Toename afschot zwakke dieren Oostvaardersplassen

FLEVOLAND
De boswachters in de Oostvaardersplassen hebben in februari meer zwakke dieren afgeschoten dan in de twee wintermaanden daarvoor. Afgelopen maand zijn er 344 edelherten, 93 konikpaarden en twee heckrunderen afgeschoten.

In december en januari samen werden 176 herten en 1 paard geschoten.
Het gaat om verzwakte dieren, waarvan wordt ingeschat dat ze het niet gaan redden.

Volgens Staatsbosbeheer waren de omstandigheden nog redelijk gunstig in februari, maar wel minder gunstig dan in december en januari.

reacties (49)

 • Cenzuur

   

  Nu snap ik waarom op het bord aan het begin van het fietspad Hugo de Vriesweg wordt aangegeven dat je het pas mag betreden vanaf 11 uur. En betreed je het toch voor 11 uur dan is het op eigen risico, maar er staat niet dat de kans bestaat dat er op je geschoten kan worden. Vorig jaar stond er nog wel gewoon aangegeven dat er voor 11 uur dieren afgeschoten kunnen worden. En hier staat weer een heel ander verhaal... (zie site stad en natuur) De toegankelijkheid van de beboste delen van de Oostvaardersplassen is vanaf 18 januari tot half/eind april tijdelijk veranderd. In deze tijd is, net als in voorgaande jaren, de toegang voor recreanten beperkt. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders blijft bereikbaar. "De voornaamste reden voor de tijdelijke afsluiting is het feit dat dieren gedurende de winter, naast dekking, ook behoefte hebben aan rust. Door de winterse weersomstandigheden neemt voor de dieren de hoeveelheid beschikbaar voedsel af. De dieren passen zich aan deze omstandigheden aan door zo spaarzaam mogelijk met hun opgebouwde vetvoorraden om te gaan. Zich onnodig verplaatsen kost ze onnodig veel energie. Door het verstoren van de dieren, waarbij zij de dekking moeten verlaten, wordt het welzijn van de dieren onnodig negatief beïnvloed."

  reageer
 • Waanzin

   

  Nu snap ik waarom op het bord aan het begin van het fietspad Hugo de Vriesweg wordt aangegeven dat je het pas mag betreden vanaf 11 uur. En betreed je het toch voor 11 uur dan is het op eigen risico, maar er staat niet dat de kans bestaat dat er op je geschoten kan worden. Vorig jaar stond er nog wel gewoon aangegeven dat er voor 11 uur dieren afgeschoten kunnen worden. En hier staat weer een heel ander verhaal... De toegankelijkheid van de beboste delen van de Oostvaardersplassen is vanaf 18 januari tot half/eind april tijdelijk veranderd. In deze tijd is, net als in voorgaande jaren, de toegang voor recreanten beperkt. Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders blijft bereikbaar. De voornaamste reden voor de tijdelijke afsluiting is het feit dat dieren gedurende de winter, naast dekking, ook behoefte hebben aan rust. Door de winterse weersomstandigheden neemt voor de dieren de hoeveelheid beschikbaar voedsel af. De dieren passen zich aan deze omstandigheden aan door zo spaarzaam mogelijk met hun opgebouwde vetvoorraden om te gaan. Zich onnodig verplaatsen kost ze onnodig veel energie. Door het verstoren van de dieren, waarbij zij de dekking moeten verlaten, wordt het welzijn van de dieren onnodig negatief beïnvloed. http://www.stadennatuur.nl/bezoek/de-oostvaarders/nieuws/oostvaardersplassen-toegankelijkheid-2016.html

  reageer
 • Plop

   

  Gelukkig staat mijn paddenstoel daar nog.

  reageer
 • Jacob

   

  Het blijft een eng fenomeen, het liquideren van vermeende zwakke dieren. Helemaal wanneer de bedenkt dat er mensen blijven bestaan die voor de uitvoering hiervan beschikbaar zijn en zichzelf tegenwoordig boswachter noemen. Hou deze lieden in de gaten, de scheiding tussen mens en dier is flinterdun voor hen.

  reageer
 • Boels

   

  Nee, het idee was buitengewoon slecht. Een aantal natuurvreemde academici uit A'dam mocht van de groene vriendjes/vriendinnetjes gesubsidieerd gaan experimenteren met dieren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Drontenaer

   

  Het idee was goed, de uitvoering dramatisch.......

  reageer
 • Jos

   

  Uit de onderstaande reacties blijkt wel dat het handelen van Staatsbosbeheer in de OVP nauwelijks meer draagvlak heeft. Het verkopen van sprookjes door de "deskundigen", de beheerders, de politici en de media (de film) zal niet meer werken. Er zal echt iets moeten veranderen om weer draagvlak te creëeren, want natuur kan je niet maken.

  reageer
 • Eddy

   

  De filmmakers hebben ruzie.

  reageer
 • Barbara

   

  Wanneer komt er n.a.v deze schandalige uithongering een reactie van b.v de enthousiaste filmmakers van de Nieuwe Wildernis? En wanneer geeft mevrouw Van Lippe Biesterfeld weer eens een interviewtje weg over hoe je met deze nieuwe aarde om hoort te gaan? Ik mis hun commentaar.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Beste Saint, Heeft u ooit zelf gezien wat er in de Oostvaardersplassen in de winter echt aan de hand is?En dan bedoel ik dus niet tijdens een leuk ritje met de bolderkar in september. De situatie is nu totaal anders. Het is echt geen leuk gezicht om nu de 1-jarige koniks te zien, die door al hun reserves heen zijn en op de dood staan te wachten. Of het enkele dagen oude veulen, dat blijkbaar in de modder terecht is gekomen en met het hoofd naar de grond gebogen staat te kleumen. Zelfs voor omroep Flevoland is het moeilijk om de ellende goed in beeld te brengen,want de gebieden waar de dieren lopen zijn niet opengesteld. Ik maak mij vooral zorgen over de dieren in het moerasgedeelte. Daar leven enkele honderden herten en niemand weet wat zich daar afspeelt. De natuur kan dit blijkbaar niet zelf regelen. Deze grote aantallen koeien, paarden en herten in een afgesloten gebied is dan ook totaal onnatuurlijk. Het van honger laten dood gaan van opgesloten dieren is een afschuwelijke manier van dierkwelling. Afschuwelijk als je daar verantwoordelijk voor bent. Dan is een genadeschot snel en humaan.

  reageer
 • Eddy

   

  Ik zie je punt, dan heeft het met plezierjacht te maken. Jacht voor voedsel (door overschot) heb ik geen moeite mee. Jacht door halfdronken vet betalende mafkezen wel.

  reageer
 • Eddy

   

  Pfff, Frank, kom op nou is de Veluwe niet omheind... denk aan snelwegen dorpen/steden = mensen en hun dingen... fff verder denken dan enkel het mooie bos wat je ziet als je daar middenin staat...

  reageer
 • Eddy

   

  Ha mensen en zo ontdekken (stuk voor stuk) aliassen van Staatbosbeheer...

  reageer
 • Henk

   

  Wat al jaren het probleem is dat het gebied teveel groot grazers kent. Het gebied is niet berekend op zoveel dieren. Het heeft ook niets met natuurbeheer te maken wat Staatsbosbeheer doet. Een stelletje prutsers bij elkaar. Nog meer gebied wordt opgeofferd om de groot grazers te houden. Gevolg ? Juist ja, nog meer ellende.

  reageer
 • aatje

   

  hopen op een snelle komst van een aantal wolven, loslaten in de ovp en het probleem met afschot of verhongeren is opgelost. dat is pas echte natuur

  reageer
 • Saint

   

  De natuur kan het ook zelf regelen, dat betekend geen of weinig voedsel; dan sterft gewoon een gedeelte af van de honger. Het is humaner om de zwakke dieren af te schieten. Om al dit soort discussies te vermijden zouden Nederland ook kunnen asfalteren. Geen wilde dieren, geen plantjes, geen bomen enz. Alleen bij de mensen in hun achter tuintjes, bloemen, konijnen en een vijvertje. Natuur beheer in een klein land als Nederland blijft lastig en altijd maar keuzes maken.

  reageer
 • henkb

   

  Wat een flauwekul van Eddy. Staatsbosbeheer voert alleen maar uit wat commissie Gabor heeft bepaald. En wat de zogenaamde 10000 doden betreft is getal die nergens op slaat of je moet het hebben over de laatste 15 tot 20 jaar. Adviseer Eddy om in Buitencentrum Lelystad de flyer over beheer tijdens wintermaanden te halen. (gratis)

  reageer
 • saskia

   

  Wordt hier soms voedsel voor de dierentuinen gefokt? Haal gewoon al die dieren daar weg er is altijd te weinig voedsel en ze kunnen geen kant op.

  reageer
 • Frank

   

  Wat ik er mee wil zeggen is dat mensen het steeds maar hebben over een omheinde ruimte. De Veluwe is niet omheind, zou dus eten genoeg moeten zijn volgens de kenners hier, maar toch wordt er jaarlijks meer afgeschoten dan in de OVP. Heeft dus blijkbaar niks met verhongeren te maken.

  reageer
 • Eddy

   

  Het zijn juist de bestuurders van Staatsbosbeheer die helemaal de weg kwijt zijn en willen kost wat kost hun ziek beleid in stand houden, want anders moet je toegeven dat je gefaald heb... en dat is nou net wat de meeste mensen niet willen... en daar offeren ze duizenden dieren voor op. Walgelijk.

  reageer
 • Zo gaat het

   

  Zo gaat het. Dieenworde afgeschoten, in het voorjaar is er teveel eten en komen er dieren bij en die worden weer afgeschoten. Dankzij alle dierenexperts blijft dit nu in stand. Had het beleid van staatsbosbeheer aangehouden en de dierenpopulatie had zich zelf geregeld nav het aanbod van voedsel. Maar ja dierenexperts zijn geen echte experts en roepen alleen maar

  reageer
 • Eddy

   

  Frank dit is enkel deze maand... afgelopen jaren praat je over meer dan 10.000!!!! dieren voor niets geboren, verplicht verhongeren (hert doet 3 maanden over om te verhongeren) en als je dan bijna vanzelf al aan het doodgaan bent, krijg je een genade schot. En dat alles om de mens te plezieren... het Circus van Staatsbosbeheer.

  reageer
 • Peter

   

  Helemaal mee eens.

  reageer
 • Frits1

   

  En die fijne Partij voor de Dieren..........zij zwijgen stil, eindelijk iets waar je geen verstand van hoeft te hebben om te zien hoe slecht de Oostv.pl. worden beheerd en met name de dieren en je hoort ze niet. Beginnen wel weer te kraaien als er volgens hen iets mis is in de veeteeltsector. Daar weten ze niets van dus kunnen ze hardwerkende mensen dwarszitten.

  reageer
 • Denise

   

  En zijn die afgeschoten voor natuurbehoud of omdat er geen grasprietje meer staat, zoals in de OVP? In de natuur gaat een wild dier daar naartoe waar voedsel is. Kijk naar de gnoe in Afrika. Die gaan achter het gras aan. In de OVP kan dit niet en ik vind het een schande...

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Dat zie je toch verkeerd. Staatsbosbeheer heeft altijd aangegeven het beleid bepaald door de politiek uit te voeren. Dit is nu nog het ministerie van EZ/Tweede kamer, maar het beleid gaat over naar de provincie en dan zal Provinciale Staten het beleid bepalen. Staatsbosbeheer zal dat dan moeten uitvoeren.

  reageer
 • Frank

   

  Een paar honderd dieren waar hebben we het over. Ik lees net dat er vorig jaar 2000 edelherten zijn afgeschoten op de veluwe. Is daar ook al zo'n voedsel tekort?

  reageer
 • Roon

   

  De Oostvaarders plassen is geen natuur, het is een hele grote dierentuin met een hek erom heen, met hele slechte dierenverzorgers.

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Ook al gaat het over naar de provincie, staatsbosbeheer blijft alleenheerser in het beleid en zo moet het ook zijn!

  reageer
 • Karbonkel

   

  De Oostvaarders plassen is compleet kaalgevreten en zit propvol grazers, kijk eens naar die boomstronk op de foto.Een bar en kaal niemands land waar NASA bijvoorbeeld zijn neppe opnames kan gaan maken voor de missie naar mars binnenkort. Vroeger toen ik met de trein van Amsterdam naar Lelystad reizde en dat stukje door de Oostvaarders plassen dacht ik altijd dat ik door een uitgedroogde barre dorre woestijn reed alleen maar dode en veel kaal gevreten bomen, geen grassprietje te zien en duizenden veelvraten die niets te eten hebben. Nogal wiedes dat veel grazers het lootje leggen of verzwakt zijn en afgeschoten moeten worden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De almeerder kennende zal het gemonkel nooit ophouden.

  reageer
 • Nico Dijkshoorn

   

  Zo lang er geen verandering komt in het beheer van de grote grazers zal deze ellende ieder jaar weer optreden. Er lopen gewoon te veel dieren in de Oostvaardersplassen. In de loop van de winter is het voedsel op en zijn de dieren door hun vetreserves. De omstandigheden zijn nu erg slecht.Het duurt nog weken voor er weer voldoende voedsel is en ik verwacht dat er zowel in maart als in april honderden dieren uit hun lijden zullen moeten worden verlost. Hopelijk gaat het beleid binnenkort over naar de provincie en kiest zij voor een ander beleid. Een beleid waarbij het aantal dieren al voor de winter sterk wordt teruggebracht. Dan is er voldoende voedsel voor de resterende dieren en kan de natuur herstellen. Als er minder dieren zijn, zal er ook geen sprake meer zijn van lijden en zal er ook een einde komen aan de felle discussies.

  reageer
 • Omdat het zo is...

  reageer
 • Klaas

   

  Waarom helpt u die dieren niet en breng uw sla voortaan naar de Oostvaarders plassen?

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Hoe kom je d'r op.

  reageer
 • Jos

   

  Het zal in lengte van jaren een probleemgebied blijven. Geen natuurlijk evenwicht, maar een bijdrage om het draagvlak onder "natuurbescherming" om zeep te brengen. Om te huilen.

  reageer
 • Irene

   

  Zit ik hier een lekker bord verse sla op te eten om gezond in leven te blijven terwijl twee kilometer verderop de van vrijheid beroofde uitgeteerde dieren hun laatste krachten inzetten om wat bast van een half dode boom kaal te schrapen. Beheren betekent voor Staatsbosbeheer potverteren.

  reageer
 • Van veen

   

  Hier geld misbruik van flora en fauna , speak een boswachter die daar werkt, sprake hem erop aan hoe ze toch verantwoorden konden om zo met natuur om te gaan, hij zei dat de herten het juist heerlijk vonden om aan de Basten van bomen te vreten, heb toen maar gezwegen en dacht wiens brood men eet wiens taal men spreek, tegen beter weten in , het is in triest

  reageer
 • Wat dacht u van eigen gebruik van Die lui....

  reageer
 • Machinist

   

  Elke dag rijd ik er langs met de trein en dierenmishandeling en treurnis is wat er in me hoofd op komt bij de aanblik. Groeit echt helemaal niks, te grote populaties en dooie dieren. Oostvaardersplassen heeft wel een drastischere aanpak nodig dan een tunneltje open zetten en hier en daar wat afknallen.

  reageer
 • Jobus

   

  Wat als er nu geen zwakke dieren zijn? Dan alsnog afschieten?

  reageer
 • Leve de ovp

   

  Wat een onzin. Het vlees van de herten gaat naar de roofvogels en vossen. Paarden en runderen worden afgevoerd. Het vlees van deze dieren mag niet eens geslacht worden omdat ze niet voldoen aan het keurmerk of überhaupt gemerkt zijn.

  reageer
 • Jo

   

  Er lopen er nog genoeg. .. wat een gezift iedere keer...

  reageer
 • Flevoburger

   

  Oostvaardersplassen is gewoon een dure bobo dierentuin. Hier en daar wat afschieten en vooral hard schreeuwen dat dit de natuur is.....

  reageer
 • SCHANDALIG....

  reageer
 • Flevoland

   

  Heel goed nieuws.

  reageer
 • Bram

   

  Het gevoel bekruipt mij dat dit een soort oefengebied is voor jagers boswachters en meer van dat soort ....... (Mensen).Met nu goed gevulde diepvriezers. iiiiigggggg

  reageer
 • De Vries

   

  Honderden dieren worden dus mishandeld. Laat ze maar verhongeren en op het laatst doodschieten. Dat moet een boer eens proberen. Weer een bewijs dat de Oostvaardersplassen een mislukt project is. Bah.

  reageer
 • Ron

   

  Mijn hemel wat veel.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert