Grond in Oosterwold 36 procent duurder

ALMERE
De grondprijs in het nieuwe stadsdeel Oosterwold in Almere stijgt met een derde. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. Betaalde een huizenbouwer tot voor kort bijna 30 euro voor een vierkante meter bouwgrond, vanaf nu is dat bijna veertig euro.

De hertaxatie van de grond vond afgelopen maand plaats. Er is een aantal oorzaken voor de prijsstijging, waaronder de aantrekkende woningmarkt. Ook is de prijs voor landbouwgrond gestegen. In Oosterwold krijgt de omgeving een agrarisch karakter.

Wethouder Tjeerd Herrema van Ruimtelijke Ordening denkt niet dat de hogere grondprijs potentiële bouwers afschrikt. Er komt namelijk een overgangsregeling voor initiatieven die al zijn aangemeld. Wel verwacht hij dat nieuwe bouwers minder grote stukken grond zullen kopen.

De hertaxatie is onder meer uitgevoerd na protesten van bewoners van de naastgelegen villawijk Vogelhorst. Zij stellen dat de lage grondprijs in Oosterwold er voor zorgt, dat de duurdere grond in hun wijk niet verkoopt.
Inmiddels is er een aanpak voor de verkoop van kavels in Vogelhorst. Er zijn elf reserveringen bijgekomen, aldus Herrema.

De grond in Oosterwold is goedkoper omdat bewoners er zelf verantwoordelijk zijn voor de aanleg van riolering, straten en openbaar groen. Ook moet er archeologisch onderzoek worden gedaan. Daarnaast moeten de bewoners acht vierkante meter onbebouwd laten voor iedere vierkante meter die bebouwd wordt. In de praktijk betekent dit, dat voor een huis van 125 vierkante meter 1.000 vierkante meter grond moet worden gekocht.

reacties (7)

 • Vogelhorster

   

  Het niet hebben van gas of stadsverwarming is een groot voordeel en geen nadeel. Een mooie lage temp. verwarming en houtkachel zijn genoeg. Lage kosten voor de bewoners daar en die 50% stadslandbouw is een farce. Er is geen handhaving of monitoring in Oosterwold, je kunt alles maar doen. Er zullen een hoop boomgaarden komen. Misschien een klein stukje moestuin en paar kippen of konijnen in een ren. Er komen voor het grootste deel stadsmensen wonen met een full time baan. Die gaan echt niet allemaal daar groente en fruit verbouwen. En wat de kosten betreft van infra, is het voorbeeld van buitenplaats Oosterwold. Kosten all-inclusive 105 euro per m2. Tja, dat is iets anders dan de bijna 400 in Vogelhorst.

  reageer
 • Vogelhorster

   

  De grondprijs in Oosterwold was 18 euro per m2 voor de grond en 12 euro tbv explotatiekosten van openbare infra. Deze laatste post is niet verandert en geeft meteen aan dat de gemeente wel degelijk openbare infra aanlegt in Oosterwold. De grondprijs is nu met ruim 60% gestegen. Maar 60% van weinig is nog steeds niet veel. Die 18 euro was natuurlijk al bespottelijk laag. Beter was geweest om de grond ineens nu naar de 36 euro te brengen en 14 euro voor de explotatie. Ik verwacht van die reserveringen van project ontwikkelaars in Vogelhorst II niet zoveel maar we zullen zien.

  reageer
 • Hannes

   

  Eerst een bouwgarantie, met vooraf een afgesproken grondprijs. Pas als de bouw af is dan pas overgaan tot verkoop of pacht van de grond. "Kasteel en rondom de grond als voorbeeld hoe het niet moet"

  reageer
 • Coos49

   

  #hans49 heb je er wel eens bij stilgestaan wat het kost als je zelf een weg moet bouwen of zelf de riolering en waterzuivering moet aanleggen? Je reageert wel erg gemakkelijk. Overigens is de prijs ca 60% gestegen in Oosterwold. Hoezo 37%?

  reageer
 • Dirk2

   

  Aantrekken van de huizenmarkt? Hahahaha, de volgende zeepbel! We hebben er weer niets van geleerd als overheid!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frank

   

  Met het verschil dat je zelf je eigen weg moet aanleggen. Er is geen riool, geen stroom geen gas, geen stadsverwarming. Mag je allemaal zelf regelen en betalen. Daar bovenop komt ook nog dat je minimaal 50% van je grond niet eens als tuin mag gebruiken, maar verplicht voor stadslandbouw en dat je een deel van je perceel publiek toegankelijk moet maken. Als je alle extra kosten en beperkingen bij elkaar opteld, kom je ook op een aanzienlijk bedrag.

  reageer
 • hans49

   

  En aan de andere kant van de Vigelweg betaal je bijna €400,- per vierkante meter.... Logisch dat daar geen huis meer wordt gebouwd. Ondertussen is de Woz in Vogelhorst I met 17% gestegen.. En de gemeente kan dit niet uitleggen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert