Minder ritten en chauffeurs door afspraken met bonden

ALMERE
De nieuwe veiligheidseisen die op aandringen van de vakbonden worden gesteld in de nieuwe concessie voor het busvervoer in Almere, zullen waarschijnlijk leiden tot een verdere vermindering van het aantal busritten en daarmee ook tot afvloeiing van chauffeurs.

Dat zegt de Almeerse wethouder Frits Huis in het tv-programma Over Flevoland Gesproken, waarin hij zondag terugkijkt op zijn conflict met de bonden.

Huis zegt dat de vakbonden het spel keihard hebben gespeeld. Daarmee verklaart hij ook zijn bereidheid de veiligheidseisen in de nieuwe aanbesteding op te nemen, terwijl hij de gemeenteraad eerder nog had voorgehouden dat dat niet mogelijk was. Door de acties van de bonden ontstond een "andere maatschappelijke werkelijkheid", aldus wethouder Huis.

reacties (9)

 • .\/\/.

   

  Huis zegt in feite dat het uit de lengte of uit de breedte gaat komen: worden de kosten hoger door veiligheidseisen dan gaat dat ten koste van de dienstverlening, in de vorm van 'minder ritten'. Het spijt hem dus eigenlijk dat die maatregelen er moeten komen, hoewel het toch normaal is dat iemand veilig zijn of haar werk moet kunnen doen. We weten nu waar het hart van Huis ligt. Bravo.

  reageer
 • Boels

   

  De wethouder stelt toch de eisen vast? Dus ook het aantal ritten. Over de prijs die gegadigden bij de inschrijving noemen gaat hij niet, dat bepaalt de marktwerking. Hij denkt op meerdere stoelen te kunnen zitten.

  reageer
 • Rich

   

  Luister connexxion raak de concessie kwijt daar willen ze op dit moment een slaatje uit slaan daarom gaan ze tegen werken en dwars zitten.Ging jaren goed op de bus. Ze hadden al nachtbussen met beveilegingsramen voor de chauffeur maar die gingen klachen omdat ze geen ruimte hadden om hun werk te doen. Heb zelf 1 jaar bij die sukkels gewerkt reedt vaak Hilversum nachtnet huizen alleen. Veel problemen gehad en vraag je om hulp kreeg je het niet. Dus war zeiken ze nou.ze doen het zelf.

  reageer
 • De Vries

   

  Pure chantage is dit. Trek er geld voor uit en ga niet op ritten bezuinigen. Schrap de post uitgaven voor kunst en cultuur!

  reageer
 • Drs P

   

  Vooral geld gaan steken in die verliesgevende Floriade. Dom gemeentebestuur.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Faerie

   

  Nou grondstof, echt? Wat denk je? Die maatregelen kosten geld, wat er niet echt is. Vervolgens worden de kaartjes duurder. Het stomme is dat dat zal zorgen voor meer zwartrijden en/of minder betalende passagiers. Vervolgens zal het toezicht en de controle nog harder opgeschroefd worden. Je kan je geld maar 1 keer uitgeven, of aan een chauffeur in dienst, of een controleur. Ten tweede hebben ze het over het open instapbeleid terugdraaien op een deel van de ritten, dat betekent meer tijd nodig bij de haltes, dus kunnen de bussen minder frequent rijden, want ze achter elkaar laten rijden is niet nuttig. De bussen zullen ook voller komen te zitten. Maar goed, minder bussen = minder chauffeurs nodig. Ik vind de inzet van de bonden niet goed in deze. De nieuwe aanbesteding is in zicht. Connexxion heeft 10 jaar geleden gekozen om voor een bepaald bedrag de concessie in te gaan. Dat ze daarbij zelf nergens rekening mee hebben gehouden, tot aan het niet vernieuwen van het wagenpark aan toe, is niet de schuld van de gemeente. Om nu nog voor die 2 jaar dure oplossingen te implementeren in de huidige (afgeschreven) bussen zou dom zijn. Het probleem van veiligheid is ook gewoon groter dan het OV, het probleem in Almere met de verhuftering heeft te maken met de Almeerders. Niet alleen in de bus, maar overal. Verder is het een landelijk probleem, waarbij politie te weinig kan en mag ingrijpen. Het systeem in heel Nederland moet op de schop om beter aan te sluiten op de verhuftering en te zorgen dat de rotte appels sneller uit de maatschappij worden gehaald, zodat ze o.a. ook niet meer in een bus kunnen stappen.

  reageer
 • Bart

   

  Het geld wat nodig is voor de veiligheidseisen gaat rechtstreeks uit de pot komen van het busvervoer. Gemeente Almere heeft geen cent meer te rooien door de lage bouwgrondopbrengsten, het achterstallige onderhoud in de hele stad en de schulden uit de Floriade die er zullen komen. Mooie toekomst!

  reageer
 • Flevolander

   

  Het college en raad moeten Huis en de raddraaiers eens in toom houden. Dat zou een heel eind schelen.

  reageer
 • grondstof

   

  Wat heeft de veiligheid met het aantal ritten te maken vraag ik mij af. Minder ritten houd dan wel in dat er minder kans is overvallen te worden maar dat zal er niet mee bedoeld worden. Zo ja, hef dan het openbaar vervoer helemaal op, de kans van geweld of overval is dan terug gebracht tot nul.

  reageer
 • IK

   

  Veiligheid kost geld, dus minder beschikbaar voor vervoer!! Meer veiligheid is dus minder ritten!! Versobering van het openbaar vervoer zal leiden tot meer autoge(mis) bruik en meer overlast(files, parkeerproblemen enz) Kortom, de politiek bakt er weer niks van!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert