Wethouder: "IJmeerlijn weer op politieke agenda"

ALMERE
De IJmeerlijn tussen Amsterdam en Almere moet zo snel mogelijk weer op de politieke agenda in Den Haag komen. Dat zegt de Almeerse wethouder Tjeerd Herrema in een interview met Cobouw. Als Den Haag niet met financiële middelen over de brug wil komen dan wil de wethouder proberen de verbinding op een alternatieve manier voor elkaar te krijgen.

"Als ik moet wachten op Den Haag, ben ik twintig jaar verder", zegt Herrema tegen Cobouw. Een snelle komst van de IJmeerlijn is volgens hem van groot belang voor Almere en Amsterdam. "Nu zijn we afhankelijk van één lijntje. Als er iets is, heb je direct een probleem."

Over een nieuwe verbinding tussen Almere en de hoofdstad wordt al jaren gesproken. In 2013 besloot het ministerie om het besluit over de IJmeerlijn op de lange baan te schuiven. De mogelijkheid komt pas op tafel als er in Almere zo'n 25.000 woningen zijn bijgebouwd. Dat is waarschijnlijk in 2025 het geval.

reacties (7)

 • peteratea

   

  Spuit 11 heeft modder,... Deze wethouder blijkt zeer slecht geinformeerd. De huidige aanpassing van A1, A6 en A9, kosten slechts 4,5 miljard. Deze huidige verbouwing heeft Almere gekregen in ruil voor de zo gewenste IJmeerverbinding. Almere heeft 4 jaar geleden afgezien van de IJmeerverbinding. Niet dat ik geen IJmeerverbinding wil. Maar alleen als er ook een auto verbinding bij is inbegrepen, anders kan die brug mij gestolen worden.

  reageer
 • ron

   

  laten we eerst maar eens afwachten hoe de verbindingen gaan als de A1 A6 verbreding echt 100 % gereed is en de sporen intensiever worden bereden. vergelijkingen met het heden slaan nergens op.

  reageer
 • Loes

   

  Vind het alleen kort door de bocht dat er naar Almeerders gekeken word, inwoners van Lelystad/Dronten/swifterbant etc zullen ook naar Amsterdam afreizen voor werk. Wanneer er file staat op de A6 willen deze vast ook een alternatief hebben.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is niet alleen kort door de bocht, maar wat dacht u daarvan. "Als IK moet wachten op Den Haag ben IK 20 jaar verder" meer zeg ik niet.

 • frits

   

  Dat kost miljarden, vanwege een waanidee dat Amsterdammers nog massaal naar Almere willen verhuizen. Dat is niet zo. De argumenten kloppen ook niet. Almere heeft ook nog andere OV-verbindingen (buslijnen naar Amsterdam).

  reageer
 • Toon

   

  Sterker nog... hij had er allang moeten liggen... maak daar eens werk van ipv allerlei kansloze projecten

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Hij zou totaal ongebruikt blijven. Almeerders willen helemaal niet naar Amsterdam centrum. En Amsterdammers beslist niet naar elders. Welke onzin projecten? De A6 verbreding? Of plantsoenonderhoud.

 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Almeerders willen helemaal niet naar Amsterdam centrum. Ze moeten naar Zuid-Oost en Schiphol. Houd op met deze onzinverbinding bovendien kun je gewoon met de trein naar Amsterdam. Dat gaat als een speer met de Intercity. Daar kan geen tram of metro tegen op.

  reageer
 • frits

   

  Het eerste is niet juist. Er zijn nog heel veel reizigers naar Amsterdam Centrum, en vanwege toename werkgelegenheid en toerisme daar, wordt het alleen maar meer. Maar we hebben natuurlijk gewoon treinen naar Amsterdam CS, dus is een IJmeerlijn (die overigens meestal naar de Zuidas ingetekend wordt) niet nodig. De Ijmeerlijn mikt op ontwikkeling van Almere Pampus, want daar heb je geen trein. Maar ik verwacht dat hier nooit zoveel woningen gaan komen. Heel veel Almeerders willen naar Amsterdam-ZO, dat klopt wel. Zou dus geen slecht idee zijn om rechtstreekse treinen daarheen te laten rijden, of om de metro uit Zuidoost naar Almere door te trekken. Dat is effectieve dan een IJmeerlijn.

 • Pzaal

   

  Dit moet zo snel mogelijk gebouwd worden. 1000x belangrijker dan een flopriade.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Nonsens. De lijn moet er helemaal niet komen. De Floriade staat qua kosten in geen verhouding, deze kost nog niet één procent van zo'n lijn. Daarbij wordt Floriade gewoon een succes.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert