Havo-scholiere de dupe van Haagse regels

LELYSTAD
Havo-scholiere Naomi Dudink uit Lelystad voelt zich het slachtoffer van Haagse regels. Drie vakken waarin ze eindexamen heeft gedaan op het speciaal onderwijs, blijken niks waard in het regulier dagonderwijs.

De 18-jarige leerlinge stapte over van het speciaal onderwijs naar het ISG-Arcus. Zij was in de veronderstelling dat de drie vakken mee zouden tellen voor haar havo-diploma, omdat de exameneisen voor beide schooltypen hetzelfde zijn. Navraag bij het ministerie van Onderwijs leverde tot verbazing van de schooldirectie op dat de behaalde vakken toch niet meetellen.

Naomi Dudink wilde dit jaar haar havo-diploma halen, maar dat wordt dus volgend jaar, omdat zij de drie vakken opnieuw moet doen. De schooldirectie vindt de regelgeving onzinnig en verzoekt in een brief het ministerie om coulance.

reacties (11)

 • Jan Ravesteijn

   

  als ze staats examen heeft gedaan en nu examen zou doen en zou zakken voor een vak, is het dan niet mogelijk, dat ze volgend schooljaar de VAVO gaat doen en daar alle behaalde cijfers in levert en dan alleen nog dat vak moet doen, zou veel tijd schelen. misschien een idee om dit nog evne snel uit te zoeken !! succes

  reageer
 • Leo

   

  Zou misschien beter zijn geweest als de schoolleiding vooraf had geïnformeerd naar de regels. Nu achteraf verontwaardigd zijn mag voor Naomi zelf, maar de schoolleiding mag wel even laten merken dat ze er wat van geleerd hebben. Als de examens inderdaad echt hetzelfde zijn, zullen 6 verschillende certificaten toch een diploma moeten zijn?

  reageer
 • Jos

   

  Dan begrijp je mij verkeerd. Een havo examen op een reguliere school is hetzelfde als op een speciale school, alleen de manier van opleiden is anders.

  reageer
 • De REGELS geven juist aan, dat die examens NIET hetzelfde zijn. Examens zijn opleidings gericht.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Volgens mij heb jij een paar jaar onderwijs gemist? Een koe is een dier maar niet alle dieren zijn koeien hè. Binnen het speciaal onderwijs zijn verschillende , in zeer uiteenlopende richtingen, diploma's te behalen. Vaak worden deze diploma's uitgegeven door landelijk erkende organisaties zoals bijvoorbeeld het NIL ( Nederlands Instituut voor Lastechnieken) .Verder zie je diploma's op het gebied van ICT, Heftruck, Horeca. Ook zie je leerlingen erkende deelcertificaten Havo halen. Ik denk dat dit een specifiek en individueel geval is en dat je dat ook zo moet bekijken. De wereld school is overigens niet meteen een school behorende bij de term "speciaal onderwijs" .... "Waarom zou je nog naar school gaan als op het speciaal onderwijs zit" ? Is dus duidelijk en misschien had jij dan geschreven "Waarom zou je nog naar school gaan als JE op het speciaal onderwijs zit"

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jos

   

  Wat een onzin, een landelijk examen is een landelijk examen, ongeacht de opleiding. Ook het speciaal onderwijs heeft dezelfde eindexamens.

  reageer
 • Theo

   

  Helaas heeft ze dus niets begrepen van de Landelijke regels, niet Haagse regels. Als je overstapt gelden er ook andere regels, helaas voor haar.

  reageer
 • jade

   

  Waarom zal je dan nog naar school als op het speciaal onderwijs zit. Dan doe je dus daar je opleiding voor spek en bonen. Komt er dan ook een stempel op te staan LET OP geen echt diploma maar een surrogaat diploma want deze komt van speciaal onderwijs? Dus opgelet de gene die via de wereldschool hun diploma halen deze zitten dus in het zelfde schuitje.

  reageer
 • PT

   

  Als je van specuaal inderwijs naar regulier onderwijs gaat dan gelden ook de regels van regulier onderwijs. Dus ook in al je vakken examen in een haar volgens de reguluere regels.

  reageer
 • Hk

   

  Wat is speciaal onderwijs in dit geval? Zonder deze info is bericht nietszeggend.

  reageer
 • anno1978

   

  Dus ben je minder waard als je van het speciaal onderwijs afkomt? Heel bijzonder.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert