Laatste molen Windpark Westermeerwind geïnstalleerd

NOORDOOSTPOLDER
De bouw van de 48 turbines van het windpark Westermeerwind voor de kust van Noordoostpolder is klaar. De laatste molen is geïnstalleerd.

De komende tijd wordt het windpark uitgebreid getest, waarna hoofdaannemer Siemens ook de laatste turbines overdraagt aan de beheerder Windpark Westermeerwind. De 48 molens kunnen in totaal voor zo'n 160.000 huishoudens stroom opwekken. Het gaat om het grootste windpark van Nederland in het water.

De eerste funderingspaal werd een jaar geleden in de bodem van het IJsselmeer geheid. In september werd de eerste complete windturbine geïnstalleerd op zijn fundering en nu, een half jaar later, de laatste.


Foto: Westermeerwind

reacties (16)

 • Boels

   

  Een MW is vermogen, het gaat om energie (arbeid). Hoeveel MWh kan er (voor ons) in Noorwegen opgeslagen worden? In percentage graag van het in NL opgestelde vermogen. En graag opgave van de verliezen en de specifieke kosten die doorberekend worden aan alle gebruikers. Zelfs een klein eilandje (Hiero, Canaria's) met veel wind en een kratermeer kan niet zorgen voor betaalbare, altijd beschikbare elektriciteit.

  reageer
 • Bart

   

  Deze lelijke dingen zie je tientallen kilometers ver, een snelweg hoogstens een paar honderd meter. DAT willen we zeggen.

  reageer
 • Henk

   

  Spuuglelijk windpark bah vooral die knipperende lichten 's avonds niet normaal meer is er nou niemand daar wat aan doet.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De NorNed kabel functioneert uitstekend. vandaar dat er een tweede kabel bij komt. 700MW die opgeslagen kan worden. Straks nog meer.

  reageer
 • Boels

   

  Duurzame energie zonder opslag is niet duurzaam. Een effectieve opslag bestaat alleen in dromenland. Slechts 25%-30% van de tijd is elektriciteit via windenergie beschikbaar, dus 75% moet van fossiel komen (omdat nucleair een groene fatwah voor de kiezen kreeg). Altijd voorhanden, goedkope energie is de basis van onze samenleving; met "groen" is dat niet mogelijk qua opbrengst, ruimtebeslag en milieu-invloed (vogelhakselarij, subsone overlast, horizonvervuiling).

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ikke

   

  Het is 's avonds zo een disco, met al die irritante knipperende lichten. Bah!! Laten ze daar iig wat aan doen.

  reageer
 • Blikstjinder

   

  Snel hoor! En dan nu ook nog gebruik maken van de aardwarmte technologie, dan zijn we goed bezig.

  reageer
 • 13xx

   

  Een snelweg is ook niet mooi. (en ik ook niet). wat wil je hier mee zeggen?

  reageer
 • ikke

   

  Windmolens zijn helemaal niet lelijk. De verlichting op windmolens is lelijk.

  reageer
 • ikke

   

  Het helpt wel degelijk om de CO2-uitstoot terug te dringen. Kom niet aan met dat oude verhaal over de benodigde stand-by capaciteit van kolencentrales o.i.d.

  reageer
 • Henk

   

  Waar baseer je dat op? De CO2 die is uitgestoten om zo'n ding te maken is na een half jaar terug verdient. Alle energie die daarna wordt opgewekt is voor het milieu pure winst. De prijs van duurzame energie ligt momenteel inderdaad nog iets hoger dan van fossiele energie. Door voortdurende innovaties en het bouwen van grote wind- en zonneparken komt het keerpunt hard dichterbij en zal, met het huidige tempo, al binnen tien jaar bereikt worden. En ondanks dat ik het zelf wel mooi vind, zouden diegenen die het lelijk vinden zich toch even af moeten vragen wat ze liever hebben, een iets minder mooie omgeving of een aarde die over 100 jaar onbewoonbaar is door onze buitensporige vervuiling.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Onzin. Windenergie is het grootse deel van de duurzame energie. Alles wat je zo opwekt hoef je niet met gas op te wekken. Daarbij hebben we ook de NorNed kabel naar Noorwegen voor de opslag en waar er al snel nog één bij komt.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Kunnen ze die knipperlichten alstublieft afschermen zodat je ze op de grond niet ziet? Zo moeilijk is dat niet. En het is toch de grootste ergernis voor mensen die er op moeten uitkijken. En dan overal in de polder.

  reageer
 • Laatste molen gesloopt. Dat zou beter nieuws zijn...

  reageer
 • Boels

   

  En kost veel geld (tot 15 €ct per kWh) en helpt voor geen Watt om de CO2-uitstoot terug te dringen.

  reageer
 • Frenky

   

  Het blijft lelijk.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert