Wethouder: tegenprestatie-banen succes

LELYSTAD
De gemeente Lelystad is tevreden over een pilot om een groep mensen in de bijstand te verplichten om vrijwilligerswerk te verrichten. Het ging om tientallen 55-plussers die langer dan een jaar een uitkering krijgen.

Volgens wethouder John van den Heuvel is het gelukt om vrijwilligerswerk te vinden dat past bij de kwaliteit, het talent en mogelijkheden van de uitkeringsgerechtigden. Volgens de wethouder zijn de deelnemers blij met de regelmaat, dagbesteding en het opbouwen van een netwerk. De wethouder ziet het werk als een maatschappelijke tegenprestatie voor de uitkering.

De tegenprestatie-banen worden gedurende drie maanden maximaal 20 uur per week vervuld en mogen geen reguliere vrijwillige of betaalde banen verdringen.

reacties (19)

 • Pzaal

   

  Je bent ontslagen. Waarom? Zodat je een bijstands uitkering krijgt en je dan gratis voor mij verplicht moet werken. Ow bedankt schijtoverheid. Die dingen gaan over in de toekomst echt gebeuren. Let maar op mijn woorden.

  reageer
 • Welzijnwerker

   

  Daar ben ik het helemaal mee eens, maar dat wil toch niet altijd zeggen dat de juiste onderbouwing de juiste mogen zijn. Vaak zijn het de pesters die de boventoon hebben.

  reageer
 • Strateeg

   

  Duidelijker heeft u het niet kunnen maken! Het valt me steeds vaker op dat veel mensen op van alles reageren zonder enig kennis van zaken en heel veel roepen zonder juiste onderbouwing.

  reageer
 • Jaap

   

  Er is alleen welvaart voor de VVD, het gepeupel moet het met de kruimels doen. Pannenkoek.

  reageer
 • Hugo Teerds, fractievoorzitter SP Lelystad

   

  U zou kunnen bellen of even koffie kunnen komen drinken. Dat spreekt wat uitgebreider dan op dit negatief ingestelde forum. U bent welkom. Zoals ondertussen gebruikelijk klopt de berichtgeving door de pers maar heel gedeeltelijk en wordt elke achtergrond of realiteit weggelaten om maar een 'lekker bericht' te kunnen geven waar mensen lekker op los kunnen gaan. Daaraan doet de SP traditioneel niet mee zoals iedereen kan weten. De zaak zit fundamenteel anders in elkaar dan hier wordt gesuggereerd, en Lelystad doet op dit gebied slechts het absoluut minimale wat de wet voorschrijft. Dat wordt dus bepaald in Den Haag, niet in Lelystad en al helemaal niet door college of wethouder. Wel wordt geprobeerd zoveel mogelijk te voorkomen dat deze regel moet worden toegepast door slim met de andere mogelijkheden om te gaan. Een "wethouder" heet niet voor niets zo en heeft gewoon de plicht de wet uit te voeren. Onafhankelijk van zijn partij dus. En daarna de "wetten" die de gemeenteraad als besluiten in haar vergaderingen heeft genomen. Zoals het collegeprogramma dat aan het begin van elke raadsperiode met de andere partijen wordt uitonderhandeld aan de hand van de verkiezingsprogramma's en de verkiezingsuitslag. En de overige reacties? Ach, met wat meer informatie of opzoeken wat er werkelijk aan de hand is kun je veel onzin voorkomen . . . .

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Welzijnwerker

   

  Let maar op, het basisinkomen gaat komen, dan werken we niet meer voor de welvaart, maar voor de welzijn. "Naar mars gaan we toch wel"

  reageer
 • Rinus

   

  Ook een SP wethouder dient zich aan de wet te houden.

  reageer
 • Hans de Boer, Lelystad

   

  Waar hoor ik de raadsfractie van de SP?

  reageer
 • Walnut

   

  Ach in WO2 werd de Nederlander ook verplicht slavenarbeid te verrichten, ambtenaren werkten toen ook al wat graag mee. Hoezo andere tijden? Uiteindelijk zal de gemeenten met terugwerkende kracht en met rente vergoeding haar medeburgers tegemoet moeten komen, de grondwet geeft namelijk uitsluitsel. Overigs onze schaduw economie begint al de aandacht te trekken buiten de EU grenzen.

  reageer
 • Walnut

   

  Ach in WO2 werd de Nederlander ook verplicht slavenarbeid te verrichten, ambtenaren werkten toen ook al wat graag mee. Hoezo andere tijden?

  reageer
 • Almeerder

   

  In 1932 werd de Afsluitdijk gesloten. En wie hebben die aangelegd? Juist, de werklozen van die jaren. Als tegenprestatie voor hun uitkering.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik wel. De 'verworpenen der aarde' zijn het electoraat van de SP. Welvaart is de grootste vijand van die club.

  reageer
 • Markus

   

  Te gek voor woorden blijft het, meer kan ik er niet over zeggen. Ieder weldenkend mens kan deredt wel aanvullen pff.

  reageer
 • Martin

   

  Ik begrijp niet dat een wethouder die lid is van de SP hieraan meewerkt?

  reageer
 • .\/\/.

   

  "(...) te verplichten om vrijwilligerswerk te verrichten." - bestuurlijke Newspeak. Daartoe gedreven door krimpende budgetten heeft de overheid de bijstandsgerechtigde ontdekt als goedkope arbeidskracht.

  reageer
 • Carry

   

  Dwangarbeiders wel of niet kiezen voor een uitkering onder welke steen kom jij vandaan gekropen! Gratis geld nou daar hebben we altijd voor betaald! Wat een onwetenheid zeg....

  reageer
 • Thomas

   

  Het hele punt is nu juist dat dit soort klusjes blijven liggen omdat het niet mogelijk is er een salaris voor te betalen. Het is geen dwangarbeid, mensen kunnen kiezen om wel of geen gebruik te maken van de uitkering. Maar daar wel voor kiezen en dan de hele dag in bed blijven liggen terwijl er gratis geld binnenrolt, dat kan niet meer. Jawel, ze zijn wel beschikbaar. 20 uur iets doen laat 148 uur per week over om werk te vinden, en vinden ze dat dan eindigt de tegenprestatie natuurlijk direct. Wat een onwetendheid zeg....

  reageer
 • Pfff

   

  Verplicht werken als ik in de bijstand kom nooit of te nimmer. Ik 40 jaar gewerkt dus genoeg betaald aan het sociale vangnet om mij te verzekeren van een uitkering. Onzin dat ik nu voor dat betaalde geld nu een tegenprestatie moet leveren. Dit is slavernij.

  reageer
 • almere

   

  het is lelystad gelukt om mensen dwangarbeid te laten verrichten , verplicht vrijwiligerswerk als het verplicht is dan dient er door de gemeente gewoon een markt comform salaris betaald te worden tevens vrijwilig houd in dat mensen dat gaan doen om dat ze dat leuk vinden niks verplicht dus dan .tevens zijn deze mensen niet beschikbaar voor de arbeidmarkt omdat ze dwangarbeid moeten doen mensen dienen gewoon aan een betaalde baan geholpen worden hier , en daarnaast hebben de mensen dan de keus om vrijwiligers werk te doen zo hoort dat gemeente lelystad

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert