Spannende tijden voor Ymere en de Alliantie

ALMERE • Zo 10 april 2016 | 20:30 • Zondag 10 april 2016 | 20:30
Woningcorporaties Ymere en de Alliantie, beide actief in Almere, wachten in spanning op een besluit in welke plaats ze in de toekomst nieuwe huurhuizen mogen bouwen. De nieuwe Woningwet zorgt ervoor dat gemeenten moeten gaan samenwerken in een zogenoemde woningmarktregio. Een corporatie mag dan nog maar in één woningmarktregio actief zijn. Nieuwbouw in andere regio's is niet langer toegestaan. Voor 1 juli moeten gemeenten bij het Rijk aangeven met welke andere gemeenten ze willen samenwerken.

Metropoolregio Amsterdam
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een bestuurlijk samenwerkingsverband dat 32 gemeenten in de noordelijke Randstad beslaat. In Flevoland vallen Almere en Lelystad daaronder. Almere heeft inmiddels aangegeven ook bij de indeling van woningmarktregio's tot de Metropoolregio Amsterdam te willen behoren. Zowel voor Ymere als de Alliantie is dit een gunstig besluit, omdat het grootste deel van hun huizen in dit gebied staat en Almere daar een heel belangrijk deel van uitmaakt. Bovendien voegen beide corporaties ieder jaar in Almere nieuwe woningen aan de bestaande voorraad toe.

Andere woningcorporaties
Voor de andere woningcorporaties die in Flevoland actief zijn is de nieuwe woningwet met de indeling in woningmarktregio's een stuk minder spannend. De corporaties zoals bijvoorbeeld Mercatus en Centrada werken alleen in hun eigen gemeente. Woordvoerders geven aan dat het voor hen daarom niet uitmaakt in welke woningmarktregio ze worden ingedeeld.

Huurders
Voor huurders van Ymere en de Alliantie verandert er door de komst van de woningmarktregio's niets. De corporaties blijven investeren en renoveren, ook als de bestaande woningen op een plek staan die niet tot de woningmarktregio behoort waarin ze straks actief zijn. Wat nieuwbouw betreft, dat zal alleen nog maar mogen in de nieuwe regio.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel