Burgemeester oneens met Defensieminister

DRONTEN
Burgemeester Aat de Jonge van Dronten vindt niet dat er de komende jaren twee miljard extra naar Defensie mag gaan. Hij reageert via Twitter op een pleidooi van minister van Jeanine Hennis in het NPO Radio1-programma Kamerbreed.

De bewindsvrouwe stelde daar dat er zo'n twee miljard nodig is om uit te komen op het gemiddelde van de Europese NAVO-landen.

Volgens de burgemeester van Dronten zou eerst de rechtsstaat in Nederland versterkt moeten worden, met forse investeringen in politie, het Openbaar Ministerie en de Zittende Magistratuur. Anders valt er volgens burgemeester De Jonge straks 'niets te verdedigen'.


reacties (46)

 • gert

   

  rob deze man is niet gepensioneerd waar haalt u dat vandaan? ben zelf inwoner van dronten en aat is nog steeds onze burgermeester

  reageer
 • Alsjeblieftzeg

   

  schoenmaker hou je bij je leest. Daar deze burgermeester niet gaat over het defensiebudget, is zijn mening evenveel waard als die van ieder ander.

  reageer
 • Johan

   

  Wij hebben gelukkig een burgemeester die zich bezig houdt met Zwarte Piet. Das pas belangrijk!

  reageer
 • piet

   

  De Burgemeester kan misschien wel een voorkeur hebben waar hij het geld het liefst naar toe wil zien gaan, maar is het niet zo dat het altijd stom is om te gaan bezuinigen op de belangrijkste kerntaken en voorzieningen in ons land? defensie, politie, zorg en onderwijs daar moet men niet aan gaan knoeien omdat de onnodige hobby,s van de overheid ,waar best in gesneden kan worden, zo' nodig wel moeten blijven voortbestaan. Jammer dat ministers pas na flinke bezuinigingen, laat erachter komen dat je niet zonder deze belangrijke kerntaken en voorzieningen kunt.

  reageer
 • frits

   

  Defensie verkwanselt het geld met vele miljarden tegelijk aan niet-bestaande nieuwe straaljagers, nieuwe helicopters, niet-bestaande nieuwe onderzeeërs, en ach, we zullen ook de tanks wel weer eens willen vernieuwen, en drones, zoiets moderns moet natuurlijk extra en niet in plaats van bestaande zaken. Geef dat geld toch eens aan de echte zaken uit, in plaats van die dure jongensspeeltjes. En Nederland hoeft ook niet te land, ter zee en in de lucht aan de wereldtop mee te draaien.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • rus

   

  En dus perfect geregeld. .!!

  reageer
 • Bart

   

  Dat heeft dronten goed geregeld he :) Wel de subsidies ontvangen maar ze komen nooit in dronten zelf :)

  reageer
 • Frits1

   

  Deze reactie is top!, de spijker op z'n kop!

  reageer
 • Ron

   

  Precies. Maar ik zie ze alleen in Kampen.

  reageer
 • henk

   

  De burgemeester heeft wel gelijk want als je kijkt waar defensie het geld nu aan besteed [ JSF en pensioenen van ex- militairen ] is een investering in politie en OM beter besteed .

  reageer
 • groen

   

  En toch blijft het gemeente Dronten...!!

  reageer
 • Ron

   

  100 meter van Kampen en 12 kilometer van de bewoonde wereld in Dronten.

  reageer
 • Barbara

   

  Het burgemeesterschap heeft absoluut nut, temeer dat ook deze burgemeester hoofd van politie is. En zoals we weten kan het functioneren van oom agent stukken beter door b.v beter opgeleid te kunnen worden in de psychologie van de omgang met gewone burger.

  reageer
 • Rob

   

  Hebben ze wel weet in Den Haag van deze gepensioneerde burgemeester van het plattelandsdorp Dronten. Gek dat deze man toch iedere week het nieuws weer weet te halen terwijl hij al lang gepensioneerd is.

  reageer
 • Hendrik

   

  Ja, met twee miljard extra kunnen we het wel opnemen tegen de Russen.

  reageer
 • Bas

   

  Dan heb je wel ballen.

  reageer
 • Lief

   

  Schattig toch dat zon burgemeestertje van een klein dorp ook stoere praat heeft

  reageer
 • Dnz.

   

  Beste Paultje, Er is een reden waarom jij "slechts" ex-soldaatje bent en hij Burgemeester. Dat gezegd hebben ben ik als burger niet bepaald blij ben met de bezuinigingen op politie en onderwijs, al is het alleen maar om Schoevers te devalueren tot Schroevers. Maar als je ooit voor de klas hebt gestaan en lessen met bijvoorbeeld passend onderwijs hebt gegeven of met je collega's in de wijk bent bezig geweest, dan pas mag je proberen mee te praten over deze grote mensen onderwerpen. Pas dan zal je realiseren dat veel criminaliteit en misdaden in de maatschappij hun fundament hebben in de mate goed van onderwijs, meedoen en kansen krijgen; gewoon in eigen land. Dus doe nu maar waar je goed in bent en dat is een zeer eenzijdig, in mijn ogen onjuist beeld toeteren. (je weet wel: een beeld dat jij het het beste weet, andere mensen monddood makende door erbij te vermelden dat jij soldaatje was, maar who cares, ik i.i.g. niet.)

  reageer
 • frits

   

  Tja, en hoe gaan we dat betalen? Het Nederlandse wegennet is ook uitgewoond en overbelast, de dijken zijn niet op orde, en we roepen met elkaar in de media om het hardst dat er meer geld moet naar zorg, thuiszorg, kinderopvang en onderwijs. Het kan niet allemaal maar meer meer meer (of we moeten de belastingen fors verhogen). Het wordt tijd dat de overheid zich op de echte kerntaken richt, en daar vallen defensie en binnenlandse veiligheid zeker onder, evenals de dijken en de wegen, het onderwijs en de zorg. Maar het subsidiëren van kinderopvang niet, kunst en cultuur niet, publieke omroep niet.

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Misschien moet de burgemeester zich wat meer met zijn gemeente bemoeien. Defensie is al jaren de sluitpost van de begroting terwijl de internationale spanningen toenemen, alle EU-verhalen ten spijt. Pak eens een geschiedenisboek, zou ik deze burgervader willen aanraden. Legio voorbeelden van landen met een niet-imponerende defensie die vervolgens werden ingepakt door agressoren. Clausewitz, een bekend Duits strateeg, zei het treffend: "Wie de vrede wil, bereidt zich voor op de oorlog". Bovendien: je mag van militairen verwachten, dat ze bereid zijn, de hoogste prijs te betalen voor onze veiligheid. Maar dan is het wél de plicht van de samenleving om die militairen optimaal uit te rusten en voor te bereiden. Dat gaat dus verder dan het huidige "pang-pang-roepen" bij oefeningen.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Waarschijnlijk bedoelt hij dat het geld beter in de binnenlandse veiligheid gestoken kan worden. Naar mijn mening is het beter om na alle bezuinigingen beide te doen en niet te zuinig!

  reageer
 • wimjc

   

  Eerst 1 miljard bezuinigen en dan 2 miljard eisen van de belastingbetaler.Dit is geen minister maar een notoire goochelaar.

  reageer
 • Marjan

   

  Beste burgemeester, 4 mei is het weer dodenherdenking en zijn de laatste nog in leven zijnde Airgunners weer te gast. U gaat ze dan ongetwijfeld welkom heten en bedanken voor de ongekende inspanningen die ze hebben geleverd om ons land te verricht.Terecht want zonder deze soldaten ( en vele vele anderen) waren wij niet bevrijd. Vandaag stuurt U echter tweet naar Minister Hennis van Defensie omdat U het niet eens bent met het feit dat zei 2 miljard extra voor defensie vraagt. Beseft U Zich wel dat defensie zich dagelijks inspant om de veiligheid buiten maar ook bonnen onze landsgrenzen te waarborgen en dit met minimale middelen. Het zou U sieren om solidair met defensie te zijn en niet alleen voor Uw eigen belangen te staan.

  reageer
 • Terore

   

  Beste Burgemeester. 4 mei tijdens de dodenherdenking sta ik als actief dienende militair en veteraan opgesteld om de gevallen slachtoffers van de wwII te herdenken. Samen met de Airgunners die ons bevrijd hebben. Ik zal op het moment dat u een krans legt uit naam van de gemeente Dronten me oprecht afvragen of u wel zo betrokken bent bij defensie als dat u op dat moment doet voorkomen

  reageer
 • Paul G

   

  Beste Aatje, er is een reden waarom jij "slechts" burgemeester bent en zij Minister. Dat gezegd hebbende wil ik wel duidelijk maken dat ik als ex-militair niet bepaald gelukkig ben met het Schroevers meisje op de hoogste civiele Defensie stoel. Maar als je ooit eens militair bent geweest en uitzendingen hebt gedraaid, pas dan mag je proberen mee te praten met deze grote mensen onderwerpen. Pas dan zal je realiseren dat veel criminaliteit en misdaden tegen de basis grond- en mensenrechten hun fundament hebben in de gebieden waar Nederlands militairen momenteel zijn ingezet of landen waar ze dat ooit zijn geweest. Dus doe nu maar waar je goed in bent en dat is de vrije pers tegen werken.... (je weet wel, ook zo'n grondrecht maar who cares, jij i.i.g niet..)

  reageer
 • Peter

   

  Aat is aan het oefenen voor 1 april !

  reageer
 • ViKing79

   

  Als Aat zich er zo graag mee wil bemoeien, neemt die toch lekker ontslag en gaat die in Den Haag aan de slag. Heeft Dronten kans op een welgemeende en betrokken burgemeester.

  reageer
 • syrier

   

  weet aatje het beter, ja aatje weet het beter.heeft aatje ongelijk, ja aatje heeft ongelijk. je moet je tweet omdraaien aat Als je geen goede defentie heb hoef je straks niks meer te versterken. tot de tanden toe bewapenen en dan is die 2 miljard nog veel te weinig aatje stamt nog uit de tijd van het gebroken geweertje,wat naief ,neem ontslag wegens het verkwanselen van onze internationale veiligheid. weg wezen en nooit meer domme praat verkondigen

  reageer
 • Erick

   

  Dan hebben de Russen Nederland straks inclusief een prachtig openbaar ministerie. Natuurlijk moet er meer geld naar defensie. Jarenlang is er enorm bezuinigd. Nederland heeft ondertussen een defensie van niets. We hebben een betere defensie nodig en minder burgemeesters met ambtenaren.

  reageer
 • jo jo

   

  Aat de Jonge.. Wie kent hem niet..?!

  reageer
 • Chris

   

  Het is net hoe je de Tweet leest; hij is het er wat mij betreft niet mee oneens. Je kunt hem ook lezen als; Goed idee! Maar zorg er dan ook voor dat er eerst iets te verdedigen is. @Omroep Flevoland, een subjectievere titel misschien een goed idee?

  reageer
 • Hu

   

  Zodat Aatje zijn persoonlijke vete tegen een patatboer verder kan voeren??? Hahaha laat deze man toch met pensioen gaan en god help ons geef hem geen volgende termijn

  reageer
 • Flevoburger

   

  Hij heeft wel een punt. Defensie krijgt overigens steeds vaker taken in het buitenland waarbij je grote vraagtekens kunt stellen bij het kosten/baten plaatje en de effectiviteit van deze buitenlandse acties. Wat was overigens de oorspronkelijke prijs van de JSF ook alweer?

  reageer
 • bv

   

  Wat dachten ze van 4 miljard na de defensie en 2 na politie enz.beide investeringen zijn in mijn ogen nodig,in deze vreemde tijden.We kunnen absoluut niet verder achter gaan lopen als defensie zijnde,weinig materiee,l weinig manschappen het zelfde geld voor onze politiemacht.

  reageer
 • jan

   

  Wat een boer defensie word al veel te lang gekort moet ie zelf eens wat van zijn loon in leveren doet ie toch niet als er geld moet komen is het van de burgers deze burgevaarder geeft dat alleen maar uit

  reageer
 • groen

   

  Ga jij je aardrijkskunde boekjes maar weer eens opzoeken..!!

  reageer
 • johan

   

  is dit echt of Koefnoen?

  reageer
 • frits

   

  Nou ja, ergens heeft hij wel gelijk. De gemeenten zijn de afgelopen jaren ook fors gekort door het rijk. Daar wordt ook niet naar gemiddelde normen gekeken. Een uitgavenhoogte op zich kan nooit een doel zijn. Dus: alleen extra geld naar defensie als er een doel is waar defensie nu niet aan voldoen, en dat we als samenleving wel belangrijk vinden, en dat niet gedekt kan worden door het schrappen van andere uitgaven (JSF, om maar iets te noemen).

  reageer
 • Ron

   

  Kampen bedoel je zeker?

  reageer
 • Harry

   

  Mijn burgervader, waarom zet u zich niet af op alle bezuinigingen die het rijk op onze gemeente toepast, verplichtingen zoals opvang en geld dat in Europees verband wordt verspild? Daarnaast begrijp ik best uw reactie als het gaat om uw pleidooi, maar ga niet aan het geheel voorbij..

  reageer
 • Esveen

   

  Ga als lijsttrekker van de Boerenpartij naar de Tweede Kamer. Echt niet meer van deze wereld zo'n burgemeester.

  reageer
 • drontenaar

   

  De gemeente vangt al meer dan genoeg vluchtelingen op. Een van de grootste opvangcentra van Nederland staat binnen de gemeentegrenzen...!! Ik geef de burgemeester groot gelijk in zijn opmerkingen ......

  reageer
 • Frank patat

   

  Wat een held ,hij weet echt alles !

  reageer
 • Theo

   

  Burgemeester bemoei je met dingen van je gemeente. Defensie is jaren lang uitgemergeld. Zorg voor een sterk leger en niet voor een speelgoed legertje. In 1940 was er ook geen geld voor defensie. Nederland schoot met pijl en boog.

  reageer
 • Strateeg

   

  Hier moet ik de burgemeester gelijk in geven!

  reageer
 • Ron

   

  Schoenmaker blijf bij je leest. Al extra opvang voor vluchtelingen geregeld zoals in september aan de raad toegezegd?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert