"Het kan niet zo zijn dat alleen mannen aan de macht blijven!"

FLEVOLAND
"Het kan niet zo zijn dat alleen mannen aan de macht blijven!" Dat zegt Annemarie Jorritsma, de oud burgemeester van Almere, in het kader van Internationale Vrouwendag. Jorritsma zet zich tegenwoordig onder andere in om meer vrouwen op topposities te krijgen.

In de Flevolandse politiek en het bedrijfsleven ligt het percentage vrouwen nog altijd ver onder de 50 procent. Bij de zes Flevolandse gemeenteraden scoren Dronten en Almere met zo'n 40 procent het best. Hekkensluiter is Urk, daar is 18 procent van de gemeenteraad vrouw. Bij de colleges van burgemeester en wethouders wordt nog slechter gescoord. Van de 38 bestuurders zijn er slechts 6 vrouw.

"Er is zo verschrikkelijk veel wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat teams die gemengd zijn veel succesvoller zijn dan teams van alleen maar oude mannen met sigaren", zo reageert Jorritsma op de cijfers. Ze spreekt dan ook de hoop uit dat het aantal vrouwen op topposities de komende jaren fors zal stijgen.

Dat is volgens haar een taak van mannen én vrouwen samen. "Wij weten dat vrouwen gewoon altijd aan zichzelf twijfelen. Ik ben daar inmiddels gelukkig een beetje overheen, maar dat heb ik ook zelf heel lang gehad. Daar moeten vrouwen zich overheen zetten. Heel belangrijk is ook dat bij selectieprocedures niet alleen gekeken wordt naar de man die altijd zegt dat hij het kan."

Bekijk hier een overzicht van het percentage vrouwen in de Flevolandse politiek:

[https://localfocus2.appspot.com/56dc888d6a3ae]

[https://localfocus2.appspot.com/56dc883c02f62]

reacties (6)

 • Pete

   

  Ik denk dat mevrouw Jorritsma helemaal gelijk heeft. Juist omdat vrouwen door hun geaardheid andere onmisbare kwaliteiten hebben, is het belangrijk dat ook zij in de "top" vertegenwoordigd zijn. Zo kan de mannelijke drift naar meer (en sneller en groter en moderner) een beetje worden ingetoomd door vragen als "Hoe gaan we dat betalen?" en "wie wordt daar eigenlijk beter van?" Zoals vrouwen als huisvrouw/gezinsmanager het huishouden op orde houden, zou ook het bedrijfsleven en de politiek gebaat zijn bij mensen die verder kijken dan prestige en gewin. Vrouwen dus.

  reageer
 • Barbara

   

  Opmerkingen van mevrouw Jorritsma zijn leuk nageaapt van andere leukerds en zijn leuk zolang als ze duren. Mensen zouden juist niet zo moeten willen ijveren naar een top. Je krijgt er kromme poten van omdat je naast je schoenen gaat lopen, gaat gekke bekken trekken en rare dingen verkondigen omdat je je top schijnt te moeten blijven verdedigen. Ga ervan uit dat iedere man en vrouw al op zich al top is! Zo lukt een leven ook beter voor jezelf en anderen. Volgens mij begint daar het werkelijke besturen zodat je de moordende omlaag halende concurrentie op een dag voorbij bent.

  reageer
 • Jacob

   

  In dit verband zou het ook een verademing zijn als Omroep Flevoland eens vrouwen aan het woord liet die in Flevoland van echt toegevoegde waarde zijn en ons in staat stellen in de polder te leven ente overleven. En dat zijn niet de "vrouwen" uit de politiek en deel uitmakend van het management van het bedrijfsleven. Want zonder hen kunnen wij uitstekend kunnen voortbestaan.

 • Jacob

   

  Mevrouw Jorritsma moet eens in het reine komen met haar frustaties. Mannen en vrouwen zijn elkaars gelijke maar hebben ieder vanuit hun geaardheid specifieke ommisbare kwaliteiten. Alleen op basis van de geaardheid en niet vanwege aanwezige kwaliteiten de voorkeur aan iemand geven is net zo in strijd met artikel 1 van onze grondwet als het om die reden afwijzen van personen.

  reageer
 • Kitty

   

  Ik begrijp alleen het woord "macht" niet zo goed. Bij een dergelijk woord denk ik aan onderdrukking en dat was nou juist waarom de internationale vrouwendag in het leven is geroepen, dat vrouwen GELIJK zijn aan mannen en dat heeft geen moer met macht te maken.

  reageer
 • De Vries

   

  "alleen mannen"......Wat een domme opmerking. Of zijn al die vrouwen aan de top mannen in vrouwenpakje? Ze is zelf burgermeester geweest.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Willem D

   

  Deze mevrouw geloof nog steeds in sprookjes Wordt het niet eens tijd dat ze de vut in gaat

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert