Oplossen fietschaos stations kost tonnen extra

ALMERE
Het probleem van Almeerders die hun fiets wildparkeren is veel groter dan gedacht. Had de gemeente Almere nog in 2013 berekend 238.000 euro nodig te hebben om de overlast van wildparkeerders op te lossen, nieuwe berekeningen wijzen op een bedrag van 1,8 miljoen euro.

Klachten van ondernemers, centrumbewoners en gebruikers over het tekort aan fatsoenlijke fietsenstallingen zijn aan de orde van de dag. Dat schrijft de gemeente in het Meerjarig Infrastructuur Plan Almere 2016-2020. Investeringen met geld van de gemeente en ProRail moet orde in de chaos scheppen.

De gemeente werkt dit jaar een plan uit. Zo wordt onder meer het aantal fietsenrekken in Stad en Buiten uitgebreid. Dat gaat 4 ton kosten. Verder wordt er 160.000 euro uitgegeven voor handhaving en communicatie. Ook wordt er een depot ingericht waar verwijderde fietsen opgehaald kunnen worden. Daarnaast wil Almere 160.000 euro uittrekken om het gebruik van bewaakte fietsenstallingen te verbeteren.

De grootste fietschaos is te vinden rond het station Almere Centrum. De onderdoorgang van het station staat vol met rijwielen die eigenlijk in een stalling moeten staan. Door uitbreiding van het aantal treinen de komende jaren, wordt de chaos alleen maar groter. Een serieuze oplossing is het ombouwen van het onderste parkeerdek van de Schoutgarage tot fietsenstalling. ProRail gaat dat betalen.

Om de overlast van wildparkeerders op de stations Muziekwijk en Parkwijk aan te pakken, worden de overdekte fietsenstallingen verplaatst. Die liggen nu onlogisch uit de route.

reacties (13)

 • Syl

   

  Krijgen we gouden fietsenrekken. 1,8 miljoen belachelijk.

  reageer
 • Brinkman

   

  Als de parkeerplaats voor mijn auto niet centraal ligt schijt ik deze toch ook niet midden op de stoep in het centrum!

  reageer
 • ron

   

  de bewaking eerst laten verdwijnen uit diverse stallingen ......tis allemaal beetje inconsistent

  reageer
 • .\/\/.

   

  Fietsen verbieden en meer asfalt, da's logisch toch?

  reageer
 • A.A.J

   

  De Gemeente heeft wel de borden geplaatst met waarschuwingen erop, maar als er vervolgens niet gehandhaafd wordt dan stellen de waarschuwingen niks meer voor. Als een fiets wordt neergezet waar dat niet is toegestaan, gewoon weghalen. Wat de Gemeente ook moet doen uit oogpunt van veiligheid is onder het station Centrum waar het fietspad is, boorden plaatsen dat er aan bijvoorbeeld de kant van de fietsenwinkel geen fietsen mogen staan. Voetgangers worden nu gedwongen op het fietspad te lopen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • almere

   

  mooi geef die 1.8 miljoen daar maar aan uit gaat dat geld gelukkig niet naar de onzin projectjes van de heren dames van de gemeente raad want die hebben de afgelopen jaren genoeg met geld gestrooid

  reageer
 • Roel

   

  Ehhhh.....volgens mij 450 ipv 4500 euri. Dan wordt het verhaal heel anders Willem.

  reageer
 • frits

   

  Eh, 20*22,50=450, niet 4500. En 20 fietsen per uur is wat veel. Die dingen moeten ook nog ergens opgeslagen worden, wat geld kost. Verder is handhaving inderdaad een deel van de oplossing.

  reageer
 • Moni

   

  Als er nieuwe rekken komen dan svp geen rekken waar je wiel verbuigt omdat anderen je fiets opzij duwen om ertussen te kunnen, waar je fiets met rek voorop niet in past of waar je je fiets ergens bovenop moet tillen. En mensen willen graag bij het winkelen hun fiets vlakbij de winkel zetten, om eventueel spullen ook makkelijk mee te nemen, en door te gaan naar een andere plek, en niet ergens 1 km verderop.

  reageer
 • Willem D

   

  Het kan veel goedkoper .Gewoon we halen die fietsen weg , en wie zijn fiets terug wil betaal 22.50 . Je haal zo 20 fietsen per uur weg ,20 maal 22.50 is 4500 euro per uur ,is die man die het moet doen ook weer betaald . En ze houden geld over aan einde van het jaar .Probleem voor 80 % opgelost, en een miljoen overgehouden .We doen precies het zelfde met de auto aleen daar zit een kenteken op dus makelijke.

  reageer
 • Lida

   

  consequent iedere dag om 10:00 alle fietsen die op het busplein staan verwijderen en in de stalling van het taxiplein dumpen! Maar inderdaad een extra stalling aan de Stedenwijk kant kan geen kwaad. En eerder van huis gaan misschien?

  reageer
 • grondstof

   

  Met het gevolg dat er geen of onvoldoende parkeerplekken over blijven voor de gebruikers van de Schoutgarage? Voor vaste bewoners van die omgeving zal het dan lastig zijn de auto vooral op doordeweekse dagen te kunnen parkeren omdat veel forensen daar parkeren en verder met de trein gaan. Gebruik er 1 van de leegstaande kantoorgebouwen voor, heeft niemand er verder last van en zijn die ook weer nuttig in gebruik.

  reageer
 • Tom van der Wal

   

  Bij Almere Centrum ligt de fietsenstalling niet echt centraal. Moet ergens rond het busplein liggen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert