Massaal nee tegen associatieverdrag Oekraïne

FLEVOLAND • Wo 6 april 2016 | 13:53 • Woensdag 6 april 2016 | 13:53
Flevoland heeft een duidelijk nee laten horen tegen het associatieverdrag met Oekraïne. In alle gemeenten stemde een ruime meerderheid van de inwoners woensdag in het referendum tegen het verdrag.

Koploper is Urk. Daar stemde ruim 83 procent van de stemmers tegen. Urk is daarmee de meest uitgesproken plaats van Nederland. Nergens anders is het aandeel nee-stemmers zo groot. In Urk maakte 36 procent van de stemgerechtigden de tocht naar het stemlokaal.

Het Oekraïne-referendum was pas geldig als landelijk ten minste 30 procent van de stemgerechtigden ook daadwerkelijk had gestemd. Overal in Flevoland werd dat percentage gehaald en kwam meer dan 30 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Volgens de voorlopige cijfers na telling van alle stemmen is de landelijke opkomst 32,2 procent.

Relatief gezien gingen in de provincie Flevoland in Zeewolde de meeste inwoners naar de stembus. Daar was het opkomstpercentage ruim 39 procent.

Premier Mark Rutte zei in een reactie dat bij zo'n massaal nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer geratificeerd kan worden door Nederland.

[https://localfocus2.appspot.com/57058c4a4ba30]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel