Melkveehouder hekelt nieuwe fosfaatregels

LELYSTAD
Melkveehouder Meine Siebenga in Lelystad hekelt de nieuwe maatregelen van het kabinet om de Nederlandse veestapel te laten inkrimpen.

Siebenga noemt het 'onbehoorlijk bestuur' omdat boeren een paar jaar geleden werden gestimuleerd om meer melk te produceren en nu geconfronteerd worden met strengere mestregels.

Staatssecretaris Martijn van Dam van economische zaken heeft met de Tweede Kamer afgesproken dat de fosfaatproductie van de boeren omlaag moet. Vermindering van het aantal koeien is daarvoor noodzakelijk.

reacties (16)

 • Jake

   

  Leuk man! Nu zijn de boeren de melkkoe van de overheid... Morgen komen wij weer aan de beurt, een accijns op melk of zo ... Onbetrouwbare overheid blijft !

  reageer
 • Jan

   

  Veehouders zijn slechte ondernemers. Melken melken en nog eens melken en dan is er overal te veel van. Levert het niks meer op en dan gaan klagen en de andere de schuld geven. Een goede ondernemer heeft eerst een gedegen studie van de markt gemaakt voordat hij gaat produceren. Veehouders niet klagen over regel zus of zo en supermarkt dit en dat. Eigen schuld dikke bult.

  reageer
 • Bert

   

  En je werdt als veehouder wel min of meer gedwongen om mee te doen aan de wedloop als je een toekomst wilde hebben.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het boerenbedrijf heeft te maken met wisselende prijzen, het is een wereldmarkt. Als met in China vanaf morgen net zoveel zuivel gaat consumeren als de Nederlanders gaan de prijzen door het plafond en klaagt er niemand meer.

 • Sam

   

  Nee lekker fosfaat blijven produceren, wat maakt het uit dat er iets teveel fosfaat in het water komt. Dat is toch niet ons probleem. Wij moeten nu geld verdienen en het liefst heel veel. Als achteraf blijkt dat fosfaat wel schadelijk is dan is dat lekker een probleem voor onze kinderen.

  reageer
 • henk

   

  Omdat er al veel minder fosfaat in het water komt gaat de visstand zelfs op zee hard achteruit , fosfaat is zo slecht nog niet ....

 • Kritisch

   

  Zo langzamerhand ga je twijfelen aan ieder zijn oprechtheid. Men kon toch op je klompen aanvoelen inclusief LTO dat het loslaten van de melkquota problemen geeft.Dat kun je de hebberige boeren niet kwalijk nemen.De dollar tekens zijn belangrijker dan rekenschap houden met maatschappelijk ondernemen.Het rendements denken slaat door in paniek ,wat moet je nu met al die grote lege stallen?Pijnlijk voor diegene die het treffen ,maar met een beetje vooruitschreiend inzicht had men beter moeten weten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk Zaan

   

  Grappig dat zovelen denken dat het aan het beleid of de banken ligt. Typische boerenpraat om de schuld ergens anders te leggen en te proberen er vanaf te komen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het loslaten van de melkquota heeft de prijzen doen dalen. Niet alleen de koeien worden uitgemolken, de boeren ook! Door de verwerkers en de handel, die minder voor de melk betalen dan het kost om het te produceren. Het lastige is dat het even duurt voordat de merkt zich weer stabiliseert, en die stabilisatie vindt pas plaats als de productie daalt. Het tragische is dat 'dalende productie' technisch aardig klinkt, maar in de praktijk op 'failliete boeren' neerkomt. Menselijke drama's.

  reageer
 • frits

   

  De overheid vertoont inderdaad zwalkbeleid. Eerst wordt het melkquotum afgeschaft, maar nu komt het quotum indirect toch weer terug. Maar ja, geen zinnig mens zal ooit beweren dat de Brusselse regelneven consequent en doordacht beleid voeren. Vraag is vooral waarom Nederland nog lid blijft van de EU. Nederland is altijd een vrijhandelsland geweest. Daar hebben we geen Europese bureaucratie bij nodig.

  reageer
 • Boertje

   

  Ik ruik nieuwe business, vroeger deed je een switch van veeteelt naar akkerbouw, gefinancierd door het grote melkquotum dat je ter lease kon aanbieden, nu gaat dat met fosfaarquota

  reageer
 • Kaassie

   

  Of overstappen naar vee voedsel teelt, waar de claim opzit: fosfaat verminderend. Dan loop je binnen. Wat ik trouwens niet snap: men doet alsof de fosfaatregels helemaal nieuw zijn, volgens mij is dit al meer dan 20 jaar een issue. Uitbreiding / vrijgeven van het melkquotum : je kon op maatregelen wachten natuurlijk. Visie bij de boeren die nu klagen: korte termijn visie. Ik wens u allen veel wijsheid.

 • Cor

   

  Dit is inderdaad onbehoorlijk bestuur, niet alleen van het Ministerie maar ook van banken en accountantskantoren die melkveebedrijven met financiering aan megastallen en robots hebben geholpen. Hoe is het mogelijk dat ze er nu pas achter komen dat het beleid niet aan de Europese fosfaatregels voldoet. Ergste is nog dat hele melkveesector hier voor op moet draaien.

  reageer
 • Simpel

   

  De veehouders werden gestimuleerd door banken, voerhandelaren, bouwbedrijven, enz. maar iedereen die weleens in aanraking is geweest met markteconomie heeft kunnen aanvoelen dat deze ongebreidelde uitbreiding van het aantal koeien niet zonder gevolgen zou blijven, om nog maar niet de mogelijkheid te noemen dat Nederland nu haar derogatie dreigt te verliezen. De veehouders hebben zelf de beslissing genomen uit te breiden. Iemand die verkeerd gokt moet betalen en niet de gemmeeschap.

  reageer
 • Piet

   

  Meine Siebenga heeft boter op zijn hoofd,dit probleem zat er aan te komen.Kinderachtig om nu de overheid de schuld tegeven. Boeren hebben zich zelf in de shit gewerkt:ze verzuipen in de melk,dure en niet volledig bezette stallen en straks dure fosfaatrechten kopen.Als boeren het goed gaat voelen zij zich goede ondernemers en als het fout gaat heeft een ander het gedaan.

  reageer
 • Leen

   

  Samen met onder andere Meine, heb ik destijds gepleit voor handhaving van het melkquotum om de huidige problematiek te voorkomen. Je reactie is daarom ongepast. Dit had met een vooruit ziende blik voorkomen (verzacht) kunnen worden.

 • Jk

   

  Wel een heel eenzijdig verhaal van deze melkveehouder... Dat de politiek steken heeft laten vallen klopt wel, maar dat er nu extra regels komen mbt fosfaat komt doordat de melkveehouderij, terwijl ze het allemaal donders goed wisten, door meer koeien te gaan melken de maximale fosfaat productie hebben overschreden. Dan blijkt dat een sector zelf de fosfaat problematiek niet oplost en grijpt een staatssecretaris terecht in

  reageer
 • henk

   

  Niemand heeft veehouders verplicht om een nieuwe grotere stal te bouwen Voor meer koeien. Het mestprobleem speelt al vanaf begin jaren 80. Er zijn gewoon te veel koeien in Nederland. Minder koeien, minder mest, minder melk en een hierdooreen hogere prijs voor de melk. Iedereen blij!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Het vrij laten van de melkproductie is duidelijk te veel voor de veeboeren. Nu is er weer wat anders wat in de weg staat. Het milieu moet goed beschermd worden tegen dit soort uitwonen.

  reageer
 • sterk

   

  Helaas hebben politici weinig tot totaal geen visie. Men leeft bij de dag. Vandaag gaan we linksaf en morgen gaan we rechtsaf. Politici en ambtenaren vragen naar visie is hetzelfde als een koe in de kont kijken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert