Straatpraat: bevriend staatshoofd beledigen strafbaar?

ALMERE
Nederland heeft ook nog een wetsartikel dat het beledigen van een bevriend staatshoofd strafbaar stelt. Een aantal Tweede Kamerfracties wil daarvan af.

Zeker nu komiek Böhmermann in Duitsland wordt vervolgd omdat hij de Turkse premier Erdogan onder andere een geitenneuker noemde.

Daarom in Almere de vraag voor Straatpraat of dat wetsartikel ook in Nederland geschrapt moet worden.

reacties (7)

 • E.

   

  op W: als iemand het koningshuis zou beledigen zou mij dat niets uitmaken. Ik vind ze niets meer dan een ander.

  reageer
 • Harry

   

  Vrijheid van meningsuiting is absoluut, maar voor 1 uitleg vatbaar en een groot goed. Wat beledigend is of zou kunnen zijn, is subjectief, rekbaar. Erdogan en vele andere dictators vinden dan ook nog al snel iets beledigend; er is niet zo veel vrijheid meer in Turkije. Jammer.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Erdogan mag in onze ogen dan een dictator zijn, volgens mij is hij nog altijd de gekozen president. Probeer het eens om te draaien: stel dat men in Turkije een komiek allerlei onbetamelijks over het Nederlandse koningshuis zou horen zeggen, hoe zou Nederland dan reageren? Ik geef het je in overweging.

 • Boels

   

  De oplossing is eenvoudig, Erdogan is geen bevriend staatshoofd; dus geen vervolging mogelijk. Dat zo'n wet er nog is, afschaffen dus. In het algemeen geldt nog steeds dat je je ook beledigd moet willen voelen of dat je er boven staat. Het begint er wel steeds meer op te lijken dat de blinddoek van Vrouwe Justicia verdwenen is: de komiek Wilders wordt anders beoordeeld dan de komiek Samson als het om uitlatingen over Marokkanen gaat. Politieke correctheid (zoals onder meer de liberalige Pechtold dat voorstaat) is de doodsteek van de democratie. Net als het verstoppertje spelen achter EU-besluiten door bewindslieden; nota bene eerst akkoord gaan met EU-verdragen en dan verklaren dat men zo'n verdrag nu eenmaal moet uitvoeren.

  reageer
 • KC

   

  Is Erdogan z'n bevriend staats hoofd? Voor de politieke begrippen misschien, maar niet voor de meeste Nederlanders en zeker niet voor de Koerden in Nederland en waar ook ter wereld en de journalisten in Turkeye.

  reageer
 • Havenaar

   

  Vrijheid van meningsuiting staat in een democratie op de hoogste plaats. Als iemand zich daarnaast door iemand echt beledigd voelt dan kan men daarvan aangifte doen. Daar is ook ruimte voor. Als het echter om komieken en satire of spot gaat dan moet dit gewoon kunnen. Dit wordt altijd in een vorm gebracht met een boodschap die tot nadenken geeft ook aam de betrokkene. Dat instrument als een soms best ook wel eens hard signaal moet in een vrije samenleving kunnen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • aatje

   

  op dit forum doen we niet anders dan collega's- bestuurders en personen en bedrijven beledigen

  reageer
 • Flevoburger

   

  Beledigen is zo'n verschrikkelijk groot begrip......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert