Gehandicapte vrouw woedend over WMO

EMMELOORD
De zwaar gehandicapte Sien Berends uit Emmeloord blijft strijden tegen de gevolgen van de nieuwe WMO. Volgens de 77-jarige is het aantal uur huishoudelijke hulp drastisch teruggebracht. Ze heeft meerdere malen bezwaar gemaakt bij de gemeente en stapt nu naar de rechter. Berends hoopt dat anderen zich bij haar strijd aansluiten.

Sinds de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning vorig jaar van kracht werd zijn gemeenten verantwoordelijk voor de zorg en hulp aan ouderen en gehandicapten. Maar veel gemeenten worstelen met de uitvoering van de nieuwe regels.

Ook in politiek Den Haag wordt er nog volop over de WMO gediscussieerd. Vooral het schrappen of verminderen van de huishoudelijke hulp is onderwerp van discussie.

reacties (37)

 • Walging

   

  Een zich samenleving noemende natie welke haar zwakkeren niet respecteert en koestert, zal ten onder gaan. De huidige regeringscoalitie mag op zijn zachts gezegd zich diep schamen, hun namen zullen de geschiedenis in gaan als een zwarte bladzijde in onze constitutionele parlementaire monarchie.

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Waar zijn in dit verhaal de vrienden /familie? Die kunnen toch ook een keer in de week het huis schoonmaken? Hebben wij ook gedaan bij oudere en zieke familieleden en gaan we weer doen als dat nodig is. Het is belangrijk om tijdens je leven je familie en vrienden band warm te houden. Ik zeg niet dat het in dit geval zo is, maar te vaak zie je mensen zich afsluiten van familie en alleen aan zichzelf denken, mensen zonder kinderen (ik heb het niet over mensen die daar niets aan kunnen doen) maar als ze hulp nodig hebben mag de overheid alles oplossen.

  reageer
 • Ik

   

  Over het geheel wordt de zorg door de gemeente gehalveerd.

  reageer
 • Carry

   

  Nou beste Teun de SP heeft het geld laten parkeren, omdat veel mensen bezig zijn de gemeente voor de rechter te brengen. Huishoudelijke hulp hoort in de WMO zoals ook jij heel goed zou moeten weten!

  reageer
 • Irene

   

  Was u maar open en eerlijk, maar dat blijkt nog uit niets. Het is slechts een mening en die kan morgen weer anders zijn.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Teun Nijdam

   

  Heeft de SP de miljoenen die over waren geparkeerd in de egalisatie reserve Sociaal Domein?? In mijn beleving hebben dat 8 partijen gewild,behoudens de PVVP die een protest stem heeft gegeven. De PVVP blijft het vreemd vinden ,dat wanneer er 30% bezuinigd moest worden op het Sociaal Domein,er miljoenen over blijven. Antwoord wethouder,de vraag naar zorg is achter gebleven,in onze optiek hadden deze miljoenen gewoon aan zorg besteed moeten worden. Een andere reden waarom de PVVP tegen gestemd heeft op het geamendeerde voorstel,was omdat alle partijen vonden dat het college destijds Huishoudelijke ondersteuning uit de WMO had gehaald en in een Algemene voorziening heeft onder gebracht,nog steeds een goed besluit vonden. 18 maart zal de Raad van Beroep daar een uitspraak overdoen,en dan pas zal duidelijk worden hoe goed dit besluit echt geweest is.

  reageer
 • Thomas

   

  Het artikel mist cruciale informatie. Hoeveel uren gaat het om? Naar hoeveel zijn die teruggebracht? Waarom moet de overheid dat bekostigen? Het maakt nogal een verschil of het van 30 naar 20 uur, of van 8 naar 1 uur is veranderd. Te vaak zijn het rijke bejaarden (inkomen van 1800-5000 per maand) die absurd veel ondersteuning eisen die klagen over de veranderingen in de WMO. Zoals wat ik een keer zag, iemand met een inkomen van € 2600 per maand die klaagde dat hij niet meer elke week iemand kreeg, van belastinggeld, om brieven voor hem uit te typen. Dat soort praktijken waren gewoon een verkapte subsidie van hardwerkenden naar rijke inactieven, en het is goed dat die verdwijnen.

  reageer
 • Kritisch

   

  U omschrijft precies de maatschappij waarin wij blijkbaar sterk in zijn. Het ontkennen dat we ook zwakkere mensen hebben in onze maatschappij.Met een grote mond kun je iedereen beter verklaren. Maar dan zijn ze nog niet genezen. Het egoïsme straalt er vanaf.Zorg is niet uw probleem ,u woont zeker op Mars.Als u ziek bent wilt u ook geholpen worden.

  reageer
 • Alfred

   

  Mevrouw moet niet zo zeuren, dit is mijn mening en ik kom hier open en eerlijk vooruit. We leven in een vrij land waar we onze mening mogen laten blijken.

  reageer
 • Marieneke

   

  Beste mevrouw Berends, Ik heb respect voor uw strijdlust. Ik verkeer ongeveer in dezelfde omstandigheden, maar ik heb al lang geen energie meer om te strijden. De WMO is een puinhoop en een land als Nederland onwaardig. Ik hoop dat de mensen die nu een hard oordeel over u hebben zelf, als ze ouder zijn, ook met ziekte en handicap te maken krijgen, dan piepen ze wel anders. Sterkte mevrouw Berends en ik hoop dat u bij de rechter uw gelijk kunt halen.

  reageer
 • noaber

   

  Waar is het oude vertrouwde buren hulp (noaberhulp)!! Maar ja helaas. Het is tegewoordiger ieder voor zich ( ikke, ikke ikke....en de rest kan st....en..!!)

  reageer
 • Marijke

   

  Maar moet deze vrouw dan eerst mager worden en vervuild zijn of anderszins tot Oosteuropees niveau afzakken voor er ingegrepen wordt? Of kunnen we dit beter voorkomen? Je kunt trouwens ook "wel doorvoed" uitzien als je prednison moet slikken. En deze vrouw geeft aan incontinent te zijn waardoor je wel eens vaker dan eens per 14 dagen een schoon bed nodig kunt hebben. Ze ziet er dan wel weldoorvoed uit, maar misschien ruikt ze niet prettig omdat er te weinig mensen zijn om haar te verzorgen. Het zal je moeder maar zijn.

  reageer
 • kees d.

   

  Ik weet donders goed wat er aan de hand is!!! Maar het zal jou een rot zorg zijn. We betalen eigen bijdrage voor de hulp van de WMO we zijn wel het zelfde bedrag blijven betalen voor minder hulp. Dat Den Haag de zorg kapot bezuinigd kan jou klaarblijkelijk geen donder schelen.

  reageer
 • Jan

   

  Allemaal van een foto? Onbegrijpelijk! Deze mw staat voor alles wat er mis is in Nederland. Mooie sier maken met immigranten en maar roepen dat wij het hier veel te goed hebben en niet zo moeten zeuren.

  reageer
 • Jan

   

  Dus mensen die zichzelf wat aandoen werk jij liever mee.In plaats van mensen die als ze ouder worden het moeilijk krijgen? Fijn voor jou!

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  vervelend voor deze mevrouw. Triest om te zien dat mensen gauw een relatie leggen tussen geld wat naar vluchtelingen gaat en niet naar zorg. Het geld wat we met zijn allen in de banken hebben gestopt hoor je niemand over. Het redden van de banken is de reden dat we nu ff wat minder hebben. Dat kost de samenleving veel pijn en ellende. Zoek die cijfers maar eens op. Dat zijn de echte boeven.

  reageer
 • Klaas Visser

   

  Ik ken Sien als een lieve vrouw met een enorm doorzettingsvermogen. Waar anderen de omstandigheden gelaten over zich laten komen, stelt zij zich strijdbaar op! Als niemand klaagt, gaat het zorgniveau steeds verder naar beneden. Lotgenoten van Sien : wees haar dankbaar!

  reageer
 • Kees

   

  Wat walgelijk is dat jij ook niet weet wat er han de hand is en toch ferme woorden spreekt. Misschien is het wel volkomen terecht wat de gemeente doet. Dat kan je uit het stuk niet opmaken.

  reageer
 • Zorg is niet mijn probleem

   

  Helemaal met uw reactie eens, mensen kunnen ook maar door blijven zeuren om zorg die ze nodig hebben.

  reageer
 • kees d.

   

  Het is een feit dat de nieuwe WMO overgegaan is naar de gemeentes maar zonder regelgeving zodat iedere gemeente de uitvoering naar eigen inzicht kan en mag doen. In Den Haag vindt men dat de hulpbehoevenden maar een beroep moeten doen op mantelzorgers om de hoeveelheid zorg te krijgen die nodig is. Dat is de reden dat de huishoudelijke hulp drastisch is verlaagd. Ik had 5 uur huishoudelijke hulp over twee dagen en ik heb nu twee uur hulp op één dag. Waarbij ik zelf de lichte klussen moet doen.

  reageer
 • Jade

   

  Beste Japie, je kan door medicatie ook doorvoed eruit zien. Spreek uit ervaring. Daarnaast zit deze mevrouw in een rolstoel, hoe minder te besteden je hebt hoe ongezonder het eten. Dus wees een man ga die mevrouw een keer in de week helpen dat wil de regering ook. In plaats naar andere bejaarden te wijzen. Daar in die landen leven ze heel anders. Bovendien, gaat daar heel veel geld heen (terecht of gepikt) waardoor er hier bezuinigd moet worden.

  reageer
 • Tjoppe

   

  walgelijk, waar staat dat deze mw alleen maar ontvangt? Waar staat dat ze niet iets doet voor de gemeenschap of voor anderen? Mensen van deze leeftijd en met ouderdomskwalen of handicaps, hebben recht op basisvoorzieningen en die dienen de gemeenten gewoon te leveren. Punt. Iets aankaarten en de boel wakker schudden is wat deze mw gaat doen. Zij pakt juist iets aan, waar anderen gewoon murw gemaakt/geworden zijn. Daarin zou heel NL eens op moeten staan en verdere stappen moeten durven nemen.

  reageer
 • Het regime van een mens als N.OP. wethouder en college??

   

  We kunnen ons afvragen of er nog empathie bestaat in de mens als wethouder.Als de gemeente een budget van de overheid krijgt om te besteden aan hulpbehoevenden zoals aan deze mevrouw en vervolgens houdt men geld over in de begroting dan gaat er iets verkeerd. Het is nog merkwaardiger als het over miljoenen gaat die men overhoud en vervolgens in de algemene middelen had willen gebruiken.(voor de sportcomplexen en de Deel bijvoorbeeld ) We mogen van geluk spreken dat de SP dit geld voor de zorg in de gemeenteraad N.O.P. geparkeerd heeft anders had men er andere dingen mee gedaan.Dus medelandgenoten is dit wat we willen gesjoemel met gelden door deze politieke stroming.

  reageer
 • Ron

   

  Tja mijn moeder is 82. Krijgt nog 2 uur hulp per week. Maar is blij dat ze nog op zichzelf kan wonen. Maar ik vind wel dat we veel geld uitgeven aan zaken waarvan ik mij afvraag of ze nodig zijn. Nu weer een paar miljard voor nwe onderzeeboten. Daar kun je veel ouderen mee helpen.

  reageer
 • Rob

   

  Goed dat deze dame in Nederland woont en iedereen moet een stapje terug. Beste mevrouw begrijp gewoon dat het geld schaars is geworden en dat de samenleving het niet meer kan opbrengen en dat het allemaal wat minder moet met de beschikbare middelen zodat er straks ook nog wat voor de anderen overblijft. Klagen alleen brengt helemaal niets. Wees eens wat positiever voor iemand die alleen maar ontvangt.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dat geld gaat nu naar 'gelukszoekers'-kampen in Griekenland. Dus het geld is er opeens wel maar niet/nooit voor hulp aan eigen bevolking.

  reageer
 • Japie

   

  Toch mooi voor uw moeder. Proef veel ontevredenheid bij bejaarden in de aftakeling van het leven. Kan ik dat helpen? Heb veel gewerkt met bejaarden maar was het zat om altijd in dat geklaag en gejank en ontevredenheid te zitten.Werk nu met drugs_ en drankverslaafden. Super mooi werk en opbouwende en positieve mensen met hoop.

  reageer
 • Lely...

   

  "Beste" Japie, Zal je ff uit de droom helpen. Mijn 70 jarige moeder heeft 2 kunstheupen en een verwijderde nier. Hierdoor kan ze geen trappen meer kan lopen. Ze heeft sinds kort een traplift gekregen via de gemeente. Zij is hier heel DANKBAAR voor !!!!!!!!! Mede hierdoor kan zij nog steeds op zichzelf blijven wonen en hoeft ze niet naar een verzorgingshuis. Mijn moeder is inderdaad blij dat ze in Nederland woont en niet in Moldavië of een ander dergelijk land. Noot: Mijn moeder heeft slecht een AOW-tje en is gelukkig niet ondervoed. Persoonlijk vind ik jouw reactie een beetje een beetje vreemd. Maar dat is slechts mijn mening..................

  reageer
 • Kees

   

  In dit artikel staat geen enkel feit waaruit ik kan opmaken of mevrouw gelijk heeft of niet. Maar dat schromen niemand hier om er iets van te vinden. Het zou me heel wat waard zijn als we wat meer naar de feiten zouden gaan ipv vooroordelen.

  reageer
 • Barbara

   

  Voor zover ik deze dappere dodo aan mag kijken op de foto, zie ik een graag verzorgde vrouw die ondanks het jaren en jaren zwaar gehandicapt zijn nog niet aan doodgaan denkt, maar waar haar gezicht voor een goed kijker voldoende uitstraalt wat niets te maken heeft met het weldoorvoed zijn. Sterkte mevrouw..

  reageer
 • Barbara

   

  Voor zover ik deze dappere dodo aan mag kijken op de foto, zie ik een graag verzorgde vrouw die ondanks het jaren en jaren zwaar gehandicapt zijn nog niet aan doodgaan denkt, maar waar haar gezicht voor een goed kijker voldoende uitstraalt wat niets te maken heeft met het weldoorvoed zijn. Sterkte mevrouw..

  reageer
 • Japie

   

  Mevrouw ziet er wel doorvoed en glimmend uit. Zie wel andere plaatjes van bejaarden uit oost-europa. Wees blij dat u in Nederland woont en kijk wat tevredener de wereld in.

  reageer
 • W ijkbewoner

   

  Dat krijg je door de oplichters .De gene die zeggen dat ze ziek zijn en niks hebben profiteurs.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beste "oude polderpionier" ten eerste respect voor uw coulante en dankbare houding / stellingname. Echter , het standpunt dat de gehandicapten alles voor niets krijgen is naar mijn mening niet juist. Vele generaties hebben hard gewerkt en geknokt om te komen tot een sociale samenleving waarbij wij, de burgers allemaal onze financiële bijdrage hebben geleverd om te komen tot een maatschappelijke verantwoording voor een ieder in onze samenleving, onze maatschappij. Deze maatschappelijke verantwoordelijkheid is door het zogenaamde "participatie gebeuren"van onze politieke vertegenwoordigers gedegradeerd tot een simpel bedrijfsmiddel met als doe het maken van winst. Valt er aan u , met name de zwakkeren in de maatschappij niets meer te verdienen dan bent u voor onze politici niet meer interessant. Dat zijn normen en waarden die niet in onze maatschappij thuis horen. We kunnen dan ook grote vraagtekens stellen bij het noemen van "onze" politici, "onze vertegenwoordigers. Rutte en Samson vinden het wel prima zo...... Ik wens mevr Berends alle sterkte in dit oneerlijke "gevecht" .

  reageer
 • Willem D

   

  Dit hebben we nu te danken aan de gene die de boel bedonderd Ja ik durf het wel te zeggen net als de invalide kaart voor de auto Iedereen heeft hem maar de mensen die hem nodig hebben krijgen hem niet

  reageer
 • oude polderpionier

   

  Het is ook vervelend voor mevrouw Berends,ik zelf ben ook gehandikapt Maar heb nooit te klagen gehad,er was van alles voor ons. (ik denk wat te veel,het was wat doorgeslagen)En nu moeten we een stapje terug,ook mevrouw Berends.Ook zij heeft veel gekregen voor niks,ik zal het niet allemaal opnoemen,maar soms meer als lotgenoten.Dus laten we het maar afwachten wat er nog komt.

  reageer
 • Mart

   

  Heel dapper van deze mevrouw, respect voor haar moed en doorzettingsvermogen. Maar wat vreselijk erg, dat er in Nederlandse gemeenten zo wordt omgegaan met de medemens . Triest. Ik hoop dat er veel mensen zijn die net als voor de vluchtelingen ook voor deze mensen klaar staan. Maar meer nog hoop ik dat deze mw gewoon krijgt waar ze recht op heeft.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert