dat die wat anders verteld.....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • sjonny75

   

  Was er soms die middag een feestje op het gemeentehuis geweest?

  reageer
 • sterk

   

  Gelukkig dat men niet in de eerste leugen is gesmoord. Was dat wel het geval geweest dan hadden we de persoon reeds begraven.

  reageer
 • Serge

   

  Hup, en onder de mat geveegd.

  reageer
 • kalknagel

   

  Praat maar recht wat krom is!!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Aldus de strategie van de politieke / bobo kopstukken bepaald tijdens de koffiepauze van vanmorgen? Wat een soap zeg.....

  reageer
 • Isabel

   

  Dus die burgemeester laat bijna 3 weken lang heel Nederland over hem heen vallen over iets dat hij niet gedaan heeft? En verklaarde in diverse media dat het volkomen gerechtvaardigd was dat hij dat noodbevel afkondigde? Wel lief dat hij die agent die alles verkeerd geinterpreteerd heeft al die tijd in bescherming heeft genomen. Het personeel van de gemeente Luttelgeest zal wel blij zijn met zo'n opperhoofd. Snap wel dat hij met op handen zijnde rechtszaak de boel even heeft willen ophelderen, stel je toch voor dat de rechter vindt dat hij wel wist waar hij mee bezig was! Dat zou toch een echte smet op zijn cv zijn...

  reageer
 • Geogerry

   

  De burgemeester is, op lokaal niveau, de baas van de politie voor wat de handhaving van de openbare orde betreft. Logische samenzwering?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Wat het ook was, het heeft zeker gewerkt en daarom vond ik de hele discussie eerst niet echt boeiend. Maar met dit gedraai en afschuiven van verantwoordelijkheid heeft de burgemeester een slechte beurt gemaakt in mijn ogen. Wees gewoon een vent en geef toe hoe het zit!

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Dat het bevel is afgegeven, dat boeit me eigenlijk niet, het heeft gewerkt, de zaak is rustig verlopen. Maar als later blijkt dat het politiek niet handig is en dan de schuld bij een agent neerleggen...... Dat is echt naar beneden afschuiven, het werkvolk de schuld geven, ronduit slecht!

  reageer
 • Patrick

   

  Een beetje vent neemt gewoon de schuld op zich en schuift het niet af op een ander. Met zo'n burgemeester heb je geen vijanden nodig.

  reageer
 • schaapjes

   

  Haha zelfs de politietop doet mee aan het verdraaien van de werkelijkheid. Vanmorgen bij vd Werf op de koffie geweest om het verhaal sluitend te krijgen ? Alsjeblieft, stop hiermee. Het wordt lachwekkend...

  reageer
 • Dick Offringa

   

  Door al deze commotie moesten belangrijke moties er aan het eind "doorgejast"worden zonder dat er tijd werd gegeven voor een gedegen onderbouwing. Een aanfluiting!

  reageer
 • Marknessenaar

   

  Wel ja, geef de agent maar de schuld. Het ligt aan de burgemeester, die de weg kwijt was. Veel mogelijkheden gehad om zijn foute inschatting en meldingen (zie Nieuwsuur) te corrigeren maar dat nu pas doet over de rug van een diender. Misselijk makend, dus wegwezen import burgemeester. De Noordoostpolder is te kijk gezet voor geheel Nederland.

  reageer
 • ja

   

  Door schuif systeem zo als altijd de werkende mens moet het onder spit delven.

  reageer
 • Espelaar

   

  Laten we ophouden met deze onzinnige semantische discussie en juridisch geneuzel. Wat maakt het uit. Bevel, verordening, dringend verzoek. De maatregel heeft gewoon prima gewerkt. Respect voorde genodigden, geen ongeregeldheden.

  reageer
 • Peter

   

  Dhr van der Werff is toch van het CDA? Gij zult niet liegen etc

  reageer
 • Harm

   

  Wie gelooft die man nog, en de gemeenteraad moet zo'n burgemeester echt ter verantwoording roepen

  reageer
 • Reaguurder

   

  "voor de politieagent heeft het verder geen consequenties" .Was daar dan sprake van? Dat zou dit schandelijke verhaal helemaal afgemaakt hebben. Burgemeester en ambtenaren hebben zich in deze zeer incompetent getoond. Er wordt dus nu gezegd: noodbevel is te ingrijpend voor journalisten dus houden we het achter de hand, vervolgens verspreekt een agent zich. Waarop BM en Ambt. zeggen ach dan voeren we het toch maar in. Klinkt logisch, toch? Ze hadden dus ook gelijk kunnen zeggen; agent heeft foutje gemaakt, kom aub weer uw werk uitvoeren hier.

  reageer
 • Roel uit Emmeloord

   

  Ik hoofdact de (landelijke) media hier nog eens goed ingaat duiken. Dit is veel te makkelijk en gaat er bij mij niet in. De burgemeester wou in zijn nieuwjaarspietsch kritische media na hopelijk krijgt hij dat nu ook.

  reageer
 • Hoe ver kan men loyaal zijn??

   

  Dit is typisch gedrag van narsisme ,om koud van te worden!! Vervolgens ook nog suggereren dat het verkeerd begrepen is door een briefing.Werkelijk een staaltje verstoppertje spelen. Het verraderlijke is dat dit gedrag loyaal aanvaard wordt. Met andere woorden onze beschaving geeft de ruimte dit gedrag te tholereren.Angstig te moeten ervaren dat stiekem zaken verdraait worden om een burgervader te beschermen.Eerlijk gezegd had dit excuus gelijk in de media gebracht kunnen worden.Het bewust tot gisteravond wachten laat onverlet de suggestie open dat men manipuleerd.

  reageer
 • Klokkenluider

   

  Dit is een grote leugen burgemeester en dat weet u zelf ook wel. Graag rectificatie uwer zijde. IK was erbij.

  reageer
 • Ron

   

  En de CvK? Die is dan ook verkeerd voorgelicht door de Burgemeester.

  reageer
 • Urker

   

  Die is over het algemeen verkeerd voorgelicht en roept maar wat. Deze burgermeester schuift het nog af op de politie Jan met de pet. De ckv roept overal maar wat en sluit zich vervolgens weer af van de werkelijkheid.

 • .\/\/.

   

  "Toen duidelijk werd dat de agent tegen verslaggevers van Omroep Flevoland had gezegd dat er een noodbevel van kracht was, is op het gemeentehuis besloten om het dan toch maar in werking te laten treden." - wendt men nu bestuurlijke onhandigheid voor om een rechtszaak te voorkomen? Ongelofelijk!

  reageer
 • CT

   

  Wat een verhaal, de burgemeester heeft een verklaring uitgegeven waarom hij het had afgegeven. Dus alles wat ervoor gebeurde wist hij toen ook. De uitleg van hem dat hij dat besluit had genomen na overleg met fractievoorzitters. Wat een afgang. Ongelofenlijk. En de CvdK heeft zich toen toen uitgesproken dat de burgemeester goed had gehandeld. Hij had hem gesproken, en dan nu dit antwoord. Ga toch wieberen, sorry daar kun je toch niet mee werken.

  reageer
 • simpel

   

  Wat je al niet moet doen om een miskleun van de burgemeester recht te breien.

  reageer
 • D. Raaikont

   

  En dat hebben we nu pas geconstateerd? Wat een kolder! Foei!

  reageer
 • Neem je verantwoordelijkheid

   

  Wat een flauwekul; "de agent heeft het verkeerd begrepen". Op zo'n niveau moet je duidelijk communiceren, dan zullen dit soort "misverstanden" niet voorkomen. Erg zwak van de BM om 3 weken na het incident met zo'n verklaring af te komen en de schuld bij de politieagent neer te leggen. Neem je verantwoordelijkheid en verschuil je niet achter een ander!

  reageer
 • Guderian

   

  Wat een raar verhaal. Door de burgemeester in eerste instantie wel een noodbevel. Toen duidelijk was dat de nederlandse journalisten het hierbij niet zouden laten werd de situatie opeens rommelig. Nu zou dus een agent bij een afzetting verantwoordelijk zijn? Wat een blatant geval van bestuurlijk afschuiven. Ik hoop dat journalistiek Nederland dit helemaal uitzoekt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert