Brandweer NOP gaat ook met vier man uitrukken

NOORDOOSTPOLDER
De brandweer in Noordoostpolder gaat in de toekomst vaker met vier man naar een brand. Nu is het nog standaard om met zes brandweerlieden uit te rukken.

Noordoostpolder volgt daarmee andere gemeentes in de provincie waar bevelvoerders zelf kiezen of ze met vier, vijf of zes man uitrukken. Doordat de brandweer niet hoeft te wachten op crewlid nummer vijf en zes denkt de brandweer eerder bij een brand te kunnen zijn. Om niet te veel slagkracht te verliezen wordt wel direct een tweede spuitwagen in paraatheid gebracht.

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers heeft kritiek op de werkwijze. De vakvereniging vreest voor de veiligheid van de brandweermannen als ze met vier in plaats van zes man moeten uitrukken.

reacties (10)

 • Doof ,dom of stom.

   

  Wat zo bijzonder is dat sociale beroepen o.a. Brandweer ,Politie,Ambulance-verpleegkundige,huishoudelijke medewerkers als sluitstuk van onze maatschappij worden gezien. Een noodzakelijkheid maar men kijkt liever naar de andere kant. Het zou de ministeries en de gemeenten sieren deze functies beter te waarderen en niet alleen met de mond.Het is onverklaarbaar dat men rendements denken toepast bij dergelijke beroepen .Geen enkele calamiteit is gelijk aan de ander.

  reageer
 • Bianca

   

  Gooi u eigen geldkraan maar open. Daar wil ik niet aan meebetalen

 • Licien

   

  Je kunt met vierman uitrukken maar je kunt ook wachten tot de laatste 2 man en er komt altijd een tweede voertuig , ik zag voor heen hier ook problemen maar kijk er nu heel anders tegen aan, het is een hele toer om overdag een auto vol te krijgen ,

  reageer
 • CT

   

  Wat ik niet begrijp is dat mensen dit soort besparingen invoeren. In de jaren 70, ja toen haalde ik al mijn brandwacht diploma had je 8 man op een TAS tank auto spuit zitten. Men had de taken zo verdeeld, dat je twee man had die met de bevelvoerder en pompbediendedeeerste aanval pleegde om de brand in te dammen. De andere twee ploegen zorgde ervoor dat de watervoorziening voor de TAS in orde kwam. De deze ploeg zorgde ervoor dat de slangen werden uitgerold en dat de overige ploegen voldoende wate op het brandende project konden spuiten. Was er nog iemand in het pand aanwezig, dan deed de aanvals ploeg dit werk bij het begin en hadden dan hogedruk verneveling bij zich in het pand. Door alle bezuinigingen gaan we terug naar 4 man, bevelvoerder, ploeg 1 en pompbediende. En de watervoorraad is ng steeds beperkt in een voertuig. Dus wat je ziet is dat zolang de wateraanvoer niets is verzekerd men niet zomaar naar binnen gaat. En ja dit kost levens. Dit zijn alleen bezuinigingsmaatregelen en verder helemaal niet anders. Er wordt gespeeld met levens van de brandweer en slachtoffers. Even veiligheid kost geld.

  reageer
 • Peter

   

  Ik zie het probleem niet zo. Ik kan er niet uit opmaken dat het maximaal 4 man moet wezen. Variabel dus. Kleine incidenten met 4 man en bij grotere beslist de bevelvoerder dus dat er met 6 man word uitgerukt. Mensen die hier negatief over zijn, zijn dus mensen die nu bang zijn dat ze een melding missen. De burger heeft recht op snelle hulp en kan geen rekening houden met andermans hobby. (Want dat is het voor veel vrijwilligers)

  reageer
 • CT

   

  Peter die mensen met hun hobby staan dadelijk misschien wel bij ju voor de deur omdat er op welke manier brand is ontstaan, en lag je te slapen. Ja dan zijn het die hobbyisten die zorgen met uiterste inspanning je in veiligheid te brengen. Volgens mij kan de gemeenschap rustig functioneren omdat deze hobbyisten slapen met een pieper en weggaan bij de eerste de beste melding. Ja zelfs als je de sleutels vergeten ben. Die bevelvoerder is afhankelijk van zijn bazen als het om promotie gaat. Die zal alles proberen om de bazen niet als een gek over de ploeg te laten gaan. En ja dan worden verkeerde beslissingen genomen. In mijn tijd leerden we, weet je het niet? Doe dan niets. Iedereen weet dat veiligheid voor de hulpverleners voorop moet staan, weet je waarom? Simpel anders heb je meer slachtoffers en minder hulpverleners.

 • CT

   

  Ook hier merk ik dat u geen die hebt van de brandweer zaken. Het komt heel vaak voor dat het eerste voertuig als het op weg is van een inzet wordt doorgestuurd naar een andere melding. Je weet dus niet of je met 4 of 6 man daarvoor nodig heeft. Gezien die onwetendheid ga je met een volle bezetting naar een melding, simpel veiligheid eerst. Veiligheid kost geld, en dat moet de gemeenschap ervoor over hebben. Ja veiligheid voor de brandweer en ook voor de inwoners van ons land. Deze mensen moeten het moeilijkste werk doen, kunt u zich voorstellen dat zij een aantal dode kinderen uit het huis meten halen. Nou dat is verschrikkelijk kan ik u vertellen. Zij hebben recht op onze steun. En ja het kost geld, maar dit kabinet heeft steeds onder mom van andere inzichten bezuinigd. Nog steeds is de snelheid van een brand niet te voorspellen, niet alleen het pand is van belang, ook de inhoud is bepalend hoe snel je een door of overslag heeft. Ik stel houd de veiligheid hoog en ja dat kost geld en levert werk op

 • De ingenieur

   

  Met het gratis geld van een ander is het makkelijk eisen stellen. Er is niets gebleken van extra gevaar of hoger risico. Moderne spullen zijn veel beter en bovendien is het benaderingsbeleid al veel strakker waardoor de kans op gevaarlijke posities al veel kleiner is.

  reageer
 • CT

   

  Even veiligheid kost geld. Maar een vraag, wat voor voordelen heeft de modernere apparatuur voor het blussen van een brand? Je hebt nog altijd grote voorraden water nodig. En die heb je niet hoor in die wagen, dat is een gegeven. En ja je gaat met twee man naar binnen en heb je een slang, ook dat is een feit. En ja je gaat pas naar binnen als je een ploeg hebt die eventueel jouw er uit kan halen, shit die is ook niet aanwezig als je met vier man gaat. Nee duidelijk U heeft geen verstand van zaken. En ja bent u een brandweervrijwilliger? Denk het niet, anders spreekt U anders

 • Typisch een reactie van een marsmannetje!

   

  Een samenleving met mensen kost eenmaal geld. Dus ook waakzaamheid.

 • laat alle reacties zien
 • P. Daalemmer

   

  Ik begrijp dat inmiddels dermate hoge eisen aan de vrijwilligers worden gesteld, dat dezen massaal afhaken. Dit zou de werkelijke reden zijn van deze maatregel. De politiek die dit veroorzaakt, heeft geen voeling meer met de maatschappij. Hoe veranderen wij dit?

  reageer
 • Antje Ha

   

  De eisen worden door de burgers gesteld. Men heeft een hele grote mond over wat anderen moeten doen of hadden moeten doen. De politiek vertaalt dit naar eisen die aan de dienst en het personeel gesteld worden.

 • Andere betrokkene

   

  Mooi verwoord door deze mevrouw. Echter is zij ook verantwoordelijk als het werkelijk misgaat? Nee, want zo zegt ze: het is aan de bevelvoerder of hij/zij wacht op een 5e en 6e persoon. Dus dat risico heeft ze keurig ingedekt. Chapeau hoor, goed geregeld weer. De top van deze organisatie leeft bij een papieren werkelijkheid en heeft geen idee wat de mensen op de vloer tegen komen. Wat betreft de vergelijking in Almere, is dat appels met peren vergelijken. Drie beroepsposten in een straal van een aantal kilometers vegelijken met vrijwilligersposten die gemiddeld 10 kilometer van elkaar af liggen. daarbij komt dat ze zelf al spreekt van een lastig rond te krijgen dagbezetting, tel uit je winst.

  reageer
 • Wachten op ongelukken soms?

   

  Deze werkwijze brengt met zich mee dat er straks ook nog brandweer mensen in de problemen komen?(traumaverwerking)Vooral het materiaal zal een spectaculaire vernieuwing moeten hebben.Lichter ,sterker,brandwerender en vooral intensiever inzetbaar. Laten we gelijk maar een helikopter in werking stellen met een waterkanon.Het is toch van de zotte dat men zo brandweermensen met risico's en nog meer spanning op pad stuurt. Eerder hadden we de burgerbescherming met allerlei kwalitatieve medewerkers met een bredere kijk op calamiteiten en rampen. Zo langzaam aan leeft men in een droomwereld toch?

  reageer
 • Betrokkene

   

  4 man... voor bezuiniging in eerste instantie maar we noemen het tijdswinst... wel 2de auto meteen mee alarmeren.. Die heeft per definitie langere aanrijtyd.. dus langer wachten voordat er actie ondernomen kan worden.. meer kans op slachtoffers en het kost ook nog eens meer. 4 man kan, maar alleen bij kleine incidenten. Daar moet men naar kijken. Niet standaard 4 en 2de auto mee alarmeren.

  reageer
 • Jo

   

  Bij gebrek aan vrijwilligers moet je toch iets verzinnen allemaal het gevolg van een geweldig beleid bij de regio op papier klopt alles maar jammer dat er een groot gat tussen de werkelijkheid zit

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert