Viskwekerij De Vijfde Dag decor voor een roman

LELYSTAD • Ma 11 april 2016 | 21:37 • Maandag 11 april 2016 | 21:37
De Vijfde Dag. Zo heet de roman over de vroegere visvijvers bij Lelystad. Schrijver Frank Noë werd geïnspireerd door de viskwekerij die in 1991 noodgedwongen de deuren moest sluiten.

Het boek vertelt het verhaal van de eigenaar van de kwekerij. Als hij ziek wordt, neemt zijn dochter Sylvia de leiding van het bedrijf over. Ze ondervindt niet alleen tegenwerking van de gemeente die de kwekerij als een gevaar ziet voor het milieu, ook de natuur lijkt in opstand te komen. De Vijfde Dag wordt geteisterd door zwermen aalscholvers die mens en vis bedreigen.

De viskwekerij is destijds helemaal leeggegeten door aalscholvers die hun plek hadden gevonden in de Oostvaardersplassen. Het enige wat nu nog over is van de kwekerij, is een aantal vervallen huisjes waar werknemers woonden. De gemeente Lelystad heeft het terrein inmiddels bestemd tot industrieel gebied.

Het boek De Vijfde Dag ligt vanaf donderdag in de winkel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel