NLR print twee metalen aan elkaar

MARKNESSE
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft met een 3D-printer verschillende metalen aan elkaar vast geprint. Het NLR is de enige in Nederland die deze techniek beheerst.

De onderdelen die nu uit de printer rollen kunnen nog niet worden verwerkt in vliegtuigen of satellieten. Volgens NLR-woordvoerder Jan Cees Venema is het een kwestie van tijd tot aan elkaar geprinte metalen gebruikt worden in lucht- en ruimtevaart.

Het voordeel van het aan elkaar vast printen van verschillende metalen is dat er bijvoorbeeld een combinatie tussen stevigheid en hittebestendigheid gemaakt kan worden. Bovendien zijn de materiaalkosten van het aan elkaar maken van metalen nu nog erg hoog, omdat de apparatuur snel slijt. Dat is met een 3D-printer niet het geval.

Het NLR gaat de demonstrator, zoals het geprinte onderdeel heet, volgende week presenteren op een grote vakbeurs voor innovatie in Veldhoven,

reacties (3)

 • Jk

   

  Knap, maar weet iemand het verschil tussen aan elkaar printen en gewoon ouderwets lassen?

  reageer
 • Wouter B. Zweers

   

  Bij lassen "smelt" je verschillende onderdelen aan elkaar tot een product, en bij printen ontstaat een product uit een geheel. In dit geval dus met gebruik van verschillende metalen door elkaar.

 • Flevoburger

   

  Een goed no nonsense product uit de polder! Wat willen we nog meer!

  reageer
 • schaapjes

   

  Cool! En dat uit onze polder

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert