Baggerschip onderweg naar Marker Wadden

FLEVOLAND
Een enorm baggerschip voer vrijdagmiddag door de Oranjesluizen in Amsterdam op weg naar het Markermeer. Daar gaat het schip de komende tijd zeven miljoen kuub slib, klei en zand opspuiten voor de eilanden van het natuurproject Marker Wadden.

Het baggerschip Edax is eigendom van Boskalis. Het schip komt net uit Egypte waar het heeft meegewerkt aan de uitbreiding van het Suezkanaal. De Edax is zo groot dat een deel van het schip gedemonteerd moest worden voordat het door de Oranjesluizen kon varen.

Via de Houtribsluizen van Lelystad passeerden donderdagavond al lange buizen waarmee de eilandjes worden opgespoten. Marker Wadden is een initiatief van Natuurmonumenten, het Rijk en de provincie Flevoland. Het eerste eiland moet naar verwachting in september opgespoten zijn.reacties (3)

 • Pan

   

  Weggegooid geld

  reageer
 • Johan

   

  Natuurproject! Honderden hectares vruchtbaar grond/slib die in honderden/duizenden jaren zijn aangeslibd, worden nu afgraven en op een hoop gesmeten! Is dat natuur? En over 10 jaar blijkt dat het slib te vruchtbaar is en moet het worden afgegraven of worden opgehoogd met zand, want ze willen ook een gebied creëren voor de zandhagedis, het oost Friese zandkonijntje, de Haagse gladadder etc.. STOP nu het nog kan!!!

  reageer
 • Danny

   

  'Het eerste eiland ter grootte van ongeveer Schiermonnikoog ' Waar haalt de redactie deze wijsheid vandaan? De totale oppervlakte van de eerste fase Marker Wadden is 750 hectare. De oppervlakte van Schiermonnikoog is 4.399 hectare. Het totale gebied dat Marker Wadden kan gaan worden is 10.000 hectare, dat is inclusief wateroppervlaktes. Maar daar is de financiering nog lang niet voor rond.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert