Expert: zonnepanelen werken wel degelijk

ALMERE
De zonnepanelen in de Almeerse wijk Tussen de Vaarten werken wel degelijk. Dat is de conclusie van Laurens Knapen, gecertificeerd zonnestroom-ontwerper bij Zonnemarkt BV uit Almere.

Het bedrijf onderzocht op verzoek van Omroep Flevoland de installaties van twee bewoners die dachten dat hun zonnepanelen jarenlang niet aangesloten waren. Uit het onderzoek blijkt dat de panelen zijn aangesloten en nog steeds stroom leveren. De hoeveelheid zonne-energie is wel erg weinig omdat het oude zonnepanelen zijn en per huis maar een klein oppervlakte panelen is ingebouwd.

Volgens Knapen leveren de zonnepanelen maar een fractie op van de stroom die een huishouden verbruikt. Het is daarom logisch dat de winst die de bewoners maken gering is. De inschatting van de expert is dat jaarlijks zo'n zestig euro is bespaard op de energierekening.

De verwarring over het al dan niet werkzaam zijn van de zonnepanelen leeft onder veel bewoners van Tussen de Vaarten. Het plaatsen van een meter waarop af te lezen is hoeveel zonnestroom wordt opgewekt, kan volgens Knapen een einde maken aan die onduidelijkheid.
 

reacties (11)

 • pietje

   

  Wat nou, niks aan voordeel? 15 x 60 euro is toch 900 euro (of destijds zo'n 2.000 gulden). Bewoners zijn er niet minder van geworden. Nu zie je steeds meer zonnepanelen op daken, toen was het een novum en een voorbeeld voor de toekomst.

  reageer
 • Nee ze blijven minstens 25 jaar dezelfde opbrengst geven, en wellicht nog veel langer (de techniek is domweg nog niet oud genoeg om dat met zekerheid te kunnen zeggen). De opbrengst van de simpele panelen van 15 jaar geleden is gewoon heel erg laag, altijd al geweest. Met de sterk verbeterde panelen (en zelfs met de lagere stroomprijs!) van tegenwoordig heb je met een jaar of 5 je investering eruit, en daarna minstens 20 jaar lang (en wie weet, voor de rest van je leven) gratis stroom. Het is de beste investering die je momenteel doen kunt.

  reageer
 • plien

   

  Ik hoop dat die expert door OF wordt betaald. Die kost waarschijnlijk meer dan de opbrengst van de panelen dit jaar. Maar mensen, drie paneeltjes! Dan snapt toch iedereen dat dat geen aanzienlijk deel van je energienota is.

  reageer
 • Gert

   

  Mag de publieke omroep tegenwoordig zich laten sponsoren door bedrijven?

  reageer
 • Frank

   

  Nee, dat zie je verkeerd. Net zoals een andere reactie hier. Je moet het vergelijken met een telefoon. 15 jaar geleden belden we met een Nokia 3310, nu met een smartphone. Vroeger had je via de telefoonlijn erg traag internet, nu via je telefoon supersnel. Zo is het met alles. Ook een auto van 15 jaar oud is qua techniek niet meer te vergelijken. Voor panelen geldt hetzelfde.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • E-installateur

   

  panelen zijn flink goedkoper geworden. ze leveren ook meer energie omdat ze ook groter geworden zijn. ook de "oude" panelen werken dus nog prima. vermoed dat de omvormer hier geen display heeft helaas. wat toch wel handig is om de opbrengst te bepalen. kan trouwens ook goed zijn dat men de NETbeheerder nog niet heeft aamgespoord om een teruglevermeter te plaatsen (nee een "slimme ?" meter is echt niet nodig of handig, das onnodig duur en een aantasting van onze privacy) deze mensen zijn gebaat bij nog wat meer panelen. oud of nieuw maakt niet uit. het vermogen in wattpiek wat achterop staat is van belang. ook de oudere panelen leveren tientallen jaren dit vermogen.397920 deopbrengst loopt normaliter nauwelijks terug. uiteraard kunnen er aansluitfouten zijn of defecte onopgemerkte circuits. of een kapotte omvormer. vooral de kleinere omvormers en die achterop het paneel zitten zijn bekend om hun veelvuldig stukgaan. hiervoor is echter altijd een moderne stringinverter te vinden.

  reageer
 • Dries

   

  Zo, nu ben ik wel klaar met dit geneuzel.

  reageer
 • Pzaal

   

  Zonnepanelen zijn dus waardeloos? Als ze ouder worden leveren ze bijna geen energy meer. Goed dat ik het weet voordat ik er 1000en euro's in pomp.

  reageer
 • Zonnestroom

   

  Ik vraag mij af of mensen wel door hebben hoe hard de laatste jaren de techniek is gegaan. Zullen we eens 15 jaar terug in de tijd? Laat u smartphone is zien ;-), of moeten we het dan hebben over de nokia 3310 met net voldoende beltegoed? Filmpjes kijken op internet was blokjes kijken om nog maar te zwijgen over het inbelgeluid. Dus ja, het is logisch dat die panelen maar een fractie opleveren van de hedendaagse technieken.

  reageer
 • Reactie

   

  Prachtig idee destijds, maar nu zie je dat het niks aan voordeel oplevert en heeft opgeleverd. Zou leuk zijn als OF de leverancier van destijds zou vragen wat zijn/haar reactie is en of dit scenario destijds ook zo voorzien is. Geloof er namelijk geen bal van.

  reageer
 • Lampje

   

  Begrijp ik het goed? Twintig jaar om de installatie kosten terug te verdienen/betalen, en daarna amper genoeg energie om koffie te zetten en je iPhone op te laden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert