"Stemgedrag Urkers bij referendum niet verwonderlijk"

URK
"Heel verwonderlijk is het niet dat Urk het grootste percentage nee-stemmers had tijdens het Oekraïne-referendum woensdag." Dat zegt politicoloog Hans Vollaard.

Ruim 83% van de Urker stemmers liet weten het associatie-verdrag met Oekraïne niet te willen. Volgens Vollaard is er op Urk een natuurlijke afkeer tegen Europa in verband met de strenge visserij-regelgeving. Dat was ook te merken bij het referendum over de Europese grondwet in 2005. Toen stemden ook relatief veel Urkers tegen.

Verder speelt diepgeworteld geloof een belangrijke rol in het stemgedrag, zegt de politicoloog. Orthodoxe protestanten, zoals die in veel christelijke gemeenten zijn te vinden, hebben minder op met Europese integratie.

Opmerkelijk is dat de ChristenUnie en de SGP politiek gezien voorstander zijn van het associatieverdrag met Oekraïne. Die partijen zien economische voordelen. Ook willen zij de vrijheid van godsdienst in Oost-Europa propageren. De CU en de SGP hebben een grote aanhang op Urk, maar volgens Vollaard heeft dat geen invloed gehad op het referendum. De politieke partijen hebben namelijk geen campagne gevoerd en daardoor was de achterban onwetend, aldus de politicoloog.

reacties (7)

 • kramer

   

  Op Urk snappen ze heel goed dat je er eerdaags met Oekraine een nieuw Griekenland bij krijgt en veel gesodemieter met Rusland...verder ook een anti EU stem.

  reageer
 • Urk

   

  Ik denk dat vollaars is afgestudeerd aan de " urker-stemmerologie"

  reageer
 • Marc

   

  De SGP wil vrijheid van geloofsuiting propoganderen? Dat is vreemd. Het christerlijk geloof zegt niets over vrijheid van geloofsuiting. Integendeel, je zal branden in de hel wanneer je niet in god gelooft. Ik de kern zijn christenen tegen vrijheid van geloofsuiting.

  reageer
 • Eddy

   

  Urk heeft op alle vlakken gelijk, met als koploper dat als God zegt de EU zal vallen, mensen zoals Urkers Hem niet in de weg zullen zitten.... zoals zo velen door de eeuwen heen... en dat voor alle vertraging heeft geleid... Top Urkers! Bericht van een niet-Urkers.

  reageer
 • Kees

   

  Niet verwonderlijk? Wat is dit nu weer voor nieuws?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • db

   

  Juist, daar ging en gaat het om.

  reageer
 • piet

   

  Meneertje de politicoloog moet geen open deuren erin gooien die niet kloppen. Verschillende verjaardagsvisites meegemaakt op Urk met discussies over geopolitieke gevolgen, Oekraïne als bufferzone, militaire samenwerking, mate van corruptie. Echte inhoudelijke argumenten en niet die non-argumenten die de politicoloog bedenkt.

  reageer
 • En laat het verdrag er nou net over gaan om de corruptie te verminderen en regels op 1 lijn met Europa te krijgen enz. Snapten ze in Urk wel waar tegen ze stemden? Het ging niet om Oekraïne in Europa te stemmen of niet! Oftewel, een anti Europa stem. Toch zo gek nog niet die politicoloog, misschien heeft hij er wel op gestudeerd.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert