Restauratie Waterloopbos kost ruim 7 miljoen

MARKNESSE • Vr 25 maart 2016 | 6:41 • Vrijdag 25 maart 2016 | 6:41
Natuurmonumenten heeft ruim zeven miljoen euro nodig om het Waterloopbos in Marknesse te restaureren. Natuurmonumenten wil de restauratie bekostigen via sponsoren en subsidies.

Het 120 hectare grote bos kreeg donderdag officieel de status van Rijksmonument. Het Waterloopbos is een openluchtlaboratorium waar ingenieurs jarenlang waterloopkundig onderzoek deden met schaalmodellen van havens en rivierdelta's.

Natuurmonumenten wil het bos de komende tien jaar omvormen tot een toeristische trekker. Daarvoor worden tien objecten in het bos gerestaureerd. Natuurmonumenten streeft naar 200.000 bezoekers per jaar.

Deel artikel

reacties (13)

 • CJW

    Zo 27 maart 2016 Zondag 27 maart 2016

  Jammer, ik vind het er prachtig zoals het nu is: de objecten die deel uitmaken van de omgeving. Ik ben bang dat het er straks erg "netjes"uit gaat zien.

  reageer
 • P.Daalemmer

    Za 26 maart 2016 Zaterdag 26 maart 2016

  Beste Omroep Flevoland redactie, Is het voor jullie geen idee om hier een uitzending aan te besteden? Wat was het WL, hoe is het gegaan toen ze hun terrein afgestoten hebben, hoe is natuurmonumenten in beeld gekomen, hoe is de huidige status bereikt?

  reageer
 • Hans Keuper

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Dank je, Anne, ook weer 100% waar! Met medewerking van het Waterschap Zuiderzeeland is het waterpeil in Voorsterbos en Kadoelerbos veel te hoog gemaakt. Inderdaad niets anders dan een gelegaliseerde tactiek van Natuurmonumenten-Flevoland (Voorsterbos-Natuurmonumenten) om hele bosgedeelten om zeep te helpen. Zo blij, dat jij dat ook ziet. Het is te triest voor woorden, dat de boswachters van Natuurmonumenten door zo velen nog als 'beheer-professionals' worden beschouwd en als zodanig worden gehonoreerd en gelauwerd. Zowel in genoemde bossen als in Het Ettenlandseveld is sprake van gelegaliseerd wanbeheer. In het complot helaas de Gemeente Noordoostpolder, de Provincie Flevoland, het Waterschap Zuiderzeeland en uiteraard Natuurmonumenten. :-(

  reageer
 • Anne

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Ga als u tijd heeft maar eens de 11,1 km wandelroute lopen.u zult schrikken van de moord op duizenden bomen in dit gebied door de verhoging van het grondwaterpeil,echt een schande dat natuur monumenten zo met onze longen omgaat!! Ditzelfde ziet u trouwens ook gebeuren in het kuinderbos,

  reageer
 • Hans Keuper

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Dank voor de toelichting, Droogstoppel. Helemaal waar! Dat het Waterloopkundig Lab het Waterloopbos destijds ( al weer lang geleden ) mocht overdoen aan de ons bekende projectontwikkelaar, zegt al genoeg over de 'waarde' die gehecht werd aan .... Gode zij dank, dat het dramaplan van Welles ons bespaard is gebleven ( dankzij o.m. de heren P. Koster en W. Haagsma). Wat nu echter gebeurt, is het andere uiterste - oud roest is dankzij intensief lobbyen van Natuurmonumenten tot Rijksmonument verheven. Natuurmonumenten heeft allerlei plannetjes - wel, laat de Multimultimiljonair, Grootbelegger en Natuurprutser ze dan ook zelf betalen! Maar volgens de gebruikelijke Natuurmonumenten-strategie verwaarloost men 'de natuur' en in dit geval 'de monumenten' vele, vele jaren, waarna de belastingbetaler (via de Gemeente Noordoostpolder en de Provincie Flevoland ) mag opdraaien voor de kosten van het 'achterstallig onderhoud'. Diep, diep triest!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hans Keuper

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Dank aan Omroep Flevoland voor de kritische verslaggeving omtrent het Waterloopbos als Rijksmonument. Terwijl juist vandaag te lezen is ( ook bij Omroep Flevoland ) dat 28% van de Almeerders onder de armoedegrens leeft, bedelt Natuurmonumenten-Flevoland bij Gemeente Noordoostpolder en Provincie Flevoland om een deel van de ruim 7 miljoen euro die nodig is voor het 'restaureren' van 'monumenten' in het Waterloopbos. Voor een toeristische 'trekpleister' die 200.000 bezoekers per jaar moet gaan trekken? Dat zijn er ong. 550 per dag! Bovendien blijkt uit de Financiële Jaarverslagen van Natuurmonumenten ( die online te vinden zijn ), dat Natuurmonumenten alleen al over een Beleggingsportefeuille van 190 miljoen euro beschikt ..... Wie gelooft deze waanzin? De Gemeente Noordoostpolder? De Provincie Flevoland? Zijn wij in dit land niet stapelgek aan het worden? Ik geloof van wel! :-(

  reageer
 • Droogstoppel

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Toen WL het bos wilde afstoten en het aan een projectontwikkelaar overdeed, was er de verplichting de oude rommel te slopen. De projectontwikkelaar wilde er honderden recreatiewoninkjes neerzetten, dat is gelukkig tegengehouden. De schade ( de opruimactie) was toen echter al aan het bos aangebracht. Pas daarna is natuurmonumenten in beeld gekomen...

  reageer
 • Gerrit Breebaart

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Afgezien van het feit dat NM niet zo heel veel 'hersteld' heeft sinds de eeuwwisseling (in tegendeel), is het stuitend om te lezen dat ze weer lopen te bedelen om geld. Alsof ze nog niet genoeg subsidies, giften, lidmaatschapsgelden en donaties bij elkaar harken. En dat dan om te repareren wat ze zelf vernield hebben ? De schoorsteen moet roken bij NM. Dat is het belang van de vereniging en niets anders.

  reageer
 • Verbazend!!

    Vr 25 maart 2016 Vrijdag 25 maart 2016

  Eerst alles terug geven aan de natuur was het motto. Verdraait nu alle registers los om geld te sprokkelen. Ook niet zo klein beetje ook. Laat de (natuur) zijn werk maar doen, immers het is maar voor een kleine groep belangstellenden.Of het waterloopkundigelaboratorium komt via de achterdeur actief weer in beweging ??

  reageer
 • schaapjes

    Do 24 maart 2016 Donderdag 24 maart 2016

  Ik vind het juist prachtig in deze staat en vele vogels en zelfs reeën gezien. En uiteindelijk gaat het om de dieren en niet om de mensen.

  reageer
 • Pieter

    Do 24 maart 2016 Donderdag 24 maart 2016

  Monumenten heeft zelf de boel gesloopt in de beginjaren het moest teruggegeven worden aan de natuur........nu de kassa rinkelt zijn we er als de kippen bij

  reageer
 • .\/\/.

    Do 24 maart 2016 Donderdag 24 maart 2016

  Wacht maar, zometeen komt iemand hier over bejaarden zeuren.

  reageer
 • Gast

    Do 24 maart 2016 Donderdag 24 maart 2016

  Dat is geen overbodige luxe om het Waterbos op te knappen. Ben er onlangs er nog geweest. Het is inderdaad vervallen, en niet onderhouden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert