'Gebiedsafsluiting heeft ernstige gevolgen voor visserij'

URK
Een eventueel visverbod in de natuurgebieden Friese Front en Centrale Oestergronden in de Noordzee heeft grote negatieve gevolgen voor de vissers op Urk. Dat zegt Andries de Boer van Rederij L. De Boer en Zonen en bestuurder bij VisNed.

De Boer maakt zich zorgen over de toekomst van de sector. Volgens hem vist een deel van de kleinere vissers minstens 80 procent van de tijd naar tong, schol en tarbot in de bewuste gebieden. Zijn rederij is daar vooral in het winterseizoen actief.

De Urker werkt zelf nauw samen met de overheid om plannen te maken voor bedreigde natuurgebieden in de Noordzee. De vissers hebben zelf afsluiting van ongeveer 30 procent van de twee gebieden voorgesteld. Volledige afsluiting, wat een aantal wetenschappers voorstelt aan minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Van Dam, gaat de reder te ver.

De Boer wil van de overheid weten of zij nog toekomst ziet in de visserijsector, want daarvoor hebben vissers meer ruimte nodig dan nu. De jonge generatie Nederlandse vissers ziet door alle beperkingen en regels en de komst van windmolenparken al bijna geen toekomst meer in het vak, aldus De Boer.
reacties (16)

 • frits

   

  Mee eens. Gelukkig hebben we in Nederland in het verleden bijvoorbeeld ook de mijnbouw en de scheepsbouw stopgezet toen deze kansloos geworden waren. Geldt nu ook voor de visserij. De jonge generatie Nederlandse vissers kan beter voor een modern en toekomstgericht beroep leren. Meneer De Boer stelt een vraag waarop het antwoord iedere normale Nederlander al 20 jaar duidelijk is, maar op Urk loopt men wat achter in de inzichten.

  reageer
 • Knielus

   

  Wel een erg domme reactie om dan de sorteermachine maar op te noemen . Al eens gehoord van Engelse,Duitse ,Schotse , Deense vissers die ook in die gebieden vissen ? Landen waar ze de visserij koesteren en hoog hebben staan ipv net als hier de ecodromers te knuffelen?!

  reageer
 • Jan

   

  Volkomen gelijk, want al die kweekvis zit ook nog eensvol met antibiotica..

  reageer
 • Joke

   

  Wat hebben "kiloknallers" met de Noordzee te maken?

  reageer
 • Dubbel moraal en dat op Urk??

   

  Nu zijn de vissers in staat om de alarmbellen te luiden? Als de vos de passie preekt boer pas op je ganzen. Verdraait waren niet deze vissermannen ook mede-eigenaren van de visafslag Urk.Ook toevallig dat nu wel behoudt voor hun eigenwerk bepleit wordt. Ironisch is dat ze zelf slachtoffer zijn geworden van hun eigen beslissingen om steeds meer vis met geautomatiseerde apparatuur te bevissen met grotere schepen.Zelfs de laatste machine op de Visafslag was niet genoeg,waarschijnlijk van hogerhand is dit het signaal dat met de schepping niet valt te spotten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan bakker

   

  En God zag dat het goed was .......

  reageer
 • Ironie ten top..op Urk

   

  Nu jammeren ,nu gaat het hen zelf aan. Bizar is wel dat de sorteerders door de visserman in de steek gelaten worden.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Last de vissers maar omscholen naar reddingsmedewerkers. Werk genoeg tussen Griekenland en Turkije.

  reageer
 • Kees

   

  Praat waar je verstand van hebt knul.

  reageer
 • Jan

   

  Veel huilie huilie, en dan moet de overheid bijspringen om deze kotters in de vaart te houden? Kortom er moet geld naar een uitstervende sector. Een sector die in andere landen goedkoper werkt. Ik denk dat ook Urk mee moet met de vaart van ontwikkeling. Visvangst en deze industrietak gaat steeds moeizamer in Nederland. Net zoals de schoenenindustrie... verplaatst naar betere gebieden met betere comparatieve voordelen. Er zal best een enkele kotter in dienst blijven; hoogwaardig, dito geprijsd product. saneren deze hap.

  reageer
 • Werkethos

   

  Varkenslapjes, kippenpootjes, kilo-knallers zijn meer onterend grote heren, dan onze kleine in zwaar weer verkerende vissersvloot weg te saneren. duizenden 'scharrelkippen' in een kleine stal, of een enorme zee waarin het platvisje verdwalen zal. Wat worden we in Nederland zo dwarsgezeten door de linkse vlegels.

  reageer
 • Vissekla

   

  Beste Rob, het IJsselmeerwater is haast van drinkwaterkwaliteit en bevat geen voedingsstoffen meer voor de voedselketen van de vis. De Noordzee zit echter boordevol met vis van uitstekende kwaliteit die op verantwoorde wijze gevangen wordt, dus spoed u naar uw visboer voor kibbeling van kabeljauw, scholfilet of een tongetje. Koop nooit strontvis uit Azië, waarvan de kweekmethoden zich onttrekken aan onze waarneming. Maar helaas, lang zal het niet meer duren met Noordzeevis, want de almachtige kweekvislobby gaat het winnen, en de Noordzeevisser is binnen tien jaar verdwenen.

  reageer
 • Rob

   

  Vissers vissen net zo lang tot dat er geen vis meer te vangen valt, geef de natuur eens een paar jaar de tijd om zich te herstellen of moeten we straks helemaal aan de smerige kweekvis. Vb ik zie ze iedere vissen met netten op het wolderwijd en de vangst is absoluut minimaal maar ze vissen maar door.

  reageer
 • Ingrid

   

  Zolang de meesten naar de goedkoopste supermarkt rennen omdat ze het vertikken een paar centen meer te betalen voor vlees, zuivel en groente, blijft het wel sappelen voor de boeren, ja. En wat betreft het vissen: ik begrijp dat het hard is als het je brood betreft, maar wat is het alternatief?

  reageer
 • Tdb

   

  de Hollandse hardwerkende burgers de boeren en de visserman enz. Word het steeds moeilijker gemaakt en zelfs tegengewerkt in Nederland.

  reageer
 • Vissekla

   

  Het begint zich al af te tekenen wat de bedoeling is. Helaas is het onomkeerbaar meneer De Boer....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert