Straatpraat: moderne diesels zijn vuile diesels

LELYSTAD
Nieuwe dieselauto's stoten drie tot vijf keer meer schadelijke stoffen uit dan fabrikanten aangeven.

Dat blijkt uit metingen van TNO, die de Volkskrant heeft opgevraagd. TNO testte auto's van diverse merken in de praktijk, terwijl de fabrikanten de metingen alleen op de rollerbank laten doen.

Moderne diesels zijn dus nog steeds vuile diesels. Wat vind jij daar nu van? We vroegen het in Lelystad.

reacties (2)

 • aatje

   

  alles is vervuilend benzine diesel; zelfs het electra wat gemaakt word in kolencentrales dus alles verbieden en terug naar paard en wagen

  reageer
 • Dick

   

  Dit is dus een onzinverhaal. Moderne (euro 6) diesels zijn wel degelijk veel schoner dan diesels van 20-30 jaar oud. Voor euro 5 diesels geldt wel een verschil. Ik heb gegevens van de TUV gezien, die zijn op dit moment bezig met het testen van (R)eal (D)riving (E)mission meetapparatuur. Daaruit blijkt dat de uitstoot van euro 6 diesels niet meer dan 10-12% afwijkt van de laboratorium tests. Dus wat heeft TNO dan gemeten? Iets wat we al jaren wisten, dat de opgegeven verbruikscijfers niet stroken met de werkelijke gebruikscijfers. Maar dat geldt evengoed voor benzine-auto's. Dat heeft natuurlijk alles te maken het verschil tussen stabiele omstandigheden vs. verschillende weersomstandigheden, berijder, snelheid etc. Verder moeten we ons eens gaan afvragen of we echt wel zo goed bezig zijn met die alsmaar kleinere partikeltjes. Vermoed wordt door motorenfabrikanten dat dit op termijn zelfs een explosieve stijging van het aantal longziekten tot gevolg gaat hebben.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert