Staten huiverig voor plan zonnepark

LELYSTAD
Het plan van een boer om aan de Vlotgrasweg bij Lelystad een park met zonnepanelen aan te leggen stuit op verzet bij een deel van Provinciale Staten. Onder meer het CDA, D66, SGP en GroenLinks vinden het niet juist om 4,5 hectare landbouwgrond te gebruiken voor een zonnepark.

Gedeputeerde Staten willen het initiatief van ondernemer Mathé Vermunt als experiment toestaan. De gemeente Lelystad is al akkoord met het zonnepark. Enkele statenfracties stellen dat er in stedelijk gebied nog genoeg daken of braakliggende grond beschikbaar is, waarop ook zonnepanelen kunnen worden geplaatst. Ze zijn bovendien bang dat de provincie meer zonneparken moet toestaan als aan het project Vlotgrasweg toestemming wordt verleend.

Volgens Gedeputeerde Lodders geeft de provincie eenmalig toestemming en is het aan de boer zelf om te bepalen wat hij met zijn grond doet. De Staten nemen op 6 april een definitief besluit over het zonnepark.

reacties (15)

 • Boels

   

  De ingenieur heeft gelijk, de groene onkunde moet hoognodig openbaar worden. Op de evenaar is de instraling het grootst, liefst nog op grote hoogte waar de lucht weinig waterdamp bevat.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Die noorderbreedte is natuurlijk onzin: inderdaad zijn de dagen hier 's winters korter dan op de evenaar, maar in de zomer zijn ze hier juist véél langer.

  reageer
 • Simon Miske

   

  GroenLinks is wel voorstander van dit initiatief i.t.t. de berichtgeving en zullen dit zeker steunen. GroenLinks geeft wel de voorkeur aan zonnepanelen op daken en op braakliggende terreinen dan op goede landbouwgrond.

  reageer
 • Boels

   

  Foutje, de prijs van de Tesla is €100.000 ipv €10.000 ;-)

  reageer
 • Mars

   

  Het is een prachtig initiatief en we hebben landbouwgrond te over in deze provincie. Ik zou zeggen doen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dirk Zaan

   

  Men kan toch rijen aan de buitenkant plaatsen. Zodanig dat schaduw over de sloten valt. De Ketelmeerdijk zou overigens ideaal zijn. Een mooi project voor de provincie. De grond is toch al eigendom en de schaapjes kunnen mooi onder de schermstellingen door lopen. Desnoods kun je de binnenkanthelling ook asfalteren en vol leggen.

  reageer
 • Boels

   

  Voedsel producerend land is energie voor de mens en groener dan dat kan je het niet maken. Boeren zijn slim en daarom hebben wij voedsel in overvloed, ook in barre tijden; wij moeten ze koesteren. Maar omdat ze slim zijn maken ze ook gebruik van energie-subsidies en vanuit dat gegeven is het logisch dat je het harde boerenleven wilt inruilen voor dat van een nog slimmere investeerder: vanuit je luie stoel blijven hopen op een duurzame subsidiestroom vanuit Den Haag. Daarom is het standpunt van GL misschien wel groen, maar zeker niet links.

  reageer
 • Cebus Korteweg

   

  De fractie van Groenlinks is niet tegen dit park maar vindt wel dat zonneparken op andere plaatsen als braakliggende stukken grond, ongebruikt industrieterrein en daken veel betere plaatsen zijn . Als we zonneparken op landbouwgrond willen moeten we dat goed organiseren en niet beslissen per initiatief . Vandaar dat de toezegging van GS dat dit eenmalig is in afwachting van de Energievisie ons positief stemde.

  reageer
 • Boels

   

  De beruchte Marie-Antoinette heeft volgens overlevering gezegd: "Waarom eten de mensen geen taart als ze geen brood hebben". De moderne versie van groen: "Als de stroom uitvalt heb je toch nog altijd elektriciteit uit de accu van je Tesla van €100.00?"

  reageer
 • DeLuis

   

  De Staten zouden dit juist moeten stimuleren, een mooi duurzaam initiatief. Dit initiatief staat niet inverhouding van de Ha landbouwgrond wat wordt terug gegeven aan natuur.

  reageer
 • Rinus

   

  Je kunt toch schaduwplantjes onder de panelen kweken? Iets hoger van de grond geplaatst misschien vrije uitloop kippetjes?

  reageer
 • frits

   

  Nee, gooi het landschap liever vol met windmolens. CDA, D66, GL en SGP zijn het spoor echt bijster. Laat dit gewoon aan de gemeente over. Die gaat ook over de bestemmingsplannen.

  reageer
 • Boer

   

  Jaap is natuurlijk zelf boer geweest en heeft nu ook een boerderij.

  reageer
 • aatje

   

  eindelijk iemand die minder gif gaat spuiten, minder mest of kunstmest gaat gebruiken, minder fosfaat en verontreiniging in het water en in de sloot, weer niet goed groene stroom en niet geproduceerd door horizon vervuilende windmolens. het is alleen maar toegestaan op braakliggende gronden in het stedelijke gebied en op daken.steden hebben in het verleden voor veel geld gronden gekocht voor ontwikkeling van woningen of bedrijven en nu zien ze een mogelijkheid om die middels zonnepanelen rendabel te maken. aar de individuele boer mag het dus niet schande schande

  reageer
 • De ingenieur

   

  De zou beter niet op goede landbouwgrond gedaan worden. De boer doet het wel voor eigen rekening of moeten wij als burgers daar nog zwaar aan bijdragen? De kWh prijs is zo laag dat je er geen commercieel park voor kunt opzetten. Zeker niet hier in Nederland op 52 graden Noorderbreedte. Elders is dat praktisch poolgebied.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert