'In de toekomst stemmen met potlood en elektronisch tellen'

DRONTEN
Bij verkiezingen in Nederland zal er voorlopig nog met een rood potlood worden gestemd. Een terugkeer naar de stemcomputer ligt niet voor de hand. Wel zal er een elektronische stemmenteller worden ingevoerd, waarmee veel eerder een voorlopige uitslag van de verkiezingen kan worden gegeven. Dat verwacht burgemeester Aat de Jonge van Dronten.

De Jonge is lid van een groep deskundigen die de minister van Binnenlandse Zaken adviseert over elektronisch stemmen.

Volgens De Jonge zal een stemmenteller in combinatie met een nieuw, kleiner formaat stembiljet de uitslagen sneller kunnen brengen dan bij handmatig tellen. Het gebruik van stemcomputers, internet of DigiD is volgens hem niet veilig genoeg.

reacties (5)

 • Brinkman

   

  Niet vertrouwd? Er is maar 1 ding niet vertrouwd dat is dat onze aat de gemeente bestuurd.

  reageer
 • Julia

   

  Ik snap niet waarom het allemaal zo anoniem moet. Typisch Hollands. In andere landen zegt men gewoon wat men stemt. Maar wij houden ons maar vast aan die calvinistische inslag. Dit is de 21ste eeuw mensen. Als je het digitaal kunt regelen kun je ook een beveiliging invullen. Waarom zouden wij bij de gemeente niet een anoniem stempapier Kunnen downloaden en die versturen? Raar gedoe met dat rode potlood en vooral dat gemekker daarover.

  reageer
 • Theo

   

  Wat een "domme" reacties hier over anonimiteit. Het eerste wat de kiezers doen, als ze naar buiten komen, is doorgeven aan iemand van de exitpoll commissies, wat ze gestemd hebben. Hoe komen die anders aan hun prognoses?

  reageer
 • Julia

   

  Waarom zou men niet kunnen stemmen met je DigiD? Dan hoeven er geen stembureau's meer te zijn. Mensen die slecht ter been zijn kunnen ook vanuit huis stemmen!

  reageer
 • Dus ja

   

  Aan je DigiD hangt je wie je bent en waar je woont. Niet anoniem dus.

 • Piet

   

  Omdat mensen hun digid soms afgeven. Ik heb de digid's van mijn ouders omdat ik hun belastingaangifte doe. Dat wil niet zeggen dat ik voor ze mag gaan stemmen. Overigens kun je wat de burgemeester zegt beter niet invoeren: als je handmatig moet stemmen heb je mensen die het vakje net niet helemaal rood maken of er net naast schrijven. Geldige stem, maar het apparaat herkent het niet. Gewoon stemmen via een computer, die de stem uitprint. Daarna controleer je wat er staat en gooi je hem in de stembus. Die stemmen kunnen elektronisch geteld worden en als iemand het niet vertrouwt kan er met de hand worden herteld.

 • Bart

   

  Want stemmentellers zijn niet te beïnvloeden? Je legt een stapel stembiljetten in; doet ze in een "zwarte doos" waar dan een getal uit komt rollen. Hoe wil je controleren dat dit goed is gegaan? Bij het handmatig tellen is nog transparantie wat je als burger kan controleren (bijwonen), dat kun je niet meer bij zo'n teller.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert