Bewoners fel tegen nieuwe naam voor Oosterwold

ALMERE
Toekomstige bewoners van de wijk Oosterwold in Almere zijn fel tegen de nieuwe naam voor hun wijk: Magisterhorst. Die naam is vastgesteld door de naamgevingscommissie in Almere.

Magister is het latijnse woord voor leermeester. De straten krijgen allemaal namen van onder anderen sociologen en filosofen. Maar bewoners willen de naam Oosterwold houden. Ze zeggen dat kinderen Magisterhorst met een heksenbos associëren en dat de vergelijking met een horst niet klopt.

Vanwege de vele bezwaren beraadt de commissie zich nog een keer op de naam. Bewoners kunnen tot 13 april geschikte alternatieven aandragen.

reacties (17)

 • Els

   

  Afschuwelijk zeg om de wijk Magisterhorst te noemen. In alle uitingen in de media wordt het als Oosterwold aangemerkt. Houden zo!!! Het project waar wij in meedoen heet "Buitenplaats Oosterwold", hoe mooi zou het zijn als de wijk dan ook nog eens Oosterwold gaat heten. En ik ben het eens met Loes Walsteijn dat wij als toekomstige bewoners al alles zelf gaan regelen dus ook de naamgeving mogen aangeven. Gemeente Almere wil toch zo min mogelijk bemoeienis met de ontwikkeling van Oosterwold?

  reageer
 • Loes Walsteijn

   

  Onder de (toekomstige) bewoners van Oosterwold zal een stemming worden gehouden over de naam van het gebied. Aangezien de burger het doorgaans beter weet dan de overheid en in dit geval wij burgers ALLES en dan ook ALLES zelf moeten regelen, is het niet meer dan normaal dat wij dan ook de naamgeving mogen doen. Wij willen er tenslotte in wonen. PS Groenhorst kan niet want dat is een school.

  reageer
 • Lieke Frielink

   

  De bewoners hier bouwen toch zelf hun wijk? Hun huizen maar ook hun wegen? Ik vind het vreemd wat een naamgevingscommissie hier dan überhaupt mee te maken heeft, je zou zeggen dat zij zelf ook de straatnamen kiezen voor de straten die zij aanleggen. Met de link naar hun onderzoek naar zelf bouwen en wat zij op hun pad tegenkomen...

  reageer
 • De ingenieur

   

  Horst is een modernisme in de vastgoedsector. Vanzelf gaan instanties zo'n naam dan gebruiken. De bedoeling is iets historisch of adellijks te suggereren. Magister is leenwoord en wordt nog nauwlijks gebruik. Het moet waarschijnlijk dezelfde associaties opwekken. In de tijd dat nog nauwelijks iemand iets leest van meer dan 140 letters is het wel curieus om nog met straatnamen te komen die gebaseerd zijn op filosofische veelschrijvers.

  reageer
 • frits

   

  Alle wijknamen in Almere Hout eindigen nu eenmaal op -horst. En Oosterwold is de naam die gebruikt wordt voor de stedelijke ontwikkeling die Almere en de provincie voorzien voor het gebied ten oosten van de A27, in Zeewolde dus.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Van der Horst

   

  Waarom noemen ze die wijk niet gewoon vliegenbosch? En de straten krijgen dan namen van alle maatschappijen, die op Lelystad gaan landen. Dat is leuk voor de kinderen, als die vliegtuigen overkomen in hun aanvliegroute. Of ben ik nou een beetje cynisch? Als je een wijk recht onder een aanvliegroute bouwt, en je vindt mensen, die daar kavels en huizen willen kopen, dan moeten dat wel vliegtuig liefhebbers zijn..

  reageer
 • tjonge wat een geneuzel

   

  bij de Keiwierde woon je niet op keien bij de leemwierde niet op leem de zandwierde niet op zand en de oldewierde ben je niet per definitie oud . en wierdes zijn het sowieso niet.

  reageer
 • SJP

   

  Het toponiem -horst is een historische benaming voor een met kreupelhout of hakhout begroeid, hoger gelegen stuk grond. De grond is meestal zandgrond en de houtbegroeiing kan zowel op als rondom het stuk grond voorkomen. Het woord horst is afkomstig van het Germaanse woord hursti, dat beboste opduiking in moerassig terrein betekende. In het Oud-Germaans wordt met een horst een 'vogelnest' bedoeld. Het gaat hier met name om de afzetting die uit gevlochten hout bestaat rondom een nederzetting (of enkele hoeve). In Duitsland overheerst de theorie dat het woord horst in de 3e tot 6e eeuw vooral een Saksisch siedlungswort is, in de Oud-Germaanse betekenis. Pas later in de Duitse en Nederlandse taal wordt het woord als ‘verhoging in het terrein’ gebruikt. Bron: Wikipedia

  reageer
 • SJP

   

  Het toponiem wold(e) of woud(e) is afgeleid van het Oudnederlandse woord walt, Middelnederlands wout, wat 'uitgestrekt, ongeëxploiteerd bos' of 'zompig bos inzonderheid in het zeekleigebied betekent. Een oudere vorm is het Germaanse *walþuz, 'woud, wildernis, heide', dat ook in Engeland en Duitsland is terug te vinden in de toponiemen wolds en weald resp. Wald. In Nederland zijn de verschillende varianten van het toponiem hoofdzakelijk ontstaan in vochtige, dichtbegroeide veen- en kleigebieden op het moment dat deze in cultuur werden gebracht. Bron: Wikipedia

  reageer
 • Renate van Colmschate

   

  Magisterhorst klinkt ook helemaal niet! Naast Vogelhorst en Nobelhorst moet er wel nog een 'horst' komen en geen 'wold' dat is ook te Fries. Ik vind Modderhorst wel typerend of Landhorst, Groenhorst of Ruighorst.

  reageer
 • Safia

   

  Hahaha, Modderhorst :)

 • Safia

   

  Er zijn ook genoeg toekomstige bewoners van dit gebied die Magisterhorst wél een mooie naam vinden. Het zijn alleen altijd de tegenstanders die de meeste media-aandacht weten te creëren.

  reageer
 • Laat ze eerst nou maar Vogelhorst afbouwen voor ze aan een nieuw projectje beginnen

  reageer
 • Frank

   

  Oosterwold is inderdaad veel beter, hoop dat deze naam behouden blijft.

  reageer
 • Faerie

   

  Waarom niet Burgerhorst? Het zijn de horsten, dat hoort bij Hout. Dus dat de gemeente van '-wold' af wil snap ik best. En aangezien ze wel zelf straatnamen mogen bedenken als burgers... Misschien Pionierhorst. Past ook wel.. Ze waren ook voornemens om natuurgerelateerde straatnamen te bedenken, misschien Natuurhorst.. Magisterhorst kan dan in de koelkast voor later.

  reageer
 • Karel

   

  Je kan ook werkelijk overal over zeuren

  reageer
 • bewoner

   

  Waarom kunnen we de naam Oosterwold niet gewoon houden? Iedereen is er al aan gewend, het is een mooie naam en ook landelijk krijgt deze naam al bekendheid. Oosterwold probeert ook de overheidsbemoeienis terug te dringen, zodat het een gebied wordt van de mensen zelf. Laat ze zelf ook hun naam kiezen. Met de naam Oosterwold is helemaal niets mis.

  reageer
 • De ingenieur

   

  De overheidsbemoeienis terugdringen? Iedereen heeft gewoon een hypotheek met renteaftrek op kosten van de gemeenschap. Zou er wat mis zijn met de uitvoering dan trekken ze bij de overheid aan de bel en als er brand is belt men de brandweer. Zou er iets aan de wegen mankeren dan hangt men gelijk bij de gemeente aan de bel.

 • Bram

   

  Suggestie: Zanikerbuurt. eerlijk gezegt vind ik magisterhorst niet zo slecht klinken, vind het juist iets moois en magisch hebben.

  reageer
 • frits

   

  Nee, namen op -buurt alleen in Almere Buiten. Dat is de logica van het Almeerse meerkernenbeleid.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert