Gedeputeerde: verdrag met Oekraïne belangrijk voor Flevoland

FLEVOLAND
Het referendum over het verdrag met Oekraïne is ook van belang voor Flevoland, zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman.

In de zondageditie van het tv-programma Over Flevoland Gesproken wijst hij op de effecten voor Flevolandse agrarische ondernemers die uien en aardappelen exporteren.

Als gevolg van het verdrag vallen de invoerheffingen weg, waardoor de Oekraïense markt aantrekkelijker wordt. In die zin is het associatieverdrag direct nuttig voor onze provincie, aldus Rijsberman.

reacties (29)

 • Barbara

   

  Ik stem JA al was het maar om wat tegenwicht te bieden voor vele egocentrische neeknikkers die kennelijk geen voeling hebben met het feit dat ze nog steeds wereldburgers zijn.Luister even als je tijd hebt naar de middaguitzending van MAX 04-04-16, daar was een wijze, van origine Oekraïense no nonsense vrouw aan het woord, genaamd Victoria Koblenko. Haar pleidooi om ja te stemmen sprak mij aan.

  reageer
 • Kitty

   

  Stem vooral NEE. We willen echt niet dat de VVD en D66 dit voor elkaar gaan krijgen, want daar komt echt niets dan ellende uit voort.

  reageer
 • Cees Dekker

   

  Meneer Rijsberman geeft wel een erg eenzijdig beeld betreffende de invloed van het Associatieverdrag op de agrarische sector. Vraag de pluimvee houders en melkveehouders eens, zou ik hem willen zeggen. Voor deze categorieen is er door dit verdrag sprake van een oneerlijke concurrentie. De Oekrainse pluimveehouders en veehouders zijn niet of nagenoeg niet gehouden aan allerlei hier wel verplicht zijnde regelgevingen aangaande diervriendelijk boeren. De import van (plof)kip en melkproducten uit O. zal toenemen ten nadele van onze boeren.

  reageer
 • Pzaal

   

  Blablabla.. ik stem 6 April lekker toch tegen. Waarom heb ik het idee dat de 2e kamer geen zin heeft in een massale Nee?

  reageer
 • A.

   

  Wat een kolder weer. Een arm land koopt niets/ niet veel, van een rijk land. Wij kunnen daar wel kopen maar voldoet vaak niet aan onze hoge eisen. Als we daar kopen brengen we geld over de grens. We maken onszelf armer en hen rijker.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • NLToday

   

  Ja de ministers wringen zich in bochten om zich te verantwoorden voor het klootjesvolk, bijvoorbeeld: de Syrische vluchtelingen zouden hooggeschoold zijn dus is het aanwinst voor de samenleving.(zou kunnen maar het zegt dan ook iets over het huidig niveau na jarenlang bezuinigen op maatschappelijke investeringen) De politiek heeft een geheim agenda een agenda welk Rusland op de knieën moet dwingen, dat is de bedoeling en niet anders. Oekraïne is van oudsher het economisch kloppend hart van Rusland. Minister F.C.G.M Timmermans is niet voor niets beloond met een hoge functie in de EU.

  reageer
 • ron

   

  even een andere insteek: beweringen als Nederland is overvol .... als ze hier niet telen voor Oekraine is er plek zat. kan dus best nog een zonnepaneel weiland bij. Waar zouden we meer aan hebben ?

  reageer
 • Swiebertje

   

  Dit verdrag is goed voor multinationals en andere boeven. Het wordt verkocht met een mooi sausje voor mensenrechten en andere valse beloften. Kijk naar Turkije,kijk naar Griekenland... Wij liggen krom voor jarenlang wanbeleid elders. Ik heb absoluut geen vertrouwen meer in die Haagse kliek. Tegenstemmen!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ach, ons is door een minister verteld dat iedere euro uit Griekenland met rente terugkwam, ons is door de minister president verteld dat er geen euro's meer naar Griekenland zouden gaan. De Nederlandse bevolking heeft met een grote meerderheid de EU grondwet afgewezen. We weten allemaal hoe men daar vervolgens mee om gegaan is. De Nederlandse boeren hebben heel regels waar ze zich aan moeten houden. Regels waar men in de Oekraïne maling aan heeft. De Oekraïne heeft al vele miljarden steun van de EU ontvangen en gaan er met deze overeenkomst nog veel meer krijgen. Goed voor de bobo's en multinationals , slecht voor de burgers! Ik stem nee.

  reageer
 • Hannes

   

  Wat Land en Tuinbouw betreft zijn ze in de Oekraïne verder, wat Nederland nog allemaal van plan is om een Floriade op poten te zetten. Alleen voor een niets zeggende woon/werk/wijk. Laten ze het maar voorlopig bij een T.I.R. Carnet houden. De Handel weet zich wel te vinden, daar hebben we de Politiek niet voor nodig. ( tussen belangenverstrengeling hier, gebruiken ze daar nog het woord corruptie). is ook nog wel te vertalen. "Ga wel stemmen"

  reageer
 • Gerten

   

  De wereld bestaat niet enkel en alleen uit Flevolandse boeren. Het moet in de eerste plaats gaan om het volk van Oekraïne. En gezien het overgrote deel van die bevolking zeer veel nadeel zal ondervinden van het verdrag, zal ieder weldenkend mens met ook maar een heel klein beetje naastenliefde in zijn/haar donder NEE moeten gaan stemmen.

  reageer
 • Rob Sterkel

   

  Wat een borrelpraat.

  reageer
 • Barbara

   

  Onrust zaaien is niet specifiek iets dat alleen bij Wilders zijn ideeen voortkomt.

  reageer
 • Vreemd

   

  Dat hele associatieverdrag is een grote grap... Mensen, lees je a.u.b. goed in en denk goed na over wat je stemt.

  reageer
 • Degemiddelde kiezer

   

  D'66 is het vleesgeworden referendum, dus waar het ook over gaat, D'66 staat voorop.. Of een referendum zin heeft is een andere vraag: wij kiezen onze 2e kamerleden, helaas niet de statenleden! Een raadgevend referendum is niets anders dan een opgeheven wijsvinger van het volk, en daar is geen stijl/geen peil heel goed in. Ware het niet dat een referendum pas zin heeft bij een hele grote opkomst(70% of meer) dan is het volk duidelijk gestemd. Bij een opkomst van 50% of minder is het voor de regering duimendraaien: wat moeten we doen. En bij een uitkomst van 30% voor en 50 % tegen, bij een opkomst van 25% heeft het referendum volledig zijn nut verloren... Een treurig instrument van de democratie, wat we altijd zullen associëren met een rare brilleman met een hoedje, en heel veel verspild overheidsgeld voor campagnes. Leve het feest van de democratie!

  reageer
 • Joost

   

  Zegt hij dit als gedeputeerde namens het college van GS of op persoonlijke titel? Zijn collega gedeputeerde van de SP stemt tegen! Graag geen persoonlijke info delen als gedeputeerde bitte.

  reageer
 • NLToday

   

  Verwarde man deze M.Rijsberman, of er heeft wat onder de tafel gelegen dat kan ook nog, de Oekraïne is het landbouw land bij uitstek het heeft een gigantisch agrarisch potentieel voor zestig procent gemoderniseerd (grootste van Europa) vroeger de graanschuur van Europa genoemd. Ook de zware industrie overschaduwd de Nederlandse zowel in kwaliteit en kwantiteit hun enigste zwakke punt is corruptie, de politici hebben een geheime agenda dat kan niet anders, we stevenen op een oorlog af, vermoedelijk hebben deze mensen hun vliegticket al in huis.

  reageer
 • Bram

   

  Vanaf de 1e minuut een dikke NEE.

  reageer
 • J.C. Moes.

   

  En dan, gedeputeerde Michiel Rijsberman? Wie was u ook weer dat u wellicht denkt, dat de Flevolanders zélf niet kunnen nadenken? U úw mening natuurlijk, met het nodige respect, maar ik denk zelf wel na en laat dat weten via aanstaande zes april, in het stemhokje! Het is zo heel erg gemakkelijk deze keuze, daar hebben we het niet eens voor nodig het super dikke verdrag persoonlijk uit te pluizen; CORRUPTIE kent Nederland zelf, méér dan genoeg! Verdragen met land al de Oekraïne, een door en door, en dat al decennia lang! Ik stem gewoon TEGEN, corruptie, dat is zeker! Als je niet een van die circa driehonderd, door de huidige regering telkens zo goed bediende ondernemers bent, die er al geld in gestoken hebben en met succes gelobbyd hebben natuurlijk.(cynisch bedoeld!) JC.

  reageer
 • Jacob

   

  Voor Nederland is Oekraïne maar een zeer kleine speler, laat staan voor Flevoland. Bedrijven in ons land exporteerden het afgelopen jaar voor 650 miljoen euro naar het land. In totaal exporteren Nederlandse bedrijven voor ruim 425 miljard euro per jaar. Daarmee is Oekraïne goed voor slechts 0,1 procent van onze buitenlandse handel. Sinds 1 januari van dit jaar is het handelsgedeelte van het associatieverdrag al in werking getreden. Daarmee zijn de invoerheffingen voor vrijwel alle goederen ook meteen afgeschaft. Dat betekent dat het voor zowel Oekraïense als Europese ondernemers goedkoper is geworden om handel te drijven.In januari van dit jaar exporteerde Nederland meteen 5 procent meer naar Oekraïne dan in het jaar ervoor, maar of dat het gevolg is van de versoepelde regels is nog niet te zeggen. Wat voor voordelen zietten er voor Flevoland nog meer aan, mijnheer Rijsberman, en wellicht weet u ook nog een nadeel te verzinnen, in het kader van "ieder voordeel heeft ook een nadeel"?

  reageer
 • Elbert Eikenschiller

   

  Wat een onzin. Van een bestuurder van een volledig overbodig bestuursorgaan kun je dit soort wartaal verwachten.

  reageer
 • Bas

   

  Ik ga zeker NEE stemmen. Sorry meneer de zogenaamde minister!

  reageer
 • Willem D

   

  Deze man lult uit zijn nek .Het is een tweede Griekenland, er gaat geld in maar kom er nooit meer uit .

  reageer
 • Jacobus MG

   

  De effecten voor agrarische ondernemers zullen vele malen groter zijn als de Russische boycot opgeheven wordt. Dus als het u werkelijk om economisch belang te doen is, stem dan tegen het associatie verdrag zodat we Rusland niet nog meer tegen de haren instrijken. Mocht u daar bedenkingen tegen hebben omdat in uw ogen dhr. Poetin niet deugt ? Wij zouden mogen willen dat onze overheid voor haar eigen bevolking de helft deed dan wat dhr. Poetin voor de Russen doet.

  reageer
 • almere

   

  nou gedupeerde , vergeet t maar gewoon een hele VETTE NEE , WANT HET GAAT NIKS OPLEVEREN HET GAAT MILJARDEN KOSTEN , brussel heeft al laten weten dat er miljarden heen gaan dus nee stemmen

  reageer
 • schaapjes

   

  De burgers in Oekraïne hebben net zoveel te besteden als de provincie Groningen..poeh poeh wat een markt!

  reageer
 • Nol

   

  Tuurlijk!! Wat een onzin!

  reageer
 • Enige hoogmoed?

   

  Jammer als een vertegenwoordiger van onze Burgers zich zo overschat. Zie LinkedIn beschrijving van deze mijnheer. Regionale minister at the Provincie of Flevoland. Dit zelfde geld ook voor de uitspraken,het belang voor de eigen telers blijkt groter dan voor de kleine agrarische ondernemer in Oekraïne . Helaas voor de burgers in Oekraïne zijn onze producten te duur kijk maar eens naar hun gemiddelde maandloon.

  reageer
 • Piet

   

  Nou als hij het zegt rennen we massaal naar de stembus. Not.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert