Straatpraat: 'Mannen baan in basisonderwijs garanderen'

ALMERE
Op sommige basisscholen is geen meester meer te vinden. Op alle anderen zijn juffen in de overgrote meerderheid. Uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat 86 procent van alle leraren in het basisonderwijs in 2014 een vrouw is.

En dat is slecht voor het onderwijs, vindt de ChristenUnie. Daarom wil de politieke partij alle mannen een baan in het basisonderwijs garanderen.

Ben jij het daar mee eens? Dat vroegen we in Almere.

reacties (5)

 • Gert

   

  Niet zozeer of mannen nu wel of niet voorgetrokken moeten worden is waar het om gaat. Het gaat erom dat kinderen zowel meesters als juffen meemaken in hun schooltijd. Meesters zijn belangrijk voor kinderen, net als juffen. Het is goed ook dat kinderen mannen zien die voor hun kunnen zorgen en zich met hen bemoeien. Een evenwichtige opvoeding en onderwijssituatie zou er een van mannen en vrouwen moeten zijn. Het wordt hoog tijd dat er meer mannen in het onderwijs komen. En daarmee zeg ik niks slechts over al die hardwerkende juffen. Maar evenwicht in het onderwijs lijkt me zeer gewenst.

  reageer
 • Jim

   

  Eerst zou onderzocht moeten worden waarom mannen niet in het onderwijs werken. Ik doe een voorzet. In de praktijk is het zo dat veel mannen een fulltime baan willen en vrouwen een parttime. Bovendien vervullen vrouwen meer zorgtaken dan mannen. Het onderwijs is dan ideaal voor vrouwen om in te werken, omdat dit parttime kan en je bent vrij in de schoolvakanties waardoor je voor de kinderen kunt zorgen. Daarnaast is het een zwaar beroep, dat je fulltime haast niet kunt volhouden, dus fulltime in het onderwijs werken is voor zowel mannen als vrouwen niet echt aantrekkelijk. Petje af voor degenen die wel die energie hebben. De cijfers wijzen uit dat dit een minderheid is. Duobanen of een beperkt aantal uren werken lijkt me overigens prima want het is zeer waarschijnlijk dat twee parttimers in een duobaan een hoger rendement geven dan een fulltimer i.v.m. de zwaarte van het beroep.

  reageer
 • Jan

   

  Het beroep van onderwijzer/leraar is decennia lang al helemaal niet aantrekkelijk meer. De redenen daartoe zijn eveneens al jaren lang bekend, maar wordt stelselmatig genegeerd. Een overdaad aan zorgleerlingen, overvolle klassen, te hoge werkdruk, respectloze ouders en noem het maar. Het ontbreken van mannen in het Basisonderwijs en het tekort aan vakdocenten in het Voortgezet Onderwijs zijn daar het bewijs van. De politiek moet dus bij de oorzaken zijn en die aanpakken en niet aan symptoombestrijding doen.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is discriminatie op geslacht, en verboden. Bovendien is dat dubbelop. Mannen worden nu al gediscrimineerd bij hoogwaardige academische banen en in het management, vanuit het waanidee dat vrouwen meer gelijkheid krijgen door voorgetrokken te worden. Tegelijk zouden we dan laagwaardige banen voor alleen mannen promoten. Dat is dus dubbel nadelig voor de groep waar in Nederland de meeste geïnstitutionaliseerde discriminatie tegen is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ik denk dat als het omgekeerde het geval was, de CU niet de barricaden op zou gaan. Zou de CU bijvoorbeeld voor een baangarantie zijn voor vrouwen die in de bouw willen werken? Enkele tientallen jaren geleden begonnen vrouwen de arbeidsmarkt te betreden. Naar nu blijkt leidt dat tot oververtegenwoordiging van vrouwen in onderwijs en zorg. Ik stel voor dat we daar pas een punt van gaan maken als de ondervertegenwoordiging van vrouwen in alle andere beroepsgroepen rechtgetrokken is.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert