Straatpraat: Verkeerslicht langer op oranje!

ALMERE
Verkeerslichten blijven binnenkort langer op oranje staan. Dat gebeurt om de veiligheid op de weg te vergroten. 

Nu staan de lichten zo kort op oranje dat weggebruikers twijfelen tussen doorrijden of afremmen. Door het oranje licht wat langer te laten branden, kan er eerder worden gestopt en het aantal automobilisten dat door rood rijdt worden verminderd. Dat verwacht het bureau Goudappel Coffeng, die in opdracht van de vakvereniging van verkeersregeltechnici onderzoek deed. De aanbevelingen zijn inmiddels overgenomen in het handboek verkeerslichten van het Kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur.

Voor Straatpraat vroegen we in Almere aan mensen wat zij vinden van 'langer oranje'.

reacties (11)

 • Sander

   

  Je kunt de stoplichten ook altijd op groen laten staan. Rijdt er niemand meer door rood....

  reageer
 • Opa Schoonenberg

   

  Mijn laptop komt uit het buitenland. Daar lees ik op: door oranje kost in Belgie (als je had kunnen stoppen): 110 euro. Door rood 165 euro. Andere buurlanden: soortgelijke bedragen. Ik rijd altijd de maximum snelheid. Het lukt altijd om te stoppen als het licht op oranje springt, maar voordat je in de buurt komt van het verkeerslicht heb je natuurlijk al in je spiegels gekeken of je veilig kunt remmen, mocht het oranje worden. Als je niet genoeg tijd hebt om te stoppen voor oranje, kun je beter je rijbewijs doorknippen, want je reactietijd is zo goed als niet door training te verbeteren.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als ik oranje licht zie trap ik het gas vaak nog wat dieper in, want de ervaring leert dat je niet genoeg tijd hebt om te stoppen. Als die tijd langer wordt zal ik vaker stoppen.

  reageer
 • Dick

   

  Opa Schoonenberg, U komt niet erg vaak in het buitenland is het wel? Voor door oranje rijden krijg je in geen enkel (niet corrupt) Europees land een bekeuring. Wel is het zo dat als je bijv. in Duitsland vervolgd wordt voor poging doodslag als je door rood heen rijdt. Dat zou hier in Nederland ook moeten worden gedaan. En dan weet ik al welke beroepsgroep het behoorlijk lastig gaat krijgen.

  reageer
 • Flevo Flevo

   

  Weet je wat pas fijn zou zijn? Dat vanuit het rood naar groen het oranje licht eerst nog zou aan gaan, dat zou voor de doorstroming zo veel beter zijn!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Opa Schoonenberg

   

  In onze beide buurlanden krijg je een boete als je door oranje rijdt. Oranje of rood, het maakt uit, bekeuring! Waarom moeten wij weer zoiets doms bedenken? Iedereen snapt toch dat hierdoor alleen maar meer mensen door oranje gaan scheuren. Want dat kan nu makkelijk!

  reageer
 • Bejaarde

   

  Dreefen? Serieus?

  reageer
 • Eelco

   

  En wanneer beginnen ze ermee....1 april?

  reageer
 • Mo

   

  Ik maak zelden mee dat men stopt voor oranje. En ik geloof niet dat bij langer oranje licht mensen veiliger gaan rijden.

  reageer
 • Hannes

   

  Even langer op rood laten staan voor het weer oprijdend verkeer. En oranje licht laten knipperen. En de snelheid aanpassen, zeker op de dreefen.

  reageer
 • Wordt er nu werkelijk gedacht, dat die halve seconde nu iets gaat uit maken? Hooguit, dat nog meer mensen gaan denken, dat Oranje NIET voor hun geld!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert