Naamborden eilandjes in Zwarte Meer onthuld

KRAGGENBURG
De naamborden van de twee eilandjes in het Zwarte Meer bij Kraggenburg zijn zaterdagmiddag onthuld.

De eilandjes hebben de namen Kraggenoog en De Snörre gekregen. Die namen kwamen naar voren bij een wedstrijd die Rijkswaterstaat vorig jaar uitschreef.

De eilandjes en ondiepe zones zijn aangelegd zodat boven en onder water nieuw leefgebied ontstaat voor vogels en vissen.


reacties (4)

 • Arend Timmerman

   

  Als de criticasters nu zich eerst eens wat meer verdiepten in de ontwikkelingen van het meer dan zouden zij wellicht tot andere gedachten en opmerkingen komen. Ik ben geboren en getogen op en bij het meer. Vroeger (1950 - 1970 was het ondiepe water in het meer b.v. aanzienlijk meer begroeid met uitgestrekte, hoge riet- en biezenvelden en massaal drijvende - en ondergedoken waterplanten. Zoveel dat er aan de (zuid)westkant en bij het grote Vogeleiland vrijwel alleen in de vaargeulen gevaren kon worden. Door o.a. de watervervuiling en toenemend recreatief gebruik is het open karakter ontstaan dat er tegenwoordig aanwezig is. Het kleine vogeleiland is zelfs met bomen en al in de golven verdwenen. Veel verlies aan landschap, flora en fauna en dus beleving van de natuur. Maar wel ontstonden veel meer mogelijkheden voor de watersport. Ik woon nu in Fryslân bij de oever van een groot meer. Ook daar hetzelfde beeld. Die ontwikkeling wordt nu al jaren mee in stand gehouden, ook door het massale recreatiegebruik. Herstelmaatregelen (of ze nu door Europa gewenst zijn of door Nederland (Rijk, Provincie, TBO's) zijn broodnodig om weer iets terug te krijgen van wat is verdwenen. Ook in het belang van de recreatievaart. Het belang van het meer is vele malen groter dan alleen dat van één groep gebruikers.

  reageer
 • henk

   

  Vanuit Schokkerhaven zie ik met toenemende ergenis vaarwater voor watersporters afgesloten worden door al deze projekten. Naar mijn idee wordt er onevenredig veel gedaan voor vogels en vissen en nauwelijks iets voor de mens die verpozing zoekt in de natuur. In Friesland heb je vele gratis aanlegplaatsen midden in de natuur door Marekritte (als ik het goed schrijf) Dat zouden ze in andere provincies zoals Flevoland en Overijssel ook eens moeten doen. Nee, bij Genemuiden hebben ze een vluchthaventje genaamd de Ketting afgesloten voor watersporters..dit vanwege overlast van lokale jeugd.! Het slipdepot eiland IJsseloog in het Ketelmeer heeft heerlijke strandjes om te zwemmen etc. maar dat mag niet meer...verboden toegang..

  reageer
 • Vissekla

   

  Misschien hoeft nu de Hedwigepolder niet meer onder water gezet te worden.....?

  reageer
 • Hans Keuper

   

  Vraag - Wat mankeerde er tot dusver aan het door Natuurmonumenten beheerde 'Zwarte Meer'? Was daar tot dusver wellicht een schrijnend tekort aan 'leefgebied' voor Vogels en Vissen? Wat zijn wij in Nederland on-ge-loof-lijk ver van het nuchtere natuurpad afgedwaald, dat dit soort belastinggeld-verslindende Natuurmonumenten-onzin nog wordt getolereerd! En dan nu maar weer op naar het volgende 'project' - het geldverslindende 'landschapskunstwerk' in het Zwarte Meer - ook Natuurmonumenten, ook Provincie Flevoland. Jammer van het tot dusver onbedorven, ongerepte, weidse uitzicht over het Zwarte Meer!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert