Raad wil kleiner, aantrekkelijker Stadshart

LELYSTAD
Het Stadshart van Lelystad moet met diverse maatregelen, zoals een compacter winkelgebied, aantrekkelijker gemaakt worden. Dat bleek dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Onafhankelijk deskundige Paul Tankink deed onderzoek en concludeerde dat het winkelcentrum geen identiteit heeft, achterhaald is, en dat er direct moet worden ingegrepen, wil je het redden.

De discussie concentreerde zich dinsdagavond vooral rond het behoud van een openbaar toilet. Bovendien gaf een meerderheid van de gemeenteraad aan dat goed functionerende wijkcentra niet de dupe mogen worden van een slecht functionerend stadshart.

reacties (15)

 • Frank

   

  De gemeente Lelystad heeft nog wel even snel voor de komst van Paul Tankink 'de Huiskamer van Lelystad' er doorheen gedrukt. Verder verhuur aan de Eetalage, een ijsalon en een loungebank met groot terras geregeld.. terwijl andere ondernemers kunnen verrekken. Ik zeg; laat het stadshart verder doodbloeden... blijft het witte ijspaleis mooi staan als toonbeeld van list en bedrog.

  reageer
 • ruud

   

  Begin eens met een fiets verbod in dit mini centrum. Dan hoeven wij onze kinderen en/of kleinkinderen niet steeds naast ons te houden en te waarschuwen. Winkelt een stuk ontspannender. Nu gaan wij naar andere fiets vrije steden/winkelcentra's. Vervang alle afschuwelijke fietsenrekken door plantenbakken of kunst. En organiseer leuke festiviteiten voor jong en oud.

  reageer
 • frits

   

  Zonder fietsers heeft het stadshart helemaal geen bezoekers meer. Fietsenrekken houden dus, en fietsers niet wegpesten. Kleinkinderen moeten zonder meer opletten, anders belanden ze onder een scootmobiel.

 • Johan10

   

  Is er al iets gedaan dan? Of wordt er weer maanden ''gekwekt?'' En dat van onze belastinggeld!!

  reageer
 • Wolverine

   

  Meer knakenzaken in het centrum en geen multinationals,de mensen hebben geen geld voor hele dure winkels,te onderhouden en dan bedoel ik niet negatief ,maar zit geen geld bij de mensen.landelijk gezien hebben we hier geld .de hoogste werkloosheid en ga zo maar door.

  reageer
 • frits

   

  Die knakenzaken zitten al aan de Tjalk. Gratis parkeren.

 • Rob

   

  Zou het misschien zo kunnen zijn dat we in Lelystad een identiteit hebben gecreeerd op een plek buiten het huidige stadshart die de potentie heeft uit te groeien tot "Het Stadshart van Lelystad" waarvoor men ver buiten Lelystad reeds bereid is naar toe te reizen?! Is het dan misschien ook mogelijk dat deze plek het stiekem ook voor elkaar heeft gekregen dat het imago van Lelystad steeds meer geassocieerd wordt met deze plek? Out of the box: suggestie voor de nieuwe burgermeester onder het mom van werken aan de zichtbaarheid en herkennen en benoemen van de identiteit van de stad. Hernoem Lelystad naar Bataviastad en migreer ons stadshart naar die plek die reeds geidentificeerd wordt met deze benaming.

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Geen Batavistad ! LELYstad blijft LELYstad !

 • laat alle reacties zien
 • Ohm1981

   

  En wat gebeurd er met gebouw de Waag? Is opgekalefaterd maar er zitten maar een paar kippen in.

  reageer
 • Jacob

   

  Onafhankelijk deskundige Paul Tankink deed onderzoek en zijn conclusie was geheel terecht, dat het winkelcentrum geen identiteit heeft. Alleen valt dat het winkelcentrum niet aan te rekenen. Een gebrek aan een eigen identiteit is een fenomeen dat landelijk opgaat. Het is het gevolg van de teloorgang van de Nederlandse cultuur waarvoor iets in de plaats komt dat een mengelmoes is van zeden en gewoonten van buitenaf, waaraan de Nederlander zicht ondergeschikt maakt. Er is nu al geen redden meer aan. De broodnodige sfeer is er niet meer en zal er ook nooit meer komen.

  reageer
 • frits

   

  Het gaat Tankink vooral om een fysieke identiteit, zoals historische steden die wel hebben. Juist de grotere historische stadscentra lopen in Nederland nog wel, en steeds beter. Kijk maar naar steden als Utrecht, Amersfoort of Zwolle. Daar willen mensen wel naartoe rijden. Maar stadshart Lelystad is geen stadshart, maar een boodschappencentrum met wegkwijnende supermarkten en een kleine HEMA. En daar is het betaald parkeren weer debet aan. Want waarom zou ik parkeergeld betalen om naar een supermarkt te gaan? Maar die discussie voert de raad niet, nee, die keuvelen liever over een wc... Mensen, in het stadhuis is ook een wc.

 • Barbara

   

  Meneer Tankink deed onderzoek Nadat groot deel Lelystadse bevolking al had vele malen had aangegeven waar de schoen wrong, wringt, en zal blijven wringen. Alleen meneer Tankink had dit nog niet door. Is dat even grappig zeg...

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Men zal dus gewoon de winkelstraten aan de einden moeten inkorten en de beganegrond van de panden een andere bestemming moeten geven.

  reageer
 • KC

   

  Je druk maken over een openbaar toilet terwijl er veel grotere problemen zijn. Je kan altijd terecht bij openbare gebouwen, restaurants, Hema, e.d. Maak je druk om de leegstand, verouderde verhardingen, e.d.

  reageer
 • Bert

   

  Helemaal mee eens. De Raad moet zich concentreren op de echt belangrijke zaken. Maar ja, dat is politici niet gegeven. Zelfs in de Tweede Kamer zeurt men over een toilet in de trein .........

 • Johan

   

  Het hele Promesse-gebied had er helemaal niet hoeven komen. Maar een megalomane visie heeft dat er doorgedrukt.

  reageer
 • Elbert

   

  Lelycenter dicht, meer concentreren op het stadshart

  reageer
 • tries

   

  Ben je mal... het lelycentre straalt nog iets van gezellig uit. Prettig winkelen en bijna geen leegstand. .. Zet er nog 1 of 2 leuke kleding winkels in voor de gemiddelde dame en het is nog beter dan dat het was...

 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Stadshart dicht, meer concentreren op Lelycentre? Net zo goed onzin. Een goedlopend winkelcentrum, met nauwelijks leegstand, ga je de nek niet omdraaien omdat ze het in het stadshart slecht doen.

 • Jeroen

   

  Met alle faillissementen wordt het zeker erg kleinschalig. Alle overgebleven winkel smaar bij elkaar proppen en de rest vlakken en we hebben straks een groot plein

  reageer
 • Peter

   

  Mooi dat de raad strijd voor een openbaar toilet. Daar zit iedereen op te wachten. Ahum.

  reageer
 • jan

   

  waarom moet daar over gediscussieerd worden? Had direct bij bouw centrum gemaakt moeten worden. Of laten we alles aan de winkeliers over? Zet vandaag nog zo'n unit neer.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert