Eis: 7 jaar cel voor hoofdverdachte smokkelbende

ALMERE
Tegen Almeerder Jan W. is 7 jaar cel geëist voor zijn rol in het voorbereiden van een grote drugssmokkel. De 55-jarige verdachte wordt door het Openbaar Ministerie gezien als het hoofd van een smokkelbende, die duizend kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland wilden verschepen.

De Almeerder zit al twee jaar vast in afwachting van dit megaproces, waarin nog 15 anderen terecht staan, waaronder twee Almeerders. De ene verdachte moet drie jaar de cel in als het het aan het OM ligt. Tegen de andere Almeerder werd 12 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist. Volgens justitie hadden de Almeerders vooral een ondersteunende rol en is de eis daarom lager dan die van de hoofdverdachte.

De cokesmokkel, met een straatwaarde van 30 miljoen euro, ging uiteindelijk niet door, omdat het zeilschip kampte met motorproblemen. Het schip werd op Curaçao in beslag genomen en bij invallen begin 2014 werden in totaal 16 mensen opgepakt.

Behalve van het voorbereiden van drugssmokkel wordt de bende ook verdacht van verboden wapen bezit, witwassen, hennepteelt en het smokkelen van een pooltafel met Ajax-logo, waarin een flinke hoeveelheid LSD was verstopt.

Na de zitting van maandag is het woord aan de advocaten van de verdachten voor hun slotpleidooi.

De rechter doet op 31 mei uitspraak in de zaak.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert