Vissers blij met regels tegen keien

URK
De Urker vissers zijn blij met nieuwe regels van het kabinet, waardoor Greenpeace voortaan niet meer zomaar keien in de Noordzee kan storten.

Minister Schultz van Haegen past de regels aan, waardoor een vergunning nodig is om objecten in zee te gooien. Vorig jaar en in 2011 stortte Greenpeace keien op de Klaverbank om overbevissing aan de kaak te stellen. Honderden vissers deden aangifte tegen de milieuorganisatie. Ze vonden dat ze gevaar liepen door de actie. Het OM ging niet tot vervolging over en de vissers verloren ook een kort geding over deze zaak.

Anja Keuter, die het verzet tegen Greenpeace leiddde, noemt de maatregelen een beetje laat maar alsnog een kleine overwinning voor de visserijsector. Greenpeace laat in een schriftelijke reactie weten de kabinetsmaatregelen opmerkelijk te vinden. De organisatie hoopt op evenveel daadkracht bij de aanleg van natuurreservaten.

reacties (13)

 • Joop

   

  Kijkt u maar eens bij Imares op de site. U mag mij ook wel wat bronnen geven. Zijn zeker sites van sportvissers en greenpeace waar u op kijkt

  reageer
 • Knielus

   

  Dan nog is het wijs om je toch eens goed te ,,laten,, informeren door mensen die er verstand van hebben. Imares bijvoorbeeld kan je goed helpen met de werkelijkheid en wat er wel en niet mag op zee en in de door jou beoogde of benoemde natuurgebieden. Ook al eens gezien wat een storm of de getijden op de zeebodem voor effect hebben? Arme plantjes en visjes worden helemaal gestoord van al die golven... Heel kortzichtig van je om zo'n mening te hebben die totaal niet strookt met de werkelijkheid die door nl en eu zeer streng bewaakt wordt.

  reageer
 • frits

   

  Blij dat je het een goed idee vindt. Nee hoor, daar ga ik absoluut niet anders over denken. Ik en vele andere Nederlanders hebben het helemaal gehad met de Urker vissers en hun soortgenoten uit Katwijk e.d. Laat de ecologisch belangrijke delen van de Noordzee met rust.

  reageer
 • Knielus

   

  Dat is nou nog eens een goed idee Frits.! Daar heb je zeker erg lang over na moeten denken. Ga eerst eens huiswerk doen hoe de visindustrie werkt en begin dan opnieuw. Als je dan goed op de hoogte bent van de realiteit ga je vast wel anders denken over de visserij.

  reageer
 • frits

   

  Gewoon met zijn allen geen vis meer eten die door Urker vissers gevangen is. Dan volgt er vanzelf een koude sanering van de boomkorvisserij.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dennis

   

  Graag een bron hiervoor, want op internet vindt je bijna alleen maar info die het tegendeel van uw bewering aangeven.

  reageer
 • Joop

   

  Beste Willem. Van illegaal vis aanlanden en overbevissing is geen sprake. Dit kunnen alle biologen bevestigen. Verdiep je eerst in de materie en roep dan wat. Want wat u nu roept klopt niks van.

  reageer
 • Urker Jan

   

  Ik weet niet wat voor werk jij doet maar als je dat legaal binnen de wetgeving op een bepaalde plek doet (kantoor, fabriek of stuk land) en er komt een of andere milieuclub die zegt: daar moet je vandaan. Verlaat je dan ook zondermeer die plek en bouw je ergens anders een nieuw kantoor / fabriek? En wie betaald dat dan? Of zeg jij dan ook: waarom zou ik? Ik heb de vergunningen, ik mag hier mijn brood verdienen?

  reageer
 • kees d.

   

  Als die keien ter bescherming door Natuurmonumenten daar waren gestort was eer niemand over gevallen. Iets wat als beschermt gebied wordt aangewezen dien je met rust te laten!!! Urkers geven altijd van alles en iedereen de schuld als het om de vis stand gaat. Maar overbevissing doen de Urkers zelf en het illegaal aan land brengen van de vis ook.

  reageer
 • Willem D

   

  Maar waarom moeten ze nu op die plek vissen ga daar gewoon weg

  reageer
 • Urker Jan

   

  Maar zelfs Greenpeace moet zich aan de (nieuwe) wet houden, anders volgt er wel een veroordeling. Overigens denk ik dat Greenpeace dit middel sowieso niet meer zal toepassen. Het is overduidelijk gebleken dat ze veel negatieve publiciteit vergaard hebben (denk aan programma Pauw) en het heeft ze duizenden leden gekost. Daarom bliezen ze zelf al een 2e actie af terwijl de boot in Amsterdam al weer geladen lag met grote keien.

  reageer
 • Jan

   

  Zou er maar niet zo zeker van zijn of dit een wijs besluit is overjarige traumaten zitten overal bij de vissers en in den haag .Greenpeace is niet veroordeeld , denk dat er op urk en den haag meer praktijken worden uitgehaald die het daglicht niet kunnen verdragen

  reageer
 • jan

   

  zou bijna zeggen: dat er ook wijze besluiten genomen worden in Den Haag... zou zeer toe te juichen zijn om die dwaze acties van overjarige traumaten eens onder de loep te leggen en aan banden te leggen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert