Onderzoek naar crematorium bij kerk

LUTTELGEEST
Er komt mogelijk een uitvaartcentrum met crematorium in de katholieke kerk in Luttelgeest. Een groep inwoners onderzoekt of het haalbaar is de kerk, waar sinds 2014 geen diensten meer worden gehouden, te kopen en te verbouwen.

Gedacht wordt aan crowdfunding. Ook wordt onderzocht of het aantal crematies jaarlijks voldoende is om uit de kosten te komen. In Noordoostpolder is momenteel nog geen crematorium.

De initiatiefnemers benadrukken dat het plan zich nog in een vroeg stadium bevindt. Als de financiële risico's te groot zijn, gaat het crematorium niet door.

reacties (6)

 • nog een bewoner

   

  ik ben het er ook niet mee eens dat het crematorium er komt. Maar hoe zit het dan met de rattenvanger tegenover de school die cremeert toch ook dode kadavers in zijn werkruimte:P

  reageer
 • Een omwonende

   

  Iedereen heeft zijn mening klaar maar als je iemand vra agt of ze naast een crematorium willen wonen zegt iedereen nee! En dan doodleuk naast een basisschool niet echt over na gedacht. En dan nog dat een ander ons woongenot gaat bepalen.... Teken de petitie voor iedereen die tegen is.

  reageer
 • Een omwonende

   

  Er is bij de kerk net genoeg grond voor een aanbouw, voor een parkeerplaats moet dus het bos verwijderd worden, en er is al zo weinig bos rond het dorp. De kerk staat aan de toegangsweg naar het industrieterrein (vrachtwagens, trekkers en 3 m brede rooimachines moeten er langs). Op 20 meter afstand een schoolplein waar horen en zien je vergaat als de kinderen buiten spelen, veel ouders brengen hun kinderen met de auto (dit is een dorp met een groot buitengebied) dus sowieso al veel verkeer. Ik begrijp niet waarom dit nu zo'n mooie locatie zou zijn, is 2 ton voor dat holle karkas dan zo goedkoop? of is het omdat het onderhoud van de toren zo meevalt? of heeft het gebouw zoveel uitstraling dat mensen er graag gecremeerd willen worden? of krijgen de initiatiefnemers het bos voor de parkeerplaats gratis van de gemeente? of is het zo'n fijne rustige omgeving met vogelgeluiden waar rouwende mensen zoveel troost vinden? of is het wel makkelijk om de parkeerplaatsen van de werkende Luttelgeestenaren overdag te gebruiken voor de klanten? of is het de grote diameter van de toren? Zou de gemeente niet ergens anders in Noordoostpolder een rustig stukje bos willen laten rooien waar mensen hun ceremonie in waardigheid kunnen beleven? of is het hoofddoel het vinden van een bestemming voor dit monument? Ik denk dat de gemeente moet meewerken aan een andere bestemming, als de toren (gezichtsbepalend voor het dorp) behouden kan blijven is dat toch mooi genoeg? wat maakt het dan uit als er andere ramen/balkons/verandas/serre/garage e.d. aangebouwd worden t.b.v. wonen en werken?

  reageer
 • .\/\/. 2.0

   

  Nou inderdaad, elke keer naar Lelystad voor al die crematies, het is ook zo'n verschrikkelijk lange afstand voor iets waar je meerdere keren per maand naar toe moet......

  reageer
 • Pzaal

   

  Van bidden naar cremeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • truus

   

  Wij zijn er in ieder geval voor,hoeven we niet meer naar Lelystad.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert