Windmolens NOP krijgen nieuwe tips

NOORDOOSTPOLDER
De 38 binnendijkse windmolens die Enercon in Noordoostpolder bouwt, krijgen nieuwe tips. Tips zijn de uiteindes van de wieken. Eind november brak bij één windturbine een tip van een meter bij 80 centimeter af. Uit onderzoek bleek dat de wand te dun was en dat er scheurtjes in het rotorblad zaten.

Fabrikant Enercon heeft nu besloten de uiteindes te vervangen van alle molens aan de Noordermeerdijk, de Westermeerdijk en de Zuidermeerdijk. Dat gebeurt in twee fases: de komende weken worden de wieken ingekort, zodat de molens tijdelijk kunnen draaien. Later dit jaar worden de tips van de wieken definitief vervangen door nieuwe. De turbines die nog niet af zijn, krijgen direct aangepaste rotorbladen.

De maatregelen worden getroffen om de veiligheid te garanderen en de windmolens aan de vergunningen te laten voldoen, zo laat Enercon weten. Wie er voor de kosten opdraait wil de fabrikant niet zeggen.

reacties (6)

 • schaapjes

   

  Het is echt maar klein stukje het gaat om het verstelbare gedeelte van de tip. Maar al met al een kostbare terugroepactie..

  reageer
 • Jan

   

  Goed idee, dat heeft namelijk ook een heleboel met elkaar te maken. En bovendien, als die lampen zijn verduisterd hebben de piloten van de vliegtuigen er ook niet meer zo'n last van.....

  reageer
 • Henk

   

  Goede oplossing volgens mij. Alle lof voor Enercon dat ze dit zelf oppakken en oplossen.

  reageer
 • Gerard

   

  Vind dat juist mooi savonds al die lampjes aan de horizon

  reageer
 • Ik.

   

  Als ze dan toch bezig zijn. gelijk verduisterde kappen over die lampen heen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • De ingenieur

   

  Het is wel iets meer dan het uiteinde van een wiek. Het is zo'n 2/3 van de lengte. Maar goed. Gelukkig snel gevonden en oplossing is voor kosten van de leverancier.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert