Viskwekerij De Vijfde Dag decor voor een roman

LELYSTAD
De Vijfde Dag. Zo heet de roman over de vroegere visvijvers bij Lelystad. Schrijver Frank Noë werd geïnspireerd door de viskwekerij die in 1991 noodgedwongen de deuren moest sluiten.

Het boek vertelt het verhaal van de eigenaar van de kwekerij. Als hij ziek wordt, neemt zijn dochter Sylvia de leiding van het bedrijf over. Ze ondervindt niet alleen tegenwerking van de gemeente die de kwekerij als een gevaar ziet voor het milieu, ook de natuur lijkt in opstand te komen. De Vijfde Dag wordt geteisterd door zwermen aalscholvers die mens en vis bedreigen.

De viskwekerij is destijds helemaal leeggegeten door aalscholvers die hun plek hadden gevonden in de Oostvaardersplassen. Het enige wat nu nog over is van de kwekerij, is een aantal vervallen huisjes waar werknemers woonden. De gemeente Lelystad heeft het terrein inmiddels bestemd tot industrieel gebied.

Het boek De Vijfde Dag ligt vanaf donderdag in de winkel.

reacties (4)

 • erg jammer dat de kweekvijvers er niet meer zijn,kon altijd goed vissen in de slootjes er om heen veel karper,denk afgedankte vis of er toch op een of andre manier voedsel de slootjes in kwam

  reageer
 • johan

   

  Beste redactie, er schijnt een blik op toen aflevering over de visvijvers te zijn. Waar kan ik deze vinden, ik heb gezocht maar kan hem zelf niet terugvinden. Alvast dank.

  reageer
 • KC

   

  Zo gaat de gemeente om met een stuk cultuur! Ook het hefelhuisje is door het waterschap niet in ere hersteld.

  reageer
 • Oud Lelystadter

   

  De gemeente Flevoland??????????.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert