Goedkoop wonen in Zeewolde, duur op Urk

FLEVOLAND
Urkers zijn dit jaar relatief veel geld kwijt aan de gemeentelijke belastingen, terwijl inwoners van Zeewolde juist goedkoop uit zijn. Dat blijkt uit een vergelijking van de woonlasten in de Flevolandse gemeenten. De meeste huishoudens hebben hun aanslag voor de lokale heffingen inmiddels ontvangen.

Een huishouden bestaande uit vier of meer mensen betaalt op Urk gemiddeld bijna 940 euro*, terwijl datzelfde gezin in Zeewolde ongeveer 670 euro kwijt is aan de onroerendezaakbelasting (ozb), de rioolheffing en de afvalstoffenheffing. Ook eenpersoonshuishoudens betalen op Urk het meest en in Zeewolde het minst.

Ozb lager in Dronten
Dronten heeft dit jaar, als enige gemeente in Flevoland, het tarief voor de ozb iets laten dalen. Daarbij komt dat de tarieven voor de rioolheffing en afvalstoffenheffing gelijk zijn gebleven en huiseigenaren bij een gelijkblijvende of afgenomen woningwaarde dus iets goedkoper uit zijn dan vorig jaar.

Rioolheffing in Lelystad
Ook opvallend is de nieuwe tariefstelling van Lelystad voor de rioolheffing. Met ingang van dit jaar zijn er vier verschillende tarieven voor huishoudens bestaande uit één, twee, drie of vier en meer mensen. Dat pakt voor de alleenstaanden en huishoudens van vier personen of meer onvoordelig uit. Zij betalen respectievelijk 30 en 50 euro meer aan rioolheffing dan in 2015. Volgens de gemeente zijn hierover wel wat telefoontjes binnengekomen, maar een storm van kritiek is uitgebleven.

[https://localfocus2.appspot.com/56d412ca59b5e]


* Bij de woonlasten voor huishoudens vanaf vier mensen op Urk is het tarief voor een grote afvalcontainer gehanteerd. In het geval van een kleine afvalcontainer komt het totaal van woonlasten voor 4+ gezinnen op Urk uit op € 860,55

reacties (9)

 • Knielus

   

  Urk, dat is een soetendal. Wie er is die blijft er al. Top op Urk !

  reageer
 • Grootgrondbezitter

   

  De Gemeente Zeewolde doet ook maar wat. Die bedachten dat de waarde van mijn woning plotseling met ca 4,5% gestegen was. Volkomen tegen de economische ontwikkeling in. Weer een bezwaarschrift schrijven. Ik word er af en toe moedeloos van. Zo houden die ambtenaren zichzelf mooi op onze kosten aan het werk. We hoopten dat het zou helpen als VVD in het college kwam. Maar nee, hoor. Die jager zit er enkel voor zichzelf.

  reageer
 • Albert

   

  De gemeente Urk is zo corrupt als ik weet niet wat. En En inderdaad hoeveel taarten kunnen ze dit jaar weer gaan subsidiëren

  reageer
 • Rob Zeewolde

   

  Controleer je aanslagbiljet goed. Ik heb jaren geleden een kleine grijze kliko aangevraagd en zie nu dat ik al jaren betaal voor een grote. Zijn ze vergeten aan te passen. Het staat nu ook vermeld als "afval toeslag grote container".

  reageer
 • Wouter

   

  Het is elk jaar BINGO spelen voor de gemeenten. En ook dit jaar, met uitzondering van Dronten, hebben de Flevolandse gemeenten het WEER voor elkaar gekregen de locale belastingen voor haar inwoners te verhogen. PROFICIAT gemeenten! Zoals alle overheden der Nederlanden hebben ook de gemeenten een chronisch geldgebrek door ondoelmatige bestedingen (ook bekend als "op de kaart zetten" en "partijtje en feestje" bestedingen) van geld van de burger.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Alfred

   

  Ik als alleenstaande persoon betaal dit jaar €780.

  reageer
 • Klaas

   

  Het is toch gewoonte belachelijk voor woorden wat de combinatie toeslag 2016 kost dit jaar, moeten ze die taart die taarten hiervan afbetalen ofzo? Ongelofelijk wat een schandalige inhalige personen daar op gemeentehuis. De Burger wordt gewoon kaal geplukt

  reageer
 • Rutger

   

  Logisch, daar bestaan de huishoudens uit gemiddeld 13 personen.

  reageer
 • Johannes

   

  Zulke verschillen in woonlasten zijn onrechtvaardig. We wonen toch allemaal in Nederland. Laten we stoppen met plaatselijke belastingen. De rijksoverheid moet de enige partij in Nederland zijn die belasting heft. Dus geen belastingheffing meer door gemeenten, waterschappen en provincies ( opcenten op mrb).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert