Walibi Holland luidt noodklok over seizoenarbeiders

BIDDINGHUIZEN
Walibi Holland in Biddinghuizen luidt net als de overige attractieparken in Nederland de noodklok over de Wet werk en zekerheid. Walibi komt in de problemen door de grote hoeveelheid seizoenarbeiders die het park in dienst heeft. In totaal gaat het om 1350 mensen.

De nieuwe wet bepaalt dat een tijdelijk medewerker tenminste zes maanden uit dienst moet zijn voor hij weer een tijdelijk contract aangeboden mag krijgen. Als die periode korter is moet het bedrijf de werknemer na twee seizoenen een vaste aanstelling geven.

Het seizoen van Walibi duurt zeven en een halve maand. Voor het bedrijf is het onmogelijk om iedereen in vaste dienst te nemen. Het attractiepark moet nu twee groepen tijdelijke werknemers aannemen. Een deel van de medewerkers start voor aanvang van het seizoen, maar stopt voor het einde van het seizoen. Een ander deel start na opening van het seizoen om tot het einde van het seizoen te werken. Dit systeem is voor Walibi erg onhandig en kost veel geld.

Het attractiepark heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op de hoogte gebracht van de problemen.

reacties (23)

 • Flevoburger

   

  @ Waanzin: de post waar jij op reageert is niet door mij maar door .VV. onder 'mijn" naam geplaatst. ( ff voor de duidelijkheid, als het .VV. te heet onder z'n voetjes wordt moet hij dat blijkbaar zo oplossen, beetje sneu... )

  reageer
 • Hannes

   

  Deze reactie is dan voor velen werkende een bevestiging wat ze al jaren hebben zien aankomen. Welke party gaat het oplossen.???

  reageer
 • Toekomst kijker.

   

  Zo wandelen we van de ene waanzin weer in de andere waanzin. Dit is het begin dat nog bij velen bedrijven te wachten staat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat denk ik in dit geval niet. Het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren is erop gericht de kosten van de crisis niet op de veroorzakers van die crisis te verhalen, maar bij de slachtoffers neer te leggen. Het ZZP'er-schap is de natte droom van de rechts-liberalen (en helaas ook van de links-liberalen van GroenLinks), en onder het mom van vrijheid-blijheid-flexibiliteit wordt iedereen de zelfstandigheid in gedwongen, veel werklozen worden van ellende zzp'er en verdienen daar nog minder dan de bijstand. Het overschot aan zzp'ers maakt dat er zware concurrentie is. De enigen die van dat overschot aan zzp'ers profiteren zijn de opdrachtgevers, die geen verplichtingen meer hebben tegenover de mensen die voor ze werken. Wie zzp'er is en ziek wordt is zwaar de pineut, wie zzp'er is en geen opdrachten heeft ook. En uiteindelijk verdwijnt de vaste baan bijna volledig, en zijn we aangekomen in een situatie zoals in de Verenigde Staten. Goede gezondheidszorg wordt iets voor wie het kan betalen, de rest leeft gewoon wat minder lang. Ik vind dat asociaal en onwenselijk. En nee, zwijgen is in dit geval géén goud waard!

  reageer
 • Waanzin

   

  Hoe bedoel je? Zitten om het seizoen thuis? Kun je wel rekenen? 6 maanden werk en meer mensen aan het werk. Dus i.p.v. 7,5 maanden. Die goed werk leveren geef je 6 maanden, dus een groep in het seizoen een groep begin en een groep eind. Ze bepalen zelf wie 6 maanden of minder krijgt! Ja, ze moeten meer contracten opstellen. Lijkt mij beter voor de mensen die nu thuis zitten en buitenspel staan, nu kunnen ook dezen hun CV weer aanvullen en lijkt het niet alsof ze niet willen of kunnen werken!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Waanzin

   

  Lui? Geen appels met peren vergelijken! Als Nederlander spreek je niet van tijdelijke aard, net vakantie werk. Als Nederlander is je euro een euro en niet tien keer zoveel waard als voor de oostblokkers in hun moederland. Als Nederlander zijn je lasten hoog, dus onregelmatige uren (ene dag 6 andere dag 9) geven alleen meer onzekerheid en stres. Als Nederlander is de WW duur al ingekort en wordt nog korter, eerste maand na de WW mag jezelf uitzoeken hoe je het redt, bijstand is vanaf de 2e maand. Verzorgt de gemeente ook onderdak en een ophaal dienst voor Nederlanders? Kun je ook een stuk grond voor een prikkie kopen als Nederlander en een huis laten bouwen met je minimum loon inkomen? Wat een leugenaars telkens, zeggen dat mensen lui zijn.... Polen hebben het perfect geregeld, goed inkomen hier en straks hypotheek vrij wonen en amper belasting betalen in hun moederland. Daar melken ze huisbezitters nog niet uit!

  reageer
 • Frank

   

  Nou past anders precies in het dronterland id.

  reageer
 • Saint

   

  De regering heeft het wel heel moeilijk gemaakt voor iedereen. De werkgever moet veel meer mensen in zijn netwerk benaderen om te bekijken hoe hij zijn seizoen weer vol gepland krijgt zonder iedereen een contract aan te bieden. De werknemer zit om het seizoen thuis of moet maar weer zien dat hij tussendoor ergens anders een tijdelijke baan kan vinden. Geen pensioen opbouw, geen vastigheid, geen huis kopen, geen toekomst? Nee, de hele nieuwe wetgeving mbt tot werk is compleet mislukt. Het lijkt erop dat iedereen de dupe is.

  reageer
 • Pzaal

   

  De overheid heeft de hele arbeids markt kapot gemaakt voor de mensen die al moeilijk aan een baan konden komen.. Bedankt kabinet rutte.

  reageer
 • Brinkman

   

  Nou iedereen zzper maken probleem opgelost .

  reageer
 • Hannes

   

  Zwijgen is ook wel eens goudwaard.

  reageer
 • Rob

   

  Onze regering en hun beleidsmakers zijn ook hier de weg helemaal kwijtgeraakt waardoor ook deze bedrijfstak met de nieuw ingevoerde wet in de grooteste problemen is gekomen. En zo gaat de BV Nederland naar de donder.

  reageer
 • Jan

   

  Mooi voorbeeld van hoe regelgeving de economie dwarszit.

  reageer
 • Knielus

   

  Klopt precies! W is iemand die verwacht dat Walibi gelijk als zorginstelling moet fungeren . Als je daar solliciteert weet je duidelijk dat het seizoenswerk is dus Walibi heeft wel degelijk een punt .

  reageer
 • Flevoburger

   

  ik neem aan dat je eerder onder de naam .W. een artikel plaatste? je stelt dat Oostblokkers niet "per definitie" de goedkoopste arbeiders zijn. Vervolgens stel je wel feitelijk vast ( dus per definitie? ) dat Nederlanders te lui zijn. Beetje kort door de bocht. Overigens vandaag dan ( met deze achtergrond) een leuk artikel in de Telegraaf over Roemenen die voor een habbekrats in de Rotterdamse haven aan het werk zijn......

  reageer
 • TjakkA.\/\/.

   

  Volgens mij weten alle werknemers bij walibi voordat ze solliciteren dat ze er geen 12 maanden per jaar kunnen werken. Je opmerking raakt kant nog wal.

  reageer
 • Dick

   

  Het zijn bij Walibi juist geen wegwerpwerknemers, veelal zijn het dezelfde jongeren die ze elk jaar graag weer terug verwelkomen want daar is minder opleiding voor nodig, ze kennen het klappen van de zweep.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Je rept over Oostblokkers, dat dat de goedkoopste medewerkers zijn. Dat is niet per definitie zo, het Is alleen zo dat Nederlanders te lui zijn om voor minimumloon uit hun bed te komen. De Oostblokkers vragen zelfs of ze alstublieft een uurtje meer mogen werken. Nederlanders zijn te verwend geworden.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ach wat sneu dat je zo'n reactie geeft. Er zijn vele sectoren waar al jarenlang sprake is van seizoensarbeid. Dat heeft gewoon te maken met het seizoen waarin er werk is. Je vind dat in diverse sectoren terug: toerisme, kermis, agrarisch enz.... Dat zijn geen wegwerpmedewerkers hoor. Overigens is het juist voor de doorlopende banen ( om het maar zo te noemen) met de nieuwe wetgeving voor de werkgevers enorm riskant om werknemers een vast contract aan te bieden. Juist in deze sector is er nu sprake van wegwerpwerknemers. Waar voorheen sprake was van 1 vaste aanstelling van bijvoorbeeld een productie medewerker is deze vaste aanstelling nu veranderd in korte tijdelijke aanstellingen voor het meest goedkope personeel ( lees oostblok enz) . Het kabinet maakt nu de sier om te repen dat het aantal banen is toegenomen. Ja ja... 1 vaste aanstelling is nu 2 korte contractjes.... De werkeloosheidsuitkering is sterk verkort, je beland al snel in de bijstand . En die laatste worden dan niet meegerekend als werkelozen waardoor de cijfers er heel mooi uitzien.... Over sneu gesproken

  reageer
 • kees d.

   

  Den Haag sloopt meer dan je lief is. En dit kabinet doet niet aan uitzonderingen.

  reageer
 • Jaap

   

  Ja mijnheer of mevrouw W, als ondernemer moet je moet je ook opletten on op de kosten letten. Anders heb je geen bestaansrecht en hebben je medewrkers geen werk.

  reageer
 • Plop

   

  Gelukkig staat mijn paddenstoel daar nog.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ach wat sneu voor Walibi dat ze teveel geld kwijt zijn aan wegwerpwerknemers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert