55 miljoen euro tekort op grondexploitatie Poort

ALMERE
Het financiële tekort op de grondexploitatie in Almere Poort bedraagt 55 miljoen euro. Dat staat in het Ontwikkelingsplan Stadstuinen Poort. Het tekort is ontstaan doordat de oorspronkelijke bouwplannen niet allemaal kunnen worden uitgevoerd, waardoor er minder grond wordt verkocht. De bouwplannen voor het gebied zijn door de gewijzigde economische omstandigheden niet meer haalbaar. Vooral de vraag naar kantoren en retail is drastisch gedaald.

Kantoren compleet geschrapt
Het stadsbestuur wil nu met een fors bijgesteld plan het gebied tussen het spoor en de snelweg A6 ontwikkelen. In het plan Stadstuinen Poort zijn minder woningen, bedrijfsruimten en voorzieningen opgenomen. Het kantorenprogramma is compleet geschrapt.

Doordat de grond daardoor minder geld oplevert ontstaat het tekort van 55 miljoen. Volgens een woordvoerder had de gemeente in haar financiën al rekening gehouden met een tekort van 50 miljoen op de grondexploitatie in het gebied. Doordat nu ook de kantoren compleet uit het plan zijn geschrapt, is er sprake van een extra tekort van 5 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders wil dit tekort oplossen met het weerstandsvermogen, de reservepot van de gemeente. Ook wordt er nog rekening gehouden met een extra tekort van 4,9 miljoen. Met welke risico's de gemeente rekening houdt, wordt geheim gehouden.

Nieuw plan Stadstuinen Poort
Het nieuwe plan gaat uit van de bouw van 3.500 woningen, waarvan de helft bestaat uit betaalbare huizen. De rest is middeldure en dure woningbouw. Verder biedt het plan ruimte voor een basisschool, supermarkt en zorgvoorzieningen. Ook zijn er mogelijkheden voor werken aan huis en is er plek voor kleinschalige bedrijfsruimten. Het college van burgemeester en wethouders stelt dat het plan zich kenmerkt door een flexibele stedenbouwkundige opzet, waardoor er nu makkelijker op toekomstige ontwikkelingen kan worden ingespeeld. Uitgaande van de aantrekkende marktomstandigheden verwacht de gemeente dat Stadstuinen Poort over tien jaar is gerealiseerd.

De gemeenteraad praat deze en volgende week donderdag over het nieuwe voorstel.

[https://localfocus2.appspot.com/570f65ae0153b]

reacties (21)

 • Pimpernel

   

  Ja gewoon doorgaan tot alle grond verkocht is, dan heb je een hoop kippen met gouden eieren gecreëerd waar je extra gemeentelijke belastingen aanhangt 🤑

  reageer
 • eddy

   

  Ik zeg: gewoon grond gaan verkopen in natuurgebied. Dat kan dan voor een bovengemiddelde prijs om eerdere tekorten mee te dekken :)

  reageer
 • gmAn

   

  Ja. Of witte boorden criminelen die geld wegsluizen. Komen ze vast nog wel achter over een jaar of 10 als de zalen verjaard zijn. Mislukt project. En dit voor een stadsdeel van Almere waar geen hond wil wonen.

  reageer
 • Dan heb je zeker een politieke functie, en dat gaat mij natuurlijk niets aan. " daar heb ik geen idee voor nodig."

  reageer
 • johan54

   

  Dat komt alleen maar omdat de gemeente zich bij voorbaat rijk rekent. Grondprijs is toch al absurt hoog

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Ik vind van wel, maar ik heb wel zo het idee dat we het daar niet over eens gaan worden. Don't worry, be happy!

  reageer
 • Boels

   

  Het Ontwikkelingsplan Stadstuinen Poort begint met: Why, How, What. Dat geeft precies het niveau van luchtfietserij aan van het project. Dikdoenerij. En die 50 miljoen komt gewoon bovenop het eerdere verlies van 100 miljoen. Almere sPoort niet.

  reageer
 • Ojee

   

  Dat is in 2014 geweest ja !! Nu groeit almere meer door geboortes hoor en groeit de stad .... huidige stand 198 584 inwoners!!

  reageer
 • michael

   

  Almere is een gemeente met een jaarlijkse begroting van ongeveer 700 miljoen hoor. Voor de floriade tekorten is een verhoging van de gemeente belasting gemakkelijker met bijna 200 000 inwoners. En de bouw trekt ook weer aan dus wordt het makkelijker om grond te verkopen.

  reageer
 • Ed

   

  En de bouwgrond in andere wijken komen we dan niet kwijt of moet worden afgeboekt. Dus is dan de rekening op een andere plek leggen. En dan zeggen de Floris de was top, we moeten echter wel 40 miljoen ergens anders afboeken. Wordt wakker mensen!!!!!!

  reageer
 • Heb jezelf ook wat zinnigs te zeggen, dan alleen maar interrupties te geven, wat kant nog wal raakt.

  reageer
 • Pzaal

   

  Volgende miljoenen verlies zit in de floriade. Het Kan in Almere!!.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat gaat om enkele tientallen. Niet doen alsof er massale leegloop is, dat is zwaar overdreven.

  reageer
 • 13xx

   

  Waarom is de wachtlijst voor sociale huurwoningen dan zo lang? Mits er op die grond sociale huurwoningen worden gebouwd is dit mi een goed plan!

  reageer
 • Bas

   

  Tja Almere is al een jaar niet meer hip en niet meer in trek. Sterker nog er vertrekken jaar op jaar meer mensen dan er komen wonen...

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Uiteraard wordt het gebied rond het toekomstige floriade terrein wel een succes. Die kavels zullen als warme broodjes verkocht worden. Alle winst die dat oplevert dekt deze verliezen.

  reageer
 • Fivelingo

   

  De grond zal wel te duur zijn om een redelijk huis op te bouwen. Vermoedelijk zijn de plannen alleen gebaseerd op onbeperkte futurisme en grootmoed en is elk realisme weggehoond, zoals heden normaal in de politiek. Men verbind zich liever aan gladde jongens met stropdassen in maatpakken welke korte metten maken met gemeenschapsgelden als het om actieve uitvoering gaat van de besloten overeenkomsten. Net als het "kasteel" van Almere.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Achterover leunen achter de PC en roepen dat het niks is en niks zal worden....gaat prima zo.

  reageer
 • Arno

   

  De vraag naar woningen is de afgelopen jaren gedaald!!! Weet niet onder welke steen deze gemeente heeft gezeten man man wat gaat het toch goed

  reageer
 • Krikke

   

  De vraag naar huizen is niet afgenomen. Waarom ander 3500 extra bouwen op een plek waar eerst een retailpark zou komen? De vraag naa DURE koopwoningen is afgenomen. Bouw huizen gewoon een stuk goedkoper. Dat kan door mooie chalets neer te zetten . Deze zijn goed bewoonbaar en een stuk goedkoper te bouwen.

  reageer
 • Ed

   

  En dan toch doorgaan met de Floriade ook zon lekker risico project. Ze zijn koekoek die raadsleden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert