Dorp krijgt Zweedse carpooldienst

MARKNESSE
Marknesse krijgt eind deze maand een dorpscarpooldienst naar Zweeds model. Via een website kunnen inwoners van het dorp in Noordoostpolder afspraken maken om met elkaar mee te rijden.

Het idee komt uit Zweden, waar de carpooldienst Samobiel al een groot succes zou zijn. Wie straks met iemand meerijdt, betaalt daarvoor een vergoeding. Omdat er tegen kostprijs gewerkt wordt, zou het vervoer niet onder de taxiwet vallen.

Marknesse behoort tot de twee dorpen waar de dienst in Nederland wordt opgestart. Op 26 maart kan de Noordoostpolder voor het eerst kennismaken met Samobiel tijdens de Emmeloordse Energiemarkt.

reacties (9)

 • Samobiel (Victor)

   

  Samobiel is geen vervanging voor het reguliere OV maar we kunnen wel een waardevolle aanvulling zijn op plekken waar de OV-verbindingen (bus, buurtbus, regiotaxi etc.) onvoldoende zijn volgens dorpsbewoners. Voor overheden is Samobiel wel goedkoper dan het reguliere OV, dat op veel plekken en momenten op het platteland te weinig passagiers vervoert om rendabel te zijn. Het invoeren van Samobiel kost namelijk een fractie van wat het kost om een extra bus in de dienstregeling op te nemen. Maar in diverse gesprekken met verschillende overheden hebben wij nog niets gehoord over intenties om buslijnen te vervangen door Samobiel. Gemeentes en provincies zien Samobiel als een aanvulling op het reguliere OV, net als wij. In Zweden werden juist bepaalde vervoerslijnen weer ingevoerd en andere aangepast toen duidelijk werd hoe vaak bepaalde routes afgelegd werden door gebruikers van onze Zweedse zusterorganisatie Mobilsamåkning.

  reageer
 • Samobiel (Victor)

   

  Klopt helemaal. En er is nog een ander belangrijk verschil. Als chauffeur krijg je maximaal (een deel van) je autokosten (8 ct per km per passagier) vergoed. Je kunt er dus niet mee verdienen. Dat is juridisch ook niet mogelijk aangezien we dan in conflict komen met de Taxiwet. Die zegt namelijk dat je geen geld mag verdienen als particulier met het rondrijden van mensen. Je doet dus mee met Samobiel in je dorp omdat je iets wilt doen voor een ander.

  reageer
 • tja

   

  dom plan!!

  reageer
 • P. Daalemmer

   

  Kijk eerst eens wie er gebruik maken van de bus. Combineer dat met de aanmelding op internet. Zou het kans van slagen hebben? Ik weet het niet. Waar is de foto trouwens genomen, in Marknesse, O.F.?

  reageer
 • Kaassie

   

  zo is het precies. Profiteer ervan. Mag voor meer gemeentes op gezet gaan worden

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • 13xx

   

  Er zit een klein, doch belangrijk, verschil tussen uber en deze carpooldienst. In het laatste geval gaat de bestuurder van een (meestal) auto toch al van A (of M) naar B. In het geval van Uber gaat een chauffeur alleen rijden als een ander ergens heen wil. (feitelijk is deze carpooldienst niets anders dan een ouderwetse liftcentrale)

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het is geen Uber want de chauffeurs rijden niet speciaal voor de dienstverlening. Dat zag u ook wel.

  reageer
 • Piet

   

  Dus als de gemeente een uber taxi dienst bedenkt mag het dus wel

  reageer
 • simpel

   

  Dit is een systeem dat bestaat in Zweden en Frankrijk (blablacar via facebook) en het is de voorloper voor het opheffen van busverbindingen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert