Massaal nee tegen associatieverdrag Oekraïne

FLEVOLAND
Flevoland heeft een duidelijk nee laten horen tegen het associatieverdrag met Oekraïne. In alle gemeenten stemde een ruime meerderheid van de inwoners woensdag in het referendum tegen het verdrag.

Koploper is Urk. Daar stemde ruim 83 procent van de stemmers tegen. Urk is daarmee de meest uitgesproken plaats van Nederland. Nergens anders is het aandeel nee-stemmers zo groot. In Urk maakte 36 procent van de stemgerechtigden de tocht naar het stemlokaal.

Het Oekraïne-referendum was pas geldig als landelijk ten minste 30 procent van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk had gestemd. Overal in Flevoland werd dat percentage gehaald en kwam meer dan 30 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Volgens de voorlopige cijfers na telling van alle stemmen is de landelijke opkomst 32,2 procent.

Relatief gezien gingen in de provincie Flevoland in Zeewolde de meeste inwoners naar de stembus. Daar was het opkomstpercentage ruim 39 procent.

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat bij zo'n massaal nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer geratificeerd kan worden door Nederland.

[https://localfocus2.appspot.com/57058c4a4ba30]

reacties (36)

 • Hannes

   

  De handel laat de Hollandse kaas echt niet van zijn brood eten. De enige die de kaas laat verschimmelen is de politiek. "En die is nu wakker geschut." Door het referendum problematiek .

  reageer
 • domme stem

   

  De mensen die ja gestemd hebben gooiden hun eigen glazen in, ze hielpen in dit geval de nee stemmers aan een geldige meerderheid. Nadeel van dit referendum of kan ik mijn ja stem nog terugnemen

  reageer
 • Jan

   

  Even voor de duidelijkheid, op eenvandaag, een interview met een Oekraïner, we hebben een date gehad, maar nu willen ze niet met ons trouwen.. Kun je nagaan wat ze werkelijk zelf verwachten van dat zogenaamde associatieverdrag.. Reken maar dat ze er allemaal vanuit gaan bij de EU te kunnen behoren. Net als al die andere voorheen oostbloklanden. En wat doen die nu bijvoorbeeld met het immigrantenprobleem? Ze werken gewoon niet mee, want voor hun is Europa een grote snoepwinkel, je kiest uit wat je lekker vindt, en de rest weiger je gewoon. Oftwel, alleen de lusten, niet de lasten, want die mogen gedragen worden door de braafste kindjes van de klas. En raad eens wie dat zijn..

 • dv

   

  Ja of nee dan hoor je vandaag dat het verdrag al zo goed als getekend is ; waar hebben we het nog over, we denken nog wat in te kunnen brengen maar denk het maar niet: illusie

  reageer
 • jo jo

   

  Laten we als Nederland lekker overal aan mee gaan doen... nou.. NIET DUS!

  reageer
 • Pimpernel

   

  Veel niet stemmers hebben het gehad met de politiek omdat de politiek geïnfiltreerd is door corrupte elementen welke hun eigen agenda hanteren en niet het welzijn van de burger, als je een deel van deze kiezers bij de eindcijfers betrekt, betekend dit een daverende overwinning voor het neen kamp. Een grote Europese oorlog is hier niet mee afgewend omreden onze politiek haar agenda al heeft bekrachtigd in de EU, en onze democratie het referendum op voorbaat al ondemocratisch terzijde kan leggen, omreden het parlement al door ons gekozen zou zijn. Dat de besluitvorming voortvloeit door coalitie perikelen en daardoor de wil van het volk ondermijnd daar wordt niets over gezegd door de betreffende politici, het handjeklap geeft een vertekend beeld een minderheid kan door handjeklap(maar ook schofferen van partijen) zo tot een monsterachtig besluit komen.

  reageer
 • Criticus

   

  Ik denk eerder dat de onvrede over de EU vooral voortkomt uit het feit dat de EU in alle jaren dat die bestaat er nog nooit in is geslaagd om een fatsoenlijke en acceptabele sociale paragraaf op te stellen. De EU houdt zich vooral bezig met het opjagen van de economie en de winsten van bedrijven, maar vergeet daarbij volledig het belang van de gewone burger.

 • laat alle reacties zien
 • Thomas

   

  "overtuigend nee"? Nog niet eens 25% van de bevolking stemde tegen. Dat is een duidelijk tegen dat het nee-kamp een minderheid is en mensen voor het verdrag zijn. Als je daar nog de 'nee' stem van af trekt die dat stemde vanwege onzinnige redenen, zoals de EU een hak willen zetten, dan blijft er van het nee-kamp helemaal niets over.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Je gaat er klakkeloos vanuit dat alle tegenstanders van het verdrag zijn gaan stemmen en dat slechts een klein gedeelte van de voorstanders is gaan stemmen. Dat is redelijk ongeloofwaardig. De kiesdrempel is niet voor niets op 30 procent gezet. Daarmee is het statistisch geloofwaardig dat de uitkomsten van het referendum een accuraat beeld geven van het kiesgedrag in het theoretische geval dat alle kiesgerechtigden een stem zouden hebben uitgebracht.

 • Jan

   

  Wat een slappe reacties van iedereen die liever een andere uitkomst had gezien. Vooral die argumenten dat Poetin gewonnen zou hebben en het neerhalen van dat vliegtuig zijn tenenkrommend. Even vergeten dat er ook een hoop vragen zijn over de rol van de regering zelf en het achterhouden van informatie. Nu ook weer, die president legt gewoon de uitslag naast zich neer,men gaat door met de voorbereidingen van het associatieverdrag. Natuurlijk, want democratie is daar ver te zoeken, dat blijkt maar als je direct na zo'n uitslag je grote mond opentrekt en dit woort dingen gaat roepen. Waarom kan men niet gewoon accepteren dat de meerderheid, want de kiesdrempel is gehaald, bepaalt? Omdat de elite die het altijd beter denkt te weten er nu achter komt dat er een nieuwe wind gaat waaien in dit land, Dat hele Oekraine is een corrupte zooi, waar we helemaal niet mee geassocieerd willen en moeten worden. Maar nee, de stemmers snappen niet waar het om gaat enzovoorts. Volgens mij snapt de elite niet waar het om gaat. Namelijk dat het volk het niet langer pikt, al die Europese hobby's. En dit is nog maar het begin. Het is wel duidelijk waarom er geen referendum komt over bijvoorbeeld de massale instroom van immigranten. De elite staat nu te balen en het enige wat ze kunnen doen is de stemmers voor achterlijk verklaren.. Jaja..dat getuigt echt van een goede opleding..

  reageer
 • Piet

   

  Je vergeet dus even dat de hele anexatie van De Krim en de oorlog in de Oost-Oekraine een gevolg zijn van de onvrede van Poetin en zijn handlangers tegen het Associatieverdrag tussen de Oekraïne en de EU. Welnu hij heeft gewonnen. Bedankt!

 • Nol

   

  Zonde van het geld en tijd want het verdrag komt er toch wel!

  reageer
 • Marjo

   

  Gaat het hier over Urk of Oekraïne

  reageer
 • Frenky

   

  Nee uiteraard. En gemeente urk heeft opkomstpercentage goed gemaakt na het werk.

  reageer
 • Carry

   

  Welvaart?? Ja voor de rijken maar niet voor de bevolking. Maar ik begrijp dat jij het militaire verdrag goedkeurd. En ook voedsel waar roundup genetisch in gebracht is graag eet. Wat nu nog verboden is hier. Tevens staat er ook in dat ze op termijn toetreden tot de EU. Dus ja, de arme bevolking zal er niets aan hebben net zomin als hier

 • Henk

   

  Prachtig dit. Ver uit de meeste stemmers (ja en nee), hebben werkelijk geen idee waar ze tegen of voor hebben gestemd. Was het een lidmaatschap van de EU? Gaat het om steunmaatregelen? Maakt dit verdrag het mogelijk meer gastarbeiders naar de eu te laten komen? Of is het eigenlijk een handelsverdrag wat voor de Nederlandse economie erg interessant is? Is get handig om de banden aan te halen of moeten ze het lekker met putin uitzoeken? Allemaal vragen waar niemand antwoorden op heeft. Ik hoop op een referendum tegen referenda!

  reageer
 • Jan

   

  Slechte verliezer!

 • Zeewolde

   

  Ik snap Urk niet. In het verleden werden er transporteren met hulpmiddelen vanuit Urk naar de Oekraïne gestuurd en als er een collecte zal komen voor de Oekraïne staan ze vooraan om te geven. Nu krijgt de Oekraïne een kans om een stap richting betere welvaart voor de burgers te doen, stemt Urk ineens tegen.

  reageer
 • wimjc

   

  Wat was het genieten om de bekjes van Rutte,Samson,Pechteld,Klaver en Buma op tv te zien.Dat beloofd wat voor de komende verkiezingen.Misschien worden er in de toekomst weer leuke dingen gedaan voor mensen die zelf uit Nederland komen.

  reageer
 • Jo

   

  Als ik Oekraïne was zou ik de gasdoorvoer naar Europa een stukje dichtdraaien, bijvoorbeeld met de hoeveelheid die voor Nederland bestemd is. Nederland hecht blijkbaar niet zo aan goede banden met landen waar het afhankelijk van is. O,ja daar is een oplossing voor: schaliegas! Wordt iedereen toch beloond voor zijn stemgedrag. Zo heft ieder nadeel weer zijn voordeel!

  reageer
 • Antje Ha

   

  Vooralsnog hebben wij eigen gas en exporteren ook nog. Ook kopen wij in en verpatsen dat ook weer. Slim, niet waar.

 • Wim

   

  Ik heb niet gestemd, er zijn voors en tegens. Ik kan ook niet kiezen uit Bassie en Adriaan, je wordt toch in de maling genomen! In Europa hebben we niets meer te vertellen!

  reageer
 • Lieke

   

  Ik moet zo lachen, telkens met percentages slaat iedereen achterover van de cijfers van urk. Net zoals nu. Snapt dan niemand dat op urk minder mensen wonen dan in andere steden/gemeenten? Dus als Piet besluit bij het stemmen dit keer thuis te blijven veranderd dit percentage ook drastisch! Kom op mensen schrik er eens wat minder van!

  reageer
 • Pzaal

   

  Mijn antwoord is een dikke vette NEE!

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Ben benieuwd hoe voorstanders het referendum zullen gaan betitelen als onzin, mensen hebben zomaar gestemd enzovoort. Uiteraard gaat het verdrag gewoon door, een andere naam, wat aanpassingen en voila het wordt als iets nieuws gewoon doorgedrukt. De EU trein is niet meer te stoppen. We hebben het monster te groot laten worden.

  reageer
 • .\/\/. 1.0 (de èchte)

   

  Ik ben weliswaar voorstander van het verdrag en tegenstander van het referendum, maar ik ben ook razend benieuwd hoe de politiek deze zure oprisping van de kiezer gaat verwerken.

 • maartje

   

  uiteraard neeeeee gestemd

  reageer
 • jan

   

  beetje rare conclusie dat 80% van de urkers.. u bedoelt ongetwijfeld 80% van die paar urkers die de moeite namen te gaan stemmen. Uw kop is te suggestief en pertinent onjuist.

  reageer
 • Alida

   

  Helemaal mee eens: 83,3 % (voor) van 36,1 % (opkomst) is 30,07%.

 • schaapjes

   

  @frank nee we moeten het overlaten aan politici waarvan vorige week bleek, bij degenen die het aandurfden!, dat ook niemand wist wat het verdrag nu precies inhield. Gewoon een hamerstuk geweest. Terwijl de hoofdlijnen helemaal niet moeilijk te begrijpen zijn. Te complex was in mijn ogen meer een argument dan een feit.

  reageer
 • sander

   

  Ik luister niet naar Wilders !! Dus ik stem VOOR !!

  reageer
 • jacob

   

  de mensen die niet stemmen hebben straks weer de meeste praatjes.

  reageer
 • Frank

   

  Nee hoor, niet de meeste praatjes. Ik heb bewust niet gestemd. Voor een complex verdrag als dit kun je het volk niet raadplegen. Ik denk dat de meerderheid die vandaag tegen heeft gestemd, geen flauw idee heeft wat er in het verdrag staat. Daarbij komt nog dat de initiatiefnemers zelf al hebben aangegeven dat het ze helemaal niet om het verdrag gaat. Ik denk dat het gros van de mensen vandaag om dezelfde reden thuis zijn gebleven. Het enige wat de uitslag van dit referendum ons straks verteld is niet dat het nee-kamp gewonnen heeft, maar dat 70% van de mensen het niet waard vonden om te gaan stemmen getuige de lage opkomst.

 • Flevolander

   

  Gelukkig gaat het regenen. Dus nu wordt de 30% niet meer gehaald. Gelukkig. Want al die bewuste niet-stemmers hebben duidelijk gemaakt dat dit referendum nergens over gaat.

  reageer
 • Chanan

   

  Gestemd en het was een dikke JA. Dus VOOR.

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Dan naar meteen aansluiten in de rij om je pinpss & pincode bij de Eu resp. Oekraine af te geven. Want door dit soort gedrag zitten we nu ook met griekenland opgezadelt ! (Het toetreden van hun bij de Eu en de € was goed voor de handel zeiden ze toen ook. En verder werd er dan niet gejeken dan hun neus lang was. ).

 • km

   

  wij Hollanders zijn en blijven een vreemd volk! wel klagen over de politiek over van alles en nog wat maar als we dan mogen stemmen dan blijven we thuis. ik blijf me verbazen. vanmiddag na mijn werk gestemd. met volle overgave een NEE !

  reageer
 • Paulus

   

  't is niet te hopen dat de 30% gehaald wordt, want dan moet het opnieuw. Dan ga ik trouwens wel.

 • Jobs

   

  Alle werkenden gaan nu nog stemmen,en zullen als belasting betalers allemaal NEE stemmen!!!

  reageer
 • Wim

   

  Een studentengrap van 40 miljoen. Daar doet een verstandig mens toch niet aan mee.

  reageer
 • Rob.Erto

   

  Wat denk je dat die maandelijkse verhuisgrap van Brussel kost? Circa €10 miljoen per keer. Nu jij weer.

 • 13xx

   

  Studentengrap? Ik kan me niet voorstellen dat die belletje trekkers van GeenStijl / Powned of hoe ze ook heten ooit een college zaal van binnen hebben gezien.

 • frits

   

  Democratie is geen grap! Ongeacht de initiatiefnemers. Ruim 400.000 Nederlanders hebben hun handtekening gezet om dit referendum te krijgen. De EU kost overigens veel meer dan die 40 miljoen.

 • Ronald

   

  Mensen, ga a.u.b. stemmen, maak gebruik van deze vorm van directe democratie. Laten wij deze vorm van inspraak niet verloren gaan.

  reageer
 • Wim

   

  Vanmiddag voor het werk al wezen stemmen => een hele dikke NEE was het

  reageer
 • sjonny75

   

  Heb uw naaste lief als u zelf, staat er geschreven en dus moet je wel voor stemmen. Kom op Urk, verzaak je plicht niet.

  reageer
 • urkse

   

  Heb jij je wel eens afgevraagd wie je naaste dan is?Er staat meer geschreven dan alleen wat jij aanhaalt.Doorlezen,en geen halve teksten.

 • frits

   

  Mensen, ga stemmen! Het is een mooi recht om als inwoner van dit land direct je mening te mogen geven over onderwerpen. Een lage opkomst zal voor VVD, CDA, PvdA en GroenLinks reden zijn om het referendum weer af te schaffen. Zelfs D66 wil de referendum-regeling zo aanpassen dat het nooit meer over EU-zaken mag gaan. Geef de politici die kans niet, en maak door te gaan stemmen duidelijk dat we als inwoners het recht wil houden op referenda!

  reageer
 • !!

   

  Klaar met werken en zometeen dan even TEGEN stemmen

  reageer
 • almere

   

  gestemd in het stemhok een hele VETTE NEE DUS

  reageer
 • ??

   

  Klaar met werken... Dus straks eerst stemmen

  reageer
 • Jan.

   

  Komt wel goed vanavond. Wij moeten eerst werken he.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert