D66: toezicht permanent wonen weggegooid geld

ZEEWOLDE • Wo 9 maart 2016 | 8:43 • Woensdag 9 maart 2016 | 8:43
D66 in Zeewolde vindt het weggegooid geld om illegale bewoning in bungalowpark Buitenplaats Horsterwold tegen te gaan.

Jaarlijks trekt de gemeente al 70.000 euro uit om erop toe te zien dat bewoners niet permanent wonen in de bungalows. Daar komt dit jaar 110.000 euro bovenop om de controles te intensiveren. De gemeente Zeewolde huurt daarvoor het commerciële bedrijf MB-ALL in om brievenbussen te inspecteren en kentekens te noteren.

Volgens D66-raadslid Wibe Sierksma leveren deze inspanningen nagenoeg niets op. Burgemeester Gerrit Jan Gorter van Zeewolde geeft toe dat controles heel weinig opleveren. Wel blijft hij erbij dat de regels koste wat kost moeten worden gehandhaafd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • E. Scheepmaket

    Za 11 maart 2017 Zaterdag 11 maart 2017

  Dit conflict gaat in wezen over een verschil van interpretatie van de definitie van permanent wonen. Het duurt nu al bijna 15 jaar en heeft inmiddels een paar miljoen gekost, op te brengen door de inwoners van zeewolde. Een misverstand is dat zij geen gemeentelijke belastingen betalen, dan doen ze nl. wel. Tevens betalen zij forensenbelasting die nog hoger is dan de ozb die zij ook betalen

  reageer
 • arez

    Vr 11 maart 2016 Vrijdag 11 maart 2016

  Tja, dit krijg je dus als een regering de macht uit handen geeft. Dan denkt een burgemeester dat hij kasteel heer is en wordt een gemeente heersend ipv fasciliterend.. Terug naar de Middeleeuwen waar een feodaal stelsel. Vaak wordt niet begrepen waarom mensen in een systeem willen leven waarin ze zelf alles regelen ipv alles opgelegd te krijgen Door een incompetente gemeenteraad. Ware democratie heet dat. Dus zelf of met elkaar alles bepalen. Dat dat een stuk duurder is nemen ze op de koop toe voor de vrijheid die ze er voor terug krijgen. Dat kan deze burgemeester dus niet niet toestaan. De gemeente Dronten was flexibeler en heeft alle recreatie woningen een woonbestemming gegeven.Het kan dus wel.

  reageer
 • Jeweetwelwieikben

    Do 10 maart 2016 Donderdag 10 maart 2016

  Bezuinigen op verlichting in het dorp, om controles te kunnen betalen... Geweldig initiatief, ik zeg een echt Leefbaar Zeewolde!

  reageer
 • Jacob

    Do 10 maart 2016 Donderdag 10 maart 2016

  Zelden gebeurt het dat één artikel zoveel mistanden binnen een gemeente illustreert.

  reageer
 • Zeewolder criticus

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Goed zo D66!!!!! Waar VVD en Zeewolde Liberaal roepen maar niet leveren stelt u het weer eens aan de orde. Prima zaak, maar laat de èchte kosten eens berekenen van ambtenaren, advocaten, ingehuurde gluurders e.d. en u komt nog eens op een veelvoud uit. Gooi de Polen van het park, legaliseer de rest tegen betaling van een redelijke baatbelasting en de begroting van Zeewolde ziet er plotseling een stuk beter uit. Kan die zure wethouder van Leefbaar mooie sier mee maken.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Johan

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Het heeft geen zin meer om hier wel of niets van te vinden. De gemeente Zeewolde doet namelijk alleen maar wat ze zelf willen, en verder luistert de gemeente Zeewolde toch niet naar het geklaag van gaar inwoners. De ware aard van de burgemeester komt boven water.

  reageer
 • Jacob

    Do 10 maart 2016 Donderdag 10 maart 2016

  Strakjes in 2018 luistert de gemeente Zeewolde weer even naar haar inwoners. Niet dat zij dat graag wil, maar hun eigen continuiteit is daar op dat moment van afhankelijk.

 • wt

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Wat een prestige strijd. Laat de bewoners extra betalen voor de grond en maak het permanent bewoonbaar. Dat stopt de verloedering van het park en zijn we allemaal gelukkig!

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Het is maar net waar je als gemeentebestuur de prioriteiten legt en voor Zeewolde is dit nu dus duidelijk.....

  reageer
 • RRH

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Is het dan niet handig om gewoon belasting te heffen op deze woningen? Levert het geld op in plaats van dat het geld kost en hebben de bewoners de mogelijkheid om gewoon te blijven zitten. Iedereen gelukkig.

 • HM

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  De reden dat mensen illegaal in een vakantiewoning wonen, is dat het zo goedkoop is. Je betaalt daar namelijk niet de normale gemeentelijke belastingen als bewoner. Dat bedrag loopt de gemeente dus mis en dat moeten de andere inwoners van de gemeente erbij betalen.

  reageer
 • arez

    Di 15 maart 2016 Dinsdag 15 maart 2016

  Klopt wat je zegt, daar integendeel betalen ze wel hun eigen onderhoudt. Alles is in mandeling zelfs de vuilnisafvoer en inkoop vanenergie wordt in eigen beheer gedaan. De gemeente is er dus daarin tegen ook geen geld aankijkt. En naast de woz belasting wordt er ook nog forenzen belasting betaald. Ik denk dat de gemeente er meer aan overhoudt dan wat ze er aan uitgeven. Dekstenen voor de controles zijn hun eigen keuze. De gemeente Dronten heeft het allemaal opgelost Door te legaliseren en heeft dus nergens problemen mee. Eerst even inlezen of informeren dus voordat je zegt dat het goedkoop is

 • Flevoland is mooi

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Dit is waarschijnlijk een aanname? Deze mensen betalen fors aan forensenbelasting, heel wat meer dan wij aan gemeentelijke belastingen betalen. Gewoon belasting heffen, eenmalig een rekening presenteren oid en klaar ermee.

 • Paul

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Waarom wonen er dan nog steeds zoveel mensen permanent en niet 1 jaar maar sommige wel al 10 jaar, handhaven die lui

  reageer
 • waarnemer

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Inmiddels 10 jaar controle, rekensommetje..... 10x € 70.000= € 700.000 + € 110.00 (extra)= € 810.000 weggegooid geld! Dit alles exclusief ambtelijke kosten, wie heeft hier eigenlijk belang bij? Burgemeester Gorter, stop met polariseren en zoek de verbinding. Maak er geen prestige van. Elkaar de tent uitvechten heeft nog nooit iets opgeleverd.

  reageer
 • kees d.

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Buiten dat het vreselijk duur is vraag ik mij af of dit bedrijf een opsporingsbevoegdheid heeft en is er rekening gehouden met de inbreuk op privacy van de bewoners. Het controleren van kentekens en brievenbussen voor dit doel is volgens mij onrechtmatig!

  reageer
 • Anoniem

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Wat een geld!!!! Voor de helft wil ik ook wel kentekens en brievenbussen controleren...

  reageer
 • .\/\/.

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  Die controle is meer dan een keer in de maand met een notitieblokje rondlopen. Je moet het documenteren, verifiëren, rapporteren, en dat alles op een manier die juridisch steekhoudend is, anders ga je bij het eerste de beste bezwaar nat (en wat dat dan kost....).

 • VeelVouteDemocraten

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  70.000 is al zeer veel, ongeveer vier fulltime banen en daar komt nog eens 110.000 bij, het zal de bonus zijn om onder de Balkenende norm te blijven. Merkwaardig zoveel belastinggeld voor een betrekkelijke eenvoudige controle, de investering zou verhaald moeten worden op de uitbater als deze in de fout gaat. Stel voor de uitvoerende instantie eens door te lichten over de werkelijk gemaakte kosten, ook kan de gemeente dit werk in eigen beheer te nemen tbv uitkeringsgerechtigden, we weten inmiddels wel hoe deze constructies worden opgebouwd in de wandelgangen van het stadhuis.

  reageer
 • HM

    Wo 9 maart 2016 Woensdag 9 maart 2016

  70.000 euro voor vier fulltime banen? In oost Europa misschien. Als de loonkosten 70.000 euro bedragen, zal het bruto loon dat de werknemer ontvangt ongeveer 52.500 euro zijn. Dat is anderhalf keer een modaal inkomen. Als je dan nog overige kosten voor kantoor, computer, telefoon etc meerekent, kom je op iets meer dan 1 baan uit.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert