Tweede Kamer: Java-apen moeten terug naar AAP

ALMERE
De vijf Java-apen die onlangs van de Stichting AAP naar een apenlaboratorium in Rijkswijk zijn gebracht, moeten weer terug naar de opvang in Almere. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Een motie van de Partij voor de Dieren, om de dieren permanent bij AAP onder te brengen, is dinsdag gesteund door de SP, GroenLinks, de PvdA, 50PLUS, de ChristenUnie, de PVV en de groep Kuzu/Öztürk. De apen werden in 2014 in de Rotterdamse haven in beslag genomen en kwamen vervolgens bij AAP terecht. Na anderhalf jaar besloot het ministerie van Economische Zaken ze onder te brengen in het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, waar ze als fokdieren zouden gaan dienen. Een meerderheid van de Kamer vindt dit onacceptabel.

De stichting AAP laat weten verheugd te zijn over de nieuwe ontwikkeling. De stichting had de apen graag in Almere gehouden, maar kon de verhuizing naar rijswijk niet tegenhouden, omdat het ministerie formeel eigenaar van de dieren was. AAP zegt alles in het werk te zullen stellen om de vijf apen een goede toekomst te geven. AAP hoopt snel meer duidelijkheid te krijgen over de uitvoering van de aangenomen motie.


reacties (4)

 • Jerry

   

  Prima, en onthoud de naam van de steunende partijen ook even. Mooiste zou zijn als de apen ook nog een "pgb"meekregen. Goed nieuws

  reageer
 • piet

   

  oooo wat een ontzettend goed nieuws leg ze maar extra in de watten na dit avontuur stingting app top 👍👍👍👏👏

  reageer
 • swift

   

  Als fok dieren? Zodat ze weer apen hebben om als proef dier te kunnen laten dienen.

  reageer
 • IK

   

  En waar moeten nu de proefdieren vandaan komen die helaas nog nodig zijn voor het testen van onze medicijnen? Kortzichtig om dit op deze manier te regelen, echt iets voor de PvdD.

  reageer
 • Fritz

   

  Die proefdieren moeten er toch komen, en dus vangen ze er 50 in de rimboe. 10% haalt de selectie en de rest gaat in de plaatselijke soep! Goed bezig PvdD! En nu worden ze weer bij Stichting Aap ondergebracht? Is dat een garantie voor een beter leven, denk het niet! Het is een commerciële organisatie geworden die geld verdient aan misleiding van de burger!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert