Makelaar: "Asbestdak vermindert waarde huis"

LELYSTAD
Lelystedelingen die asbest in hun dak hebben gaan dat merken bij de verkoop van hun woning. Dat zegt makelaar Wim Voerman.

Hij schat in dat een huis duizenden euro's minder waard is vanwege de kankerverwekkende stof. Wethouder John van den Heuvel maakte dinsdag bekend dat huiseigenaren moeten rekenen op een kostenpost van 10.000 euro voor het vervangen van hun asbestdak. In Lelystad gaat het om 1200 woningen.

De Rijksoverheid wil dat in 2024 alle asbestdaken zijn vervangen. Huiseigenaren zijn in principe verantwoordelijk voor de kosten.

reacties (25)

 • P. Lemper

   

  Het zou een godswonder zijn als deze makelaar een prijsbepaling correct kan maken . Zal dus wel meevallen met die waardedaling

  reageer
 • JS

   

  Heb zelf 180m2 dak zit tussen de 10.00 en de 15.000 euro.

  reageer
 • mesothelioom

   

  Als daar een brand uitbreekt is er een groot probleem dat vervolgens door de autoriteiten wordt gebagataliseert als, er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Mooi je gaat niet direct dood dus ik hoef niet de door jou geadviseerde bunker in, maar let wel jaren na deze gebeurtenis loopt dit anders af, geen haan welke er na kraait. Idem dito met DDT nu krijgen de mensen ALS omdat deze stof nog altijd in ons milieu aanwezig is. NIKS angst aanpraten het is de realiteit, de overheid dient snel en adequaat op te treden daar terplaatse omreden verwijtbaar risico. Slaap lekker verder.

  reageer
 • Jan

   

  Na 5 jaar is die auto ook afbetaald. Dus de vergelijking is correct.

  reageer
 • p. vd v

   

  Je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt geloof ik... asbest is sinds een aantal jaren pas echt in opspraak nadat besloten is dat binnen een aantal jaar alle asbest daken vervangen moeten zijn. Dus ja vroeger was asbest ook slecht.. maar toen was deze regelgeving er nog niet.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Rinus

   

  Hoe oud ben je Bart Flevowatcher, last van ouderdomdom verschijnselen? De SP heeft in 2007 het reeds aan de orde gesteld en toen het toenmalig college eindelijk in 2010 klaar was met een concept inventarisatie, heeft het volgende college met Woutje het in de kast gestopt en op herhaalde vragen van de SP kwam het niet meer uit de kast. Nu mag een SP wethouder de mummie oplossen.

  reageer
 • DTAer

   

  Ga maar leven in een bunker met lucht gezuiverd door hepa filters... Want ieder mens ademt gemiddeld 4 miljard asbestvezels in tijdens zijn leven.... Wonend in een omgeving waar deze daken zijn toegepast of niet. Er is altijd overal een basis hoeveelheid asbestvezels in onze atmosfeer. Hou eens op met mensen te verontrusten met dit soort reacties.

  reageer
 • Roel

   

  Dit is natuurlijk een vergelijking die slaat als een tang op een varken. Een persoonlijke lening is iets heel anders dan een hypothecaire lening. Het gaat hier om de instandhouding van het onderpand dat in het algemeen tot in lengte van decennia z'n waarde behoudt. Bij die instandhouding heeft de hypotheekbank alle belang. Een auto heeft voor de bank na 5 jaar geen onderpandswaarde meer.

  reageer
 • Jan

   

  Aandachtspuntje, de gemeente zal collectief iets aanbesteden? En dat kunnen zij goedkoper? Sinds wanneer is dat ooit gelukt door ambtenaren? En de rest, ach..

  reageer
 • Jan

   

  Dus als jij geld leent om een auto te kopen, moet de bank ook maar bijdragen voor onderhoud? Rare stelling.. Bovendien zal de bank alle kosten gewoon doorrekenen naar de klant. De bank wint altijd...

  reageer
 • mesothelioom

   

  Ook al was mijn woning asbest vrij dan nog wil ik niet wonen in een omgeving waar woningen staan met asbest daken. Vermoedelijk was men daar ingeslapen in de tijd dat de overheid een saneringspotje in gebruik had.

  reageer
 • HenkHenk

   

  Woz waarde is al jaren geleden naar beneden bijgesteld omdat er asbest ligt op die woningen. Bezwaar maken en de hele redevoering slaat daarom kant nog wal. En een collectief contract voor wat afsluiten? Woningen zijn deels al gesaneerd en er zijn woningen van particulieren en verschillende beleggers. Typisch gevalletje van onuitvoerbaar. Gemeente is handhavende partij, die moet niet met dubbele pet op gaan zitten. De verantwoording bij de burger of bedrijven neerleggen. Dat willen we toch met zn alle, geen bemoeienis of betutteling van de overheid. Verder kun je de vraag stellen waarom de gemeenschap voor (een deel) van deze kosten zou moeten opdraaien. Lijkt mij de verantwoording voor de gebouweigenaar niet van de gemeente/gemeenschap.

  reageer
 • Roel

   

  Mischien een idee om de hypotheekbanken te laten delen in de kosten? Geld zat daar en het gaat per slot van rekening om de instandhouding van het onderpand.

  reageer
 • Berend

   

  Als hier stond boer moet dak vervangen op eigen kosten zou je het dan ook erg vinden rob?

  reageer
 • Hans

   

  Als de woningen echt veel minder waard worden zal dit in de WOZ waarde van deze huizen ook een daling moeten geven. Dus eigenaren met een asbestdak dien massaal een bezwaarschrift in. Dit raakt de gemeente direct in de portemonnee! Het zou van goede wil getuige als de gemeente voor deze 1200 woningen collectief een contract afsluit. Met daarbij de mogelijkheid van een lening net zoals gebeurd is in de zuiderzeewijk bij vervanging boeidelen. Slaat de gemeente twee vliegen in 1 klap. Hogere renteopbrengst dan bij de BNG en geen verlaging van de WOZ waarde. Jammer dat deze wethouder niet zelf op dit soort oplossingen kan komen.

  reageer
 • DTAer

   

  Ja en mij verf verweerd ook..schande! Zou verboden moeten worden..verkopen van huizen waar door de tand des tijds onderhoud aan gepleegd moet worden.

  reageer
 • DTAer

   

  Alsof je als koper niet wist dat er asbest op het dak lag en alsof je als koper niet wist dat er al jaren bekend is dat het geen fijn goedje is. Kop in het zand gehad? Wel heel vervelend dat je als eigenaa de sjaak bent om het te moeten vervangen. Maar zoals eerder gezegd hier en daar. Elke dak heeft onderhoud nodig. En deze leien verweren zowieso, worden poreus en breken stukkies af met als gevolg lekkage. Dan ben je asbest of niet toch aan vervanging toe. en voordat het verplicht verwijderd moet worden zijn we acht jaar verder. En geloof mij dat 10.000euro per woning wel heel erg hoog is ingeschat. Reken maar uit wat een dak voor vierkante meters heeft zeker in de wijk Tjalk. Gevels hoeven niet alleen de hellende daken. En dat zijn per huis maar een paar meter.

  reageer
 • Harrie

   

  Als eigenaar ook nog 7 jaren sparen, optie?

  reageer
 • KC

   

  Deze huizen werden door de makelaars verkocht met een aanwijzing in het contract dat er asbestdaken op de woningen zaten. Ik vind dit een grof schandaal. Dit is net zo erg dat er woningen worden met roestige gasleidingen, ook door Centrada.

  reageer
 • Jan

   

  Hoe vervelend ook, je kunt natuurlijk nooit stellen dat de gemeente wel even de helft van de kosten van de vervanging van een dak van een eigen woning op zich neemt. Risico is uiteraard voor de eigenaar. Ook met de gasleidingen, waar de rekeningen bij goed shoppen achteraf in veel gevallen erg meevielen. Vaak tussen de €200 en €300. Waar maak je je zo druk over denk ik dan. Natuurlijk is €10000 een hoop geld voor veel mensen, maar vervanging dakdelen is natuurlijk ook gewoon onderhoud. Shingles zoals boj de Archipel gaan ook geen eeuwigheid mee. Dakgoten en ga zo maar door. Dat in dit geval er een grens gesteld moet worden, en die is vrij ruimhartig, is logisch. 8 jaar sparen maximaal, reken eens uit wat dat kost per maand? En wat krijgt men terug via de belastingdienst? Kortom, pech, maar ja, in de gevallen van dikke winsten van de jaren dat de prijzen tot twee keer en meer over de kop gingen heeft men gewoon lekker winst gemaakt. En nu helaas niet.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Heeft deze wethouder niet iets geroepen dat 'de gemeente de eigenaren behulpzaam zal zijn?' 10.000 E is lumpsum, als de gemeente het voortouw neemt, worden de kosten gehalveerd. Pro memorie: toen de wethouder nog gewoon raadslid John van den Heuvel was, hoorde de Raad 4/8 jaar niets over deze problemen, toen was het GroenLinks die alsmaar zeurde... Wat een vreselijk probleem voor de eigenaren, die dachten dat ze voor een woning in de Haf (100m2), dikke 2 ton konden vragen, nu wordt het waarschijnlijk minder dan 130.000, tenminste als ik Wim Voerman mag geloven, en in de Tjalk wordt het nog dramatischer. En terecht, woningen met een asbestprobleem zijn nagenoeg onverkoopbaar (zei ik als makelaar/ bouwkundige). John van den Heuvel heeft een hoop asbest op zijn hoofd, en zal daar iets (veel!) mee moeten doen... Eigenaren te hulp schieten is het eerste wat de gemeente zou moeten doen, met raad en daad terzijde staan. Ik ben bang dat we dat kunnen vergeten. Clementie is de tweede optie, en ook daar ben ik bang dat er geen centimeter ruimte zit tussen wat eigenaren verlangen en de gemeente eist. Bij het probleem met de gasleidingen is gebleken hoe de gemeente als Gazprom (kraan-dicht?) of de Russische overheid heeft gehandeld. Daarbij verloochent de wethouder zijn afkomst niet... Bart van der Kolk, oud raadslid GroenLinks Lelystad

  reageer
 • Rob

   

  Belachelijk dat iets wat destijds legaal is geplaatst nu verplicht moet worden vervangen op kosten van de woning eigenaren..

  reageer
 • Kaassie

   

  om deze moeilijke rekensom te maken moet je makelaar zijn ( denk ik) Is toch logisch? bij aankoop weet je dat er € 10.000,= kosten aan zitten. Zou knap zijn van een makelaar, als hij zou berekenen, hoeveel MINDER de woning opbrengt om dat kopers zeker er tegen op zien om een verplichte verbouwing te moeten doen. Is dit bedrag € 1000,= of misschien wel € 5000,= ? Zeker is dat deze woningen veel minder gaan opbrengen dan alleen "maar" de kosten van € 10.000,- voor het dak, triest voor de eigenaars.

  reageer
 • Tuuk

   

  Kletskoek mijnheer Voerman. Dat asbest kankerverwekkend is, is al ruim een kwart eeuw bekend! Dat heeft dus niets met de waarde van een huis te maken. Dan zou een huis met asbestdak 15 jaar terug ook minder waard zijn geweest, en ik heb gewoon de hoofdprijs moeten betalen!

  reageer
 • Ron

   

  Dat had deze makelaar al vanaf 1993 in de onderhandelingen mee moeten nemen. Heeft hij waarschijnlijk niet gedaan en nu gaat hij dus piepen omdat hij, door de lagere verkoopprijs, minder courtage krijgt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert