Vervangen asbestdak kost 10.000 euro per huis

LELYSTAD
Het vervangen van asbestdaken in Lelystad gaat huiseigenaren 10.000 euro per huis kosten. Die inschatting maakte wethouder John van den Heuvel dinsdagavond tijdens een bijeenkomst in het stadhuis.

De informele ontmoeting was bedoeld voor huiseigenaren met asbest in hun dak. Veel mensen hebben hun zorgen geuit over het feit dat ze de kosten van vervanging niet kunnen betalen. Naar schatting hebben 1200 woningen in Lelystad asbest in het dak zitten.

Tot 1993 was de kankerverwekkende stof toegestaan als bouwproduct vanwege de brandvertragende werking. De Rijksoverheid heeft besloten dat in 2024 alle daken met asbest vervangen moeten zijn. Die kosten zijn in principe voor de huiseigenaren.

Wethouder Van den Heuvel gaat onderzoeken in welke mate de gemeente Lelystad kan bijdragen. In juni wil de wethouder daar duidelijkheid over hebben.

reacties (24)

 • Truus

   

  En dat weet u door....? Dit dak is al een aantal jaar geleden vervangen toen deze bewoners er kwamen wonen. Dit is niet vervangen voor de verkoop van deze woning.

  reageer
 • Ron

   

  Sorry Antje, asbest is mijn dagelijkse werk. Ik wordt elke dag weer geconfronteerd met de gevolgen er van. De door mij aangegeven informatie is betrouwbare informatie en niet van een of andere blogger. Maar als jij het wilt moet je vooral je kop in het zand blijven steken en vooral niet gaan piepen als jezelf of iemand in je omgeving overlijd aan mesothelioom. Ik kan je verzekeren dat het geen prettig einde is.

  reageer
 • Ans Kans

   

  jaja, zo zou de gemeenschap allerlei onderhoud van particulieren moeten gaan betalen omdat het niet doen een bedreiging voor de kindertjes zou zijn

  reageer
 • De ingenieur

   

  Op de foto staat een huis te koop waar de verkoper het zelf nog even heeft laten doen voor de verkoop. Zo duur zal het dus niet zijn. Bovendien heb je dan een nieuw fris dak.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Zeldzame verzinsels. Op Internet vindt je voor iedere krankzinnige opinie wel wat te googlen

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • p. vd v

   

  Hoezo, als woningbezitter weet je nou eenmaal dst je alles dat aan jouw huis gedaan moet worden zelf moet bekostigen. Ik heb zelf een koopwoning en vind het niet meer dan normaal dat je bij de aanloop van een huis dit soort dingen checkt.... natuurlijk moeten ze dit zelf ophoesten! Ja.. het is veel.... maar ja ze wisten dit ook bij de aankoop van de woning.

  reageer
 • Lpuise

   

  Wie er zoveel geld op tafel kan leggen? Wat denk je dat een huis kopen kost? Dat is toch ook niet gratis? Als huiseigenaar moet je voorbereid zijn op onderhoud aan je huis. Vanaf nu 100 euro per maand opzijleggen en je hebt in 2024 een nieuw dak (pakje sigaretten per dag kost meer)

  reageer
 • aatje

   

  de vervanging van mijn bedrijfspand daken kost 100000 euro daar moet ik zelf voor opdraaien. nog 8 jaar sparen dus en hopen dat je in aanmerking kan komen voor de landelijke bijdrage zowel voor particulieren als ook bedrijven en anders maar geld lenen, rente is heel laag

  reageer
 • mesothelioom

   

  De wethouder heeft ook zo z'n mannetjes

  reageer
 • Dirk2

   

  10K per woning? Laat me niet lachen! Hier is nadrukkelijk geen dossierkennis aanwezig! op 1200 woningen kan dat vele malen slimmer en goedkoper. Wat een stemmingmakerij weer van deze Wethouder. Typisch allemaal......

  reageer
 • meneer

   

  wat als er brand uitbreekt en de deeltjes dwarrelen door de wijken heen, dan zit de gemeente ook niet te wachten op een schoonmaakbeurt wat een duit kost ook en nu zal het eens in jouw tuin belanden waar je kinderen/kleinkinderen inspelen dan praat je vast wel anders, dat de overheid/gemeente meebetaald vind ik niets meer dan terecht want al zijn het huizen van huiseigenaren ze staan toch in hun gemeente deze woningen dus ook de gemeente is er verantwoordelijk voor

  reageer
 • Ron

   

  @jk, de realiteit is helaas anders dan jij hem schetst. Als je gaat kijken naar de statistieken dan zul je zien dat er per jaar ruim 600 mensen overlijden waarvan is vastgesteld dat ze mesothelioom hebben (info te vinden bij het Instituut Asbest Slachtoffers). Daarnaast sterven er nog heel veel mensen aan de blootstelling aan asbest waarvan dit niet vastgesteld is. De schatting is dat er jaarlijks meer dan 1300 mensen in Nederland overlijden als gevolg van blootstelling aan asbest. Daardoor durf ik te zeggen dat asbest wel gevaarlijk is. Wil je weten wat asbest in je lichaam doet? Google eens op de woorden Joost + asbest.

  reageer
 • Hans

   

  Kunnen die mensen dat niet onderbrengen in een collectief? Het lijkt me toch dat 1 project voor 1200 woningen heel wat goedkoper is dan 1200 projecten voor 1 woning. Moet alleen wel iedereen meedoen...

  reageer
 • Nol

   

  Misschien een betalingsregeling treffen?

  reageer
 • mesothelioom

   

  De sanering was landelijk jaren geleden al geregeld deze subsidie potjes zijn maar deels er voor gebruikt, nu liggen de kosten er voor de eigenaar, aan alles komt een eind. Gelukkig komt er bij een brand nooit asbest vrij, vooral niet op de oude industrie complexen.

  reageer
 • Freek

   

  Ik vind het nogal wat dat ik hier ook aan mee moet betalen, terwijl ik niet in zo'n woning woon. Het is mijn huis toch niet? Lekker zelf laten ophoesten, of bezwaar maken in Den Haag.

  reageer
 • JS

   

  Dit is een gemiddelde en als je het individueel doet. In een collectief zijn gelukkig voordelen te behalen.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Klein bier. Na veertig jaar een oude dakbedekking eraf en een nieuwe erop. Nu maar hopen dat de nieuwe ook 40 jaar meegaat. Zouden zij een nieuw dak van de gemeenschap krijgen dan heeft iedereen met een oud dak daar recht op.

  reageer
 • Henk

   

  Is een landelijke regeling. Niet zo slim om zo'n huis te kopen. Eigen huis heeft lusten en lasten. Ik heb geen behoefte om mee op te draaien voor de kosten aan hun huis. Geef liever aan het kef

  reageer
 • Denise

   

  Ik vind het nogal wat dat je de verplichting geeft en de kosten bij de eigenaar neerlegt. Wie kan er zoveel geld op tafel neerleggen.

  reageer
 • Ron

   

  Dat asbest gevaarlijk was wisten we met z'n allen al heel lang. De invoering van het asbestverbod in 1993 is niet stilletjes ingevoerd. Als koper van een woning heb je de kans gehad om te beoordelen of er gebreken aan de woning waren. Op dat moment had de aanwezigheid van asbest meegenomen moeten worden in de onderhandelingen over de prijs zoals dat ook gebeurd(e) met verontreinigde grond, ondergrondse brandstoftanks, e.d. Dit had de aankopende makelaar aan moeten geven daar hij ter zake deskundig geacht mag worden. Aanwezigheid van asbest had dezelfde onderhandelingsstatus moeten krijgen als het rotte kozijn of de lekke dakkapel. Dat is niet gebeurd en nu klagen over de kosten is in mijn ogen dus onterecht omdat die kosten te voorzien waren. De kosten bij de overheid leggen is ook volledig onlogisch. Vervangen van een dak valt onder onderhoud van je woning en als je dat niet kunt betalen zul je er voor moeten sparen, moet ik ook als mijn dak vervangen moet worden.

  reageer
 • Jk

   

  Zolang je het asbest laat zitten gebeurd er niks mee, pas als je erin gaat zagen en boren of bij brand komen de vezels vrij, met name de mensen die in de fabrieken met asbest hebben gewerkt zijn ziek geworden, maar deze mensen stonden de hele dag in een walm van asbest vezels. Lijkt mij dat je met wat extra brandwerende maatregelen en een verbod om in deze platen te boren, zagen, enz. Dit prima kan laten zitten. Asbest is niet zo gevaarlijk als dat door de media gebracht wordt, anders waren alle bouwvakkers die voor 1993 gewerkt hebben al lang ziek of erger geweest

  reageer
 • Ank

   

  Het is nogal wat als je hier mee te maken krijgt. Je hebt het niet zomaar in je binnenzak zitten.

  reageer
 • Barbara

   

  Landelijk regelen lijkt me beter..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert