Agora Theater komt 1 miljoen te kort

LELYSTAD
Het Agora Theater in Lelystad zit in zwaar weer. De financiële situatie is zo slecht, dat de gemeente bijspringt met een lening van 600.000 euro. Daarnaast krijgt het Agora Theater de komende twee jaar totaal anderhalve ton extra subsidie. Dat blijkt uit de Kadernota van de gemeente.

Drie ton verlies
Het theater maakte vorig voorjaar bekend in 2014 drie ton verlies te hebben geleden. Minder inkomsten van bezoekers aan theater en bioscoop, minder commerciële activiteiten en hogere kosten zijn de oorzaken van het verlies. De cijfers over 2015 zijn nog niet bekend, maar er wordt gerekend op een tekort op het eigen vermogen van 1,1 miljoen euro.

Gemeente eist maatregelen
Hoewel VVD-wethouder Sparreboom vorig jaar zei geen extra geld te willen uittrekken, doet de gemeente dat na doorlichting van de boekhouding toch. De lening van 6 ton moet het eigen vermogen verbeteren. De extra subsidie is nodig om de jaarlijkse kosten te dekken. De gemeente verlangt wel maatregelen van het Agora Theater. Daarover wordt nog gesproken. 

reacties (21)

 • Nathalie

   

  Vind het echt niet gek dat ze verlies draaien. De bios is geen echte bios. Bagger geluid, stoelen die verrot zitten, popcorn wat niet te vreten is en dan maar niet te praten over het grote deel van het personeel wat daar rond loop. En het slechte/beperkte bereikbaarheid.... we hadden een leuke bioscoop die met de tijd mee wilde gaan. Ze wilde de boel opknappen maar werd allemaal tegengehouden...en waarom? Om die oranje verschrikking neer te zetten die niet eens weet wat een goede bios inhoudt... Ik ga dan nog liever naar Almere ...

  reageer
 • Barbara

   

  Heeft niets met een z.g. cultuurbarbaarse bevolking te maken, wel met chique en duur betaalde ontwerpers die het theater vanaf dag 1 haar rug naar de samenleving toekeerde. Je zou vanaf het marktplein zo het theater in moeten kunnen lopen want dit gebouw is het binnenstappen waard. Triest dus dat de bezoeker weg blijft. Het zal zeker met het huishoudboekje van velen te maken hebben wat maar niet kloppend is te krijgen. Dan zoek je je hobby thuis op.

  reageer
 • Dirk2

   

  Ik mag hopen de allerlaatste keer. Wat een blamage dit! ik vind het moeilijk uit te leggen naar de burger en ondernemers!

  reageer
 • Ik

   

  Bioscoop is slecht als je hierover klaagt wordt je niet serieus genomen..

  reageer
 • lelystedeling

   

  Dan moeten ze dingen regelen voor een breder publiek

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Joke

   

  Wat een cultuurbarbaren wonen hier, zoek een andere hobby dan zeuren.

  reageer
 • gerard

   

  had ook niet anders verwacht. misschien verandering van directeur? gaat elk jaar slechter in plaats van beter. elk jaar worden we via omroep flevoland met een tekort geconfronteerd.

  reageer
 • Baltus Bakkenmot

   

  Sluiten dat theater. Het is aan de inwoners van Lelystad niet te verkopen dat aan een blijvend verlieslijdende club gemeenschapsgeld wordt gegeven.

  reageer
 • Jan Staphorst

   

  Het kan niet zo zijn dat hulpbehoevende inwoners minder hulp krijgen en her en der organisaties minder subsidie krijgen, zoals BV de bibliotheek en sportclubs omdat er bezuinigd moet worden en dat we dan voor een commercieel cultureel theater de samenleving zo belasten met extra kosten terwijl een kleine groep inwoners gebruik maken van het theater. wat mij betreft doe maar gewoon dicht, dronten en almere zijn dichtbij en ook daar is een theater. en als men verandering eisen dan moeten we beginnen bij de marketingafdeling, het theater straalt nu niks uit je kan totaal niet zien vanaf buitenaf wat er nu in het theater te beleven is en wat gaat komen. misschien dat die vd most het wil kopen voor één Euro :) die man zet alles om in goud. hier in Lelystad kost alles geld zelfs het parkeren.

  reageer
 • Tjalk

   

  Daar kunnen zij wel een lening voor regelen maar voor de bewoners met een asbest dak gaat het moeilijk of niet

  reageer
 • Rutger

   

  Met 60 procent van de inwoners in de bijstand lijkt me een theater geen primaire levensbehoefte.

  reageer
 • Boels

   

  Ik ken mensen die nooit in een theater komen. Hebben die geen ziel? Het is gewoon een slogan om de hoge kosten te vergoeilijken. Ik vind kunst en cultuur best belangrijk maar het is gewoonte geworden om in die sector financieel maar wat aan te rommelen. Doe zaken waar je geld voor hebt gekregen, niet meer en niet minder.

  reageer
 • Geesje

   

  met die subsidie moet het gewoon is afgelopen zijn, waarom zetten ze daar dan zo'n foeilelijk gebouw neer, volgens mij kan het stukken goedkoper en dan ook nog met de achterkant naar het plein, hoe verzin je het

  reageer
 • 13xx

   

  Geef even aan wat je dan wel leuk vindt. Misschien leest de Agora wel mee en kunnen ze in het volgende theater seizoen iets voor je doen.

  reageer
 • Boels

   

  Het komt te vaak voor dat kunst en cultuur maar wat aanrommelt met geld en aanbod. Tijd voor de sector om de eigen broek eens te gaan ophouden. Subsidieregelingen zijn nu financiële bretels en zeker geen prikkel om een gedegen financieel beleid te voeren. Overheidsbobo's moeten ophouden om voor sinterklaas te spelen.

  reageer
 • Dorpsgenoot

   

  dit is halve informatie. 1 miljoen verlies is alleen een getal dat iets zegt in relatie tot de totale omzet.

  reageer
 • Ron

   

  Andere directeur dan maar weer en deze weg met een riante afkoopregeling?

  reageer
 • Ih

   

  Een hoop centen, maar een stad zonder theater is als een mens zonder ziel. Ik denk dat de exploitatie van dat prachtige architectonische gebouw ook een lieve duit kost. Toch zie ik 10x liever de agora dan die bruine kolos van het hotel. Uitstraling van je stad door kunst en cultuur kost dan misschien wel geld maar levert ook op. Zonder cultuur gaan de cultuursnuivende, meestal meer vermogende, inwoners weg en dat verlies van inkomsten aan belastinggeld en bestedingen is op termijn ook zeer kostbaar. Deze processen kent de gemeente maar al te goed, iedereen herinnert zich de jaren 80 nog wel.

  reageer
 • KC

   

  De gemeente heeft bij het ontwerp en de bouw al een veel te grote broek aan getrokken en nu moeten zij op de blaren zitten.

  reageer
 • koos

   

  Dat is de 6 ton verlies, en ze krijgen al elk jaar een miljoen!

  reageer
 • Bb

   

  Het is gewoon te duur om daar naar toe te gaan En laat een keer iets leuks komen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert