Serie: Stedenbouwkundige geeft jubilerend Stadshart een 9

ALMERE
Het Stadshart van Almere viert komende maand zijn tiende verjaardag. Op 1 april 2006 gingen de eerste winkels open. Reden om deze week terug te blikken op de historie van wat nog steeds 'het nieuwe centrum' wordt genoemd.

De eerste paal ging in 1999 de grond in. Zo'n zeven jaar lang werd er gebouwd voordat de eerste winkels open konden. Stedenbouwkundige Maarten Schmitt was één van de leden van het Quality Team dat adviseerde en toezicht hield op de bouw. Met een tevreden gevoel kijkt hij nu terug op het resultaat. "Op een schaal van tien is het een negen", zegt hij.

De bouw van het centrum ging niet zonder slag of stoot. De geplande opening werd één dag van tevoren uitgesteld. Brandveiligheid en enkele andere zaken waren namelijk niet in orde. Maar inmiddels staat er volgens Schmitt een centrum dat zich heeft bewezen, en met maar weinig andere steden te vergelijken is: "In veel steden wordt er aan de rand van de stad iets nieuws gebouwd. Grote shopping malls. Dat is iets dat altijd ten koste gaat van het bestaande centrum. Hier vind je dat fenomeen wat je altijd aan de rand hebt in hartje stad. Prachtig."

Volgens Schmitt is het te roemen dat Almere doorzettingsvermogen heeft getoond. "Als je ergens aan begint is het toch menselijk dat je halverwege gaat twijfelen en dat het dan net niets wordt. Hier zijn ze overtuigd geweest: zo moet het, en zo maken we het af."

reacties (10)

 • Rutger

   

  Wat je aan de rand van de stad ziet zijn die goedkope winkelcentra zoals in Roermond en Lelystad. Almere centrum daarmee vergelijken gaat compleet mank.

  reageer
 • Koos Naam

   

  Maar had niets met het Stadshart te maken

  reageer
 • ed

   

  Het projectburo Almere was een werkgroep van de RIJP. Deze dienst werd in 1989 opgeheven en ging toen over naar Rijkswaterstaat. Dus de RIJP stond aan de wieg van Almere.

  reageer
 • ron

   

  idd het eerst wat je bij zoiets denkt ; maar ook inhoudelijk geen sterk verhaal want wanneer kan je dat dan in een bestaande stad? NB overigens voor mij ook een 9 min. Als het podium en het circus er nog had gestaan was het een 9,5 Geen 10 omdat de hellingbanen niet echt invalide-vriendelijk zijn.

  reageer
 • Steven Stedenwijker

   

  Hoezo de RIJP??? Die bestond al niet meer. Moeten die bedankt worden vanwege het stichten van Almere en het Centrum?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Op zich is het visueel en economisch wel geslaag. Die bult overdwars over het hele gebied had men beter niet gedaan. Het ziet er wel aardig uit maar het is toch vreselijk voor de mensen die een wat minder loopvermogen hebben. De busbaan had wat dieper gemoeten en men had de oversteekplaats bij de markt beter opgeheven door de bussen eerder een tunnel in te laten gaan. Hoeveel meer had kunnen kosten. Het is een klein wonder dat er niet iedere maand iemand wordt doodgereden.

  reageer
 • Steven Koestal

   

  Kent U hem nog? "Wij van WC eend, adviseren WC eend."

  reageer
 • Arno

   

  Sorry hoor maar ik ga nooooit naar e stad pak liever de trein na Adam veel gezelliger. Het is toch een saaie boel in deze stad. Veels te eentonig beeld geen sfeer en man gelukkig heb je keuze aan diverse dubbele ketens nee dat trekt echt publiek. Zomers op een groot plein en wederom zonder sfeer. Maar goed ieder zijn ding

  reageer
 • Jos

   

  Het Stadscentrum is geen verdienste van de RIJP en Teun Koolhaas was een tegenstander van de plannen zoals ze nu zijn gerealiseerd. Het is de gemeente Almere die hier durf en visie heeft getoond.

  reageer
 • KC

   

  Men mag de RIJP, Koolhaas, Freek Riem, e.d. niet vergeten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert