"Helft van melkveehouders in grote problemen"

FLEVOLAND
De helft van de melkveehouders in Flevoland zit in financiële problemen. Dat zegt Niek Groot Wassink van adviesbedrijf DLV. Groot Wassink heeft in Nederland 2000 melkveehouders als klant, waarvan de helft de rekeningen niet meer kan betalen. Hij gaat er vanuit dat dit ook voor Flevoland geldt.

Vorige week gaf de Rabobank al aan dat een derde van alle melkveehouders de rekeningen niet meer kan betalen. Volgens een woordvoerder van de Rabobank zal dit percentage wel stijgen, maar is vijftig procent geen realistisch cijfer.

Sinds het loslaten van het Europese melkquotum is de productie van melk enorm toegenomen. De opbrengsten zijn als gevolg daarvan sterk gedaald. Ook komt uit Azië minder vraag naar melk dan verwacht.

De Rabobank zegt met meerdere melkveehouders in gesprek te zijn over tijdelijke oplossingen, zoals uitstel van aflossingen en flexibele leningen.

reacties (11)

 • .\/\/. 2.0

   

  Heerlijke analyse weer, mooi dat sommige mensen echt overal verstand van hebben. Hulde. Flevoland heeft maar mazzel.

  reageer
 • Cor

   

  Gelukkig krijgen ze nog toeslagrechten geld

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  Het wordt dus ook tijd voor een ander "adviesbedrijf". En dit jaar weer eens Kerstboter?

  reageer
 • aatje

   

  gewoon zo laten, ondernemersrisico. de veehouders hebben als gekken geinvesteerd het kon niet op, nieuwe stallen, grond, vee, overname bestaand bedrijf,varkens fosfaatrechten,en nu het even slechter gaat kunnen ze niks meer verdienen zeer slecht ondernemersschap,eigen schuld dikke bult

  reageer
 • Kaassie

   

  iets genuanceerder mag wel. Het feit dat er forse investeringen gemoeid zijn om een melkvee bedrijf te vergroten, is er zeer zeker over nagedacht wat te doen. Geld bij elkaar schrapen ( banken geven iets mindersnel), vergunningen aanvragen ( duurt erg lang daar er vele wetten gecheckt moeten worden), tijdens dit proces is de melkprijs "booming", dus nog meer druk op de ketel om toch iets meer te groeien dan voorzien. Tja, dan komt er extra melk vrij en zakken de prijzen iets in, helaas is dan de trein in gang gezet en kun je deze niet zomaar stoppen. Er is namelijk geen enkele Veeboer, die zijn koeien niet zal blijven verzorgen of zomaar in een soort Oostvaardersplassen dumpen. De koe is nog steeds geen fabriek die je even kunt uitzetten als er teveel is. Hopelijk kunnen we een heleboel kaas verkopen in het buitenland, krijgen we deze melkplas snel weg

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Die man heeft echt overal verstand van...

  reageer
 • Veehouder

   

  Het valt niet te ontkennen dat het onze eigen schuld is dat wij een financieel probleem hebben. Wij zullen wel zien wie de dikste rug heeft maar dat er veehouders failiet gaan is zeker ook in Flevoland. Niemand hoeft medelijden hebben, wij hebben een te grote broek aangetrokken, wij veehouders.

  reageer
 • .\/\/.

   

  De beleidsmakers hebben verkeerd gegokt: men dacht dat er grote vraag zou zijn, liet de teugels vieren, de boeren investeerden massaal om meer te kunnen produceren (=staken zich in de schulden), en nu de vraag minder is halen beleidsmakers hun schouders op, en zijn de boeren de pineut. Marktwerking is onontkoombaar, maar het netto effect zijn veel persoonlijke drama's.

  reageer
 • Ondernemer

   

  Gewoon laten gaan,dit noemen we marktwerking

  reageer
 • Antje Haa

   

  Vreemd. Met het opheffen van de melkquota zou de markt het allemaal goed regelen en keek men er naar uit.

  reageer
 • Japie

   

  En gaat de andere helft er achter aan? Eén groot drama! Gelukkig kan de sector alleen zich zelf de schuld geven en niet naar de maatschappij wijzen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert