'Niet concurreren op veiligheid bij aanbesteding busvervoer'

ALMERE
Het is beter om sociale veiligheid niet als gunningsfactor te benoemen in een aanbesteding voor het openbaar vervoer. Dat zegt Marcel Sloot, deskundige op het gebied van aanbestedingen in het collectief vervoer bij het kennisplatform Crow in Utrecht, naar aanleiding van de aanbesteding voor bussen in Almere.

De vakbonden willen dat de gemeente Almere in die aanbesteding een aantal concrete veiligheidsmaatregelen opneemt. Volgens Sloot is dat onverstandig. "Overheden zijn het er over eens dat veiligheid geen onderwerp is waar je op moet concurreren. Vakbonden en vervoerders zouden heel blij moeten zijn met het feit dat dit geen gunningsfactor is. Je wil niet dat er iets is vastgelegd wat niet meer bijgesteld kan worden. Het is beter om op het moment dat er actie nodig is met elkaar om tafel te gaan zitten."

De vakbonden blijven vooralsnog bij het standpunt dat ze mee willen praten over veiligheidsmaatregelen in een nieuwe concessie. Volgens wethouder Frits Huis van Almere is dat geen optie. De aanbestedingsprocedure moet dan helemaal opnieuw en dat zou ongunstig zijn voor Almere.

reacties (7)

 • Rob

   

  Dat hele aanbesteden is een lachertje, het moet goedkoper en nog eens goedkoper, daar gaat het om en maakt ondernemingen kwetsbaar terwijl de passagier en geen enkel voordeel mee heeft, ja alleen dat zijn kaartje steeds duurder wordt. Mooie is dat die partijen die de aanbestedingen uitschrijven, beoordelen vaak onbekwaam zijn en over zaken beslissen die nog kant nog wal raken. Ga gewoon voor goed, veilig en vertrouwend openbaar vervoer met alles erop en eraan en garandeer de chauffeur een veilige werkplek want daar heeft de chauffeur gewoon recht op. Geen geld aan boord, gewoon een pinapparaat net zoals het GVB Amsterdam nu gaat invoeren.

  reageer
 • Het GVB is het Amsterdamse bus bedrijf zelf, zoal Connexxion. De gemeente Amsterdam heeft niets met deze veilgheids maatregelen te maken.

 • Flevoburger

   

  Veiligheid / goed openbaar vervoer zijn al lang geen belangrijke zaken meer in dit soort kwesties. Winst, euro's dat is waar het om gaat. Toch meneer Rutte?

  reageer
 • Handige Harry

   

  Een stuk veiligheid zit hem ook in de prijs. Het vervoer kost ondertussen zo erg veel dat het al bijna onbetaalbaar is geworden waardoor je dus irritaties krijgt. Nu zal ik niet zeggen dat dit het hele probleem is want dat zou niet eerlijk zijn maar ik ben er zeker van dat het een deel van het probleem is.

  reageer
 • Hannes

   

  Deze ongunstigheid voor Almere is al heel lang aanwezig. Dat kan je alleen maar oplossen, door de aanbesteding om te zetten, in een regularisering van Gemeente en vervoerbedrijf zelf. Met alle productie kosten van dien. Laten we wel wezen een aanbesteding is juist een minderwaardigheid voor het werkende personeel die zich al jaren inzet voor een waardig bestaan.... " dat zou de Soevereiniteit van Nederland zeker ten goede komen!!

  reageer
 • KC

   

  Marcel Sloot heeft niet helemaal gelijk. De veiligheid aan en in de bus kan je gewoon opnemen in het bestek. Voorwat de eventuele BOA's kan je bijv. 5 personen opnemen in het bestek als verrekenbare uren en prijs. Zo kan je de meer of mindere uren verrekenen tegen een vastgestelde prijs.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Boels

   

  "Overheden zijn het er over eens dat veiligheid geen onderwerp is waar je op moet concurreren. Vakbonden en vervoerders zouden heel blij moeten zijn met het feit dat dit geen gunningsfactor is. Je wil niet dat er iets is vastgelegd wat niet meer bijgesteld kan worden. Het is beter om op het moment dat er actie nodig is met elkaar om tafel te gaan zitten." Overheden moeten eens gaan luisteren naar de burger. Het is NU nodig om de veiligheid van personeel en passagiers op te nemen in de voorwaarden bij de aanbesteding. Anders maar een referendum, dat is goed bevallen.

  reageer
 • KC

   

  Je hoeft de aanbestedingsprocedure helemaal niet opnieuw doen. Je kan de extra maatregelen ook bij Nota van Inlichtingen toevoegen aan het bestek, dan maakt het geheel onderdeel voor de inschrijving. De inschrijvingen is voor ieder gelijk en hoef je later niet meer te onderhandelen over de maatregelen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert